kriz affı geliyor | " /> kriz affı geliyor | "/>

En Sıcak Konular

Kredi kartına ve faturalara kriz affı geliyor

20 Aralık 2008 09:32 tsi
Kredi kartına ve faturalara kriz affı geliyor Hükümet kriz nedeniyle her kesimin tüm kredi borçlarını kapsayan ‘barış projesi’ni hayata geçiriyor.

Hükümet küresel krizle birlikte uygulamaya koyduğu ‘vergi barışı’ ve ‘varlık barışı’ projelerinin ardından, bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören kapsamlı bir ‘barış projesini’ hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında, şirketlerin yanı sıra küçük işletmeler ile esnaf ve bireysel kredilerin de yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Küresel krizin Türkiye’ye etkilerini en aza indirmek için hazırlanan yeniden yapılandırma paketiyle sanayinin çarklarının yeniden dönmeye başlaması hedefleniyor. Bankaların elinin rahatlatılmasının ardından sanayiciye nefes aldıracak paket sayesinde ekonomide canlanma hedefleniyor. Ekonomi yönetimi ‘Yeniden yapılandırma, 1 YTL’lik kredi borcu ile milyon dolarlık kredi borcunu kapsayacak’ değerlendirmesinde bulundu.

HERKESİ KAPSAYACAK

star, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği ve TOBB tarafından ortaklaşa yürütülen, kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin paketin ayrıntılarına ulaştı. Yeniden yapılandırma paketinde önce bankaların eli rahatlatılacak. Yüzde 11’den yüzde 9’a düşürülen zorunlu karşılıkların ikinci kez düşürülmesi planlanıyor. 2 puanlık indirim sayesinde bankaların kredi için kullanacağı ek 2.5 milyar dolarlık kaynak sağlanmıştı. Bankaların elinin rahatlatılmasının ardından, yeniden yapılandırmayla ilgili süreç başlayacak. Yeniden yapılandırmadan sadece büyük holdingler yararlanmayacak. Bankalara olan kredilerin tamamı kapsanacak. Yeniden yapılandırmadan, büyük holdingler, küçük işletmeler, esnaflar ve bireysel kredi borçluları da yararlanacak. Üst düzey ekonomi yetkilileri, yeniden yapılandırmada büyük işletme küçük işletme ayrımı yapılmayacağını belirterek, ‘Yeniden yapılandırma kapsamında 1 YTL’lik kredi borcu da milyon dolarlık kredi borcuda girecek’ değerlendirmesinde bulundular.

ÖNCE BANKALAR

Kredi borçlarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde bankaların, öncelikle kaynak sıkıntısının giderilmesini talep ettiği bildirildi. Paket kapsamında, bankaların yüzde 11’den yüzde 9’a düşürülen yabancı para zorunlu karşılığının ikinci kez düşürülmesi planlanıyor. Yine, IMF ile yapılacak anlaşma kapsamında sağlanacak kredilerle, Merkez Bankası’nın döviz rezervinin güçlendirilmesi ve Merkez’in de 40. madde kapsamında bankalara kaynak aktarması öngörülüyor.

Ekren: Üzerinde çalışıyoruz

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince’nin açıklamaları ile gündeme gelen, bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmanın sürdüğünü bildirdi. Ekren, yeniden yapılandırmayla ilgili görüşmenin BDDK ile bankalar arasında devam ettiğini vurgulayarak, görüşmenin tamamlanmasının ardından yeniden yapılandırmanın çerçevesi ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlanacağını söyledi.

Vergi, prim, elektrik ve su borcu da dahil

ŞİRKETLERİN bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında, yine zor durumda olan şirketlerin vergi, elektrik, SSK primi gibi borçları da ele alındı. Yapılan değerlendirmelerde, borcu yeniden yapılandırılan şirketin kaynaklarının, devlete olan borçları nedeniyle el konulabileceği belirtilerek, borçları yeniden yapılandırılan şirketlerin devlete olan borçlarının da taksite bağlanması öngörüldü.

Kredi takibine esneklik geliyor

TÜRK bankacılık otoritesi BDDK da, yeniden yapılandırma paketi kapsamında, bankalarla ilgili bazı düzenlemeler yapacak. Bu düzenlemeler, bankaların denetimlerinin esnetilmesini içerecek. Örneğin, ödenmeyen kredilerde üç aylık sürenin sonunda, kredinin takibe alınması gerekiyor. Bankanın, krediyi takibe almaması halinde, banka yöneticileri sorumlu oluyor. Bu tür durumlarda BDDK, bankalara daha esnek davranacak.

Yüzde 11’den yüzde 9’a indirilen bankaların Merkez Bankası’ındaki yabancı para zorunlu karşılıklarında ikinci indirime gidilecek.

IMF’den gelen para, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini güçlendirecek. Merkez de 40. madde kapsamında bankalara kaynak sağlayacak.

Bireysel kredilere üç taksit

BDDK’nın yönetmelik değişikliğinde yapılandırma için gerçek kişiler de kapsama alındı. Böylece kredi kartı ve konut kredileri gibi ödenemeyen bireysel kredilerin de en az üç taksit olmak üzere düşük faizden takside bağlanması gündeme geldi.

Kredi borcunu ödeyemeyen sanayiciye yeni kredi

BANKALARIN kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmuyor. Sadece BDDK’nın yapacağı bir yönetmelik değişikliği yeterli oluyor. BDDK ise yeni yönetmelik taslağını hazırladı. Taslağa göre kriz nedeniyle borcunu ödeyemeyen sanayiciye ek kredi açılabilecek. Sanayicinin yaşatılması için banka üç kez yapılandırma yapabilecek.

Star



Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,993 µs