En Sıcak Konular

AKP'li İl Başkanı'na şok soruşturma

19 Aralık 2008 13:43 tsi
Partiye yapılacak bağış için kendi hesap numarasını verdi, savcılık soruşturma başlattı

AKP Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar'ın usulsüz bağış aldığı iddiası yerel seçim öncesi partiyi karıştırdı. Aldığı bağış parasını kendi parti hesabı yerine şahsi hesabına yatırtması ve olayın ortaya çıkmasının ardından geçmişe yönelik gelir makbuzu düzenleme iddiaları üzerine Yozgat Cumhuriyet Savcılığı ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan inceleme başlattı.

Ak Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili adayı Yamaçlı Belediye eski Başkanı Ekrem Karataş'tan aldığı 12 bin YTL'lik bağışı kendi şahsi hesabında kullandığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. AKP Yozgat İl Başkanı Avşar'ın 12 bin YTL'lik bağışı parti hesabı yerine kendi şahsi hesabına yatırtması ve olayın ortaya çıkmasının ardından geçmişe dönük gelir makbuzu düzenlemesi iddiaları üzerine Yozgat Cumhuriyet Savcılığı "resmi belgede sahtecilik" suçundan inceleme başlattı.

- ŞAHSİ HESAP NUMARASINI VERDİ

AKP Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar'ın, kendi şahsi hesabına 'bağış' adı altında yatırttığı 12 bin YTL ile ilgili olaylar şu şekilde gelişti:
“Yozgat Boğazlıyanlı işadamı ve eski Yamaçlı Belde Belediye Başkanı Ekrem Karataş, AKP'den 2007 yılında milletvekili aday adayı oldu. Ekrem Karataş, yeğeni Yaşar Karataş'a AKP Yozgat İl Başkanı Avşar'ın 12 bin YTL bağış istediğini belirterek göndermesini istedi. Yaşar Karataş da AKP Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar'ı telefonla arayarak paranın gönderileceği hesap numarasını istedi. Zekeriya Avşar AKP İl Başkanlığı'nın tüzel kişiliği adına açılmış olan banka hesap numarası yerine kendi adına Yozgat Halk Bankası Merkez Şubesi'ndeki hesap numarasını verdi. Yaşar Karataş, AKP Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar'ın hesabına 5 bin YTL, 2 bin YTL ve 5 bin YTL olmak üzere 2 ay içerisinde 3 ayrı tarihte toplam 12 bin YTL'yi gönderdi.

- TEKZİP YAPTI, BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Yozgat milletvekili aday adayı Ekrem Karataş, partisine 'bağış' olarak gönderdiği 12 bin YTL'lik yardımın AKP Yozgat il teşkilatı değil de, Zekeriya Avşar'ın şahsi hesabına yattığı ve parti adına kullanılmadığını öğrenince bu olayı Yozgat İleri Gazetesi'nde haber olarak yayınlatılmasını sağladı.
Yayınlanan haberler üzerine Zekeriya Avşar, Yozgat İleri Gazetesi'ne noter aracılığıyla bir tekzip metni göndererek, 3 adet gelir makbuzunu da delil olarak gösterdi. Ekrem Karataş adına gönderilen 3 ayrı tarihteki paraların şahsı tarafından alındığını kabul ettiği noterden gönderilen tekzip metninde, “Yaşar Karataş adına Halk Bankası 2764214, 6109453, 6194456 nolu havale makbuzları ile tahsil edilen para gelir makbuzu ile parti kayıtlarına geçmiştir. Partinin seçim harcamalarında kullanılmıştır" dedi.

- GEÇMİŞE DÖNÜK BOŞ MAKBUZ HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI

Olayın araştırılması sonucu Avşar'ın milletvekili aday adayı Ekrem Karataş'tan aldığı paraların karşılığı düzenlediği gelir makbuzlarının, parti kayıtlı belgelerinde 2007 yılından 2008 yılına “boş" olarak devir edilen “gelir makbuzu koçanları" olduğu ortaya çıktı. Avşar'ın bu makbuzları gazetede yayınlanan haberlerden sonra kendi imzasıyla düzenlemesi parti il teşkilatında tartışmalara neden oldu.

- TESLİM TUTANAKLARI BELGELEDİ

Boş makbuz sayfalarının sonradan düzenlendiğinin belgeleri de ortaya çıktı. 07.08.2008 ve 20.02.2008 tarihlerinde il teşkilatındaki yönetim kurulu muhasip üyelerinin görev devir teslimi sırasında boş gelir makbuzu koçanlarının devir tutanaklarındaki seri numaralarının bağışın alındığı 2007 yılı mart ve mayıs aylarına kesilmesi dikkat çekti.

- SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Yozgat Cumhuriyet Savcılığı yerel medyada çıkan haberleri ihbar kabul ederek 2008/3514 sayılı hazırlık dosyasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçuyla soruşturma başlattı. Cumhuriyet Savcılığı, AKP Yozgat İl Teşkilatı'nın gelir-gider hesap defterleri ile il başkanı Zekeriya Avşar ve parti hesabını incelemeye aldı.

- AVŞAR, “MAKBUZLARDA TAHRİFAT YAPILMADI”

Hakkında çıkan haberler üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılan Zekeriya Avşar, iddiaları kabul etmediğini belirterek, "Partilerin bağışları nasıl alacağı parti tüzüğümüzde belirlenmiştir. Seçimler öncesi yapılan iç yönetmelik uyarınca bağışlar alınır. Biz de öyle yaptık. Makbuzlarımızda tahrifat ve geriye dönük düzenleme diye bir şey yoktur. Bu yapılanlar yerel seçim öncesi karalama çalışmalarıdır" şeklinde konuştu.

- İŞTE MAKBUZLAR

Teslim tutanağının gelir makbuzları kısmında 483991'den 484000'e kadar 10 yaprak gelir makbuzu. 32926'dan 32950'ye kadar 25 yaprak gelir makbuzu. Ve 484601'den 484800'e kadar 200 yaprak (50'lik 4 cilt) olmak üzere kullanılmamış “boş” gelir makbuzları 07.08.2008 ve 20.02.2008 tarihlerinde hiç kullanılmadan iki kez teslim tutanaklarıyla devir edildi. Teslim tutanaklarını da İl başkanı Zekeriya Avşar o tarihte imzalayarak onayladığı ortaya çıktı.
07 Ağustos 2007 ve Şubat 2008 tarihlerinde “boş” olarak teslim tutanaklarıyla belgelenmiş, A-484701 nolu gelir makbuzu 22 Mart 2007 tarihinde 5 bin YTL olarak, A-32926 nolu gelir makbuzu 02.05.2007 tarihinde 5 bin YTL olarak ve A-483991 nolu gelir makbuzu ise 18 Mayıs 2008 tarihinde 2 bin YTL olarak Yaşar Karataş adına “bağış” adı altında sonradan tanzim edildiği belgelendi.

- SİYASİ PARTİLER KANUNU VE AKP TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

Siyasi Partiler Kanunu'nun 66'ncı Maddesi (Değişiklik: 12.08.1999- 4445/7 Mad.)
    Gerçek ve tüzel kişilerin her birinin bir siyasi partiye aynı yıl içerisinde iki milyar liradan fazla kıymette ayni veya nakdi bağışta bulunması yasaktır.
Ak Parti Tüzüğü'de ise, "134.7 - Bağışlar (SPK m: 66) 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 66. maddesi hükümlerine uygun olarak yapılacak bağışların kabulü ile elde edilecek gelirlerdir." şeklinde yer alıyor.

HaberTürk



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,149 µs