Bu haber görülmez mi? | " /> Bu haber görülmez mi? | "/>

En Sıcak Konular

Bu haber görülmez mi?

20 Aralık 2008 15:07 tsi
Bu haber görülmez mi? DTP ilginç bir konferans düzenliyor. Konferansta dört ülkedeki Kürtler bir araya gelerek PKK’yı konuşacak. “Neden şimdi” sorusunun yanıtı yeni sapları işaret ederken Öcalan’dan gelen açıklama dikkat çekiyor. Ancak bu haber Türk bas

DTP’li Ahmet Türk’ün başkanlığında geçtiğimiz hafta Kuzey Irak’a düzenlenen gezide Talabani ve Barzani ile yapılan görüşmeler sonrası Türkiye ve Irak'tan Kürt liderlerinin bir konferans düzenleyerek barış sürecinin koşullarını tartışmaya karar verdiği öğrenildi. İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Ahmet Türk "Sorun silaha, operasyon ve güce başvurulmasıyla çözülemez" dedi. Ayrıca PKK'nın da konferansa davet edildiğini, ancak örgüt sözcüsünün konferansı memnuniyetle karşılamasına rağmen katılımın olmayacağını belirtildi.

Türk basınının sürpriz bir şekilde bugün yer ayırmadığı bu haber şu anlama geliyor: DTP, Kuzey Irak’taki Barzani ve Talabani’yi ikna edip, Irak, Suriye, İran ve Türkiye’deki Kürt aktörlerin Kuzey Irak ya da Avrupa’daki bir kentte bir araya gelerek PKK’yı masaya yatırmasına ön ayak oluyor. DTP’nin amacı PKK’ya silah bırakmaları çağrısında bulunup, Türkiye’yi de Kürt sorununun çözümü için adım atması yolunda uyarmak.

DTP ne yapmaya çalışıyor?

Peki, DTP neden böyle bir adım atıyor? Daha önce Türkiye ile yakılaştıkları gerekçesiyle Kuzey Irak yönetimini topa tutan terör örgütü bu toplantıdan neden memnuniyet duyuyor? Kuzey Irak yönetimi Türkiye ile artık diyalog yollarını açarken, örneğin geçtiğimiz hafta içinde PKK lehine slogan atanları Kuzey Irak’ta gözaltına alırken neden böyle bir konferansın varlığını kabul ediyor?

Önce şu noktadan başlayalım: PKK ve sokak gösterilerinin de gösterdiği gibi son aylarda DTP, Kuzey Irak ile Türkiye arasında yaşanan yakınlaşmadan oldukça rahatsız. Bu yakınlaşmayı örgütün sonu olarak görüyorlar. Zira Türkiye Kuzey Irak’a yaptığı hava operasyonlarıyla (sonuncusu da hafta içinde gerçekleştirildi) PKK’yı hareket edemez hale getirirken, Kuzey Irak yönetiminin de PKK’ya tavır alması örgütün Kuzey Irak’taki varlığının sona geleceği anlamını taşıyor. Öyle ki terörle mücadele kapsamında Türkiye, ABD ve Irak arasında oluşturulan üçlü mekanizmanın son toplantısına Kuzey Irak’lı yetkililer de katıldı. O toplantıda Kuzey Iraklı yetkililer örgüte karşı alınacak tedbirler konusunda uyarıldı ve ortak çözüm stratejileri konuşuldu. İşte bunun bilincinde olan ve İran’ın da açık hedefi haline gelen örgüt etrafındaki daralan kıskacın farkında. Üstelik bu konu hayati olan yerel seçim çalışmalarını bir kenara bırakıp Ahmet Türk’ün Kuzey Irak’A götürecek kadar da acil…

Barzani’nin eli silaha uzanır mı?

Peki, Kuzey Irak PKK konusunda ne yapabilir? DTP’lilerin açıklamaları gizliden gizliye taşıdıkları bir endişeyi açığa çıkarıyor. Kuzey Irak’taki heyette bulunan DTP Parti Meclisi Üyesi Abdullah Demirbaş “En önemlisi Kürtler arasında savaşın yaşanıp yaşanmamasına yönelik konuştuk. Bize şunu net ifade etiler: 'Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Asla ve asla Kürtler artık birbiriyle savaşmayacaklar ve çatışmayacaklar. Sadece PKK değil, bütün Kürtler için bu kırmızı çizgi geçerlidir' dediler" diyor. Bu açıklamadan DTP’lilerin Kuzey Irak yönetiminin PKK’ya karşı askeri önlemler almayı kabul ettiğine yönelik bir endişe taşıyıp taşımadıkları çıkar mı? Demirtaş’ın sözlerinden böyle bir intiba oluşuyor.

Öcalan: Bizi dışlamayın

Şimdi Referans gazetesinin dikkat çektiği başka bir açıklamaya gidelim… Öcalan, "Bizi dışlayan planların başarı şansı sıfırdır" diyor. Fırat Haber Ajansı tarafından cuma günü verilen habere göre Öcalan, "Bazı planlar tartışılıyor. Kuşkulu aslında. İhtiyatlı yaklaşmak gerek. Bunun önünü kapatmak istemiyorum, belki bir şeyler de yapılır. Bu sorun gizli anlaşmalarla çözülemez. Buna ikinci Sykes-Picot diyorum. Bu sorunu kendi aramızda çözelim diyoruz" diyor. "Ben burada Başbakan'a da Adalet Bakanı'na da çağrıda bulunuyorum. Bu sorunu demokratik yollardan kendi aramızda çözebiliriz. Bir adım atılırsa ben burada kendime düşen her tür desteği vermeye hazırım" diye de ekliyor.

PKK denklem dışı

Öcalan’ın açıklamalarıyla yukarıdaki haber bir araya geldiğinde ise şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: PKK kendisinin oyunun dışında kaldığı gerçeğinden ürküyor. Bunun için DTP bir konferans düzenleyip sürece yön vermeye çalışıyor. Çünkü uzun süren savaş silahla sürece yön verilemeyeceğini ortaya koydu. Son yıllarda tekrar tırmanışa geçen PKK terörü ABD Irak’tan çekilirken ülke ve bölgede yeniden oluşan sisteme yön verememe sıkıntısı çekiyor. Tüm saldırılara karşın Türkiye PKK’nın istediği çizgiye gelmiyor. Diğer yandan ABD Irak’tan 2011’de çekilmeye hazırlanırken Kuzey Irak’ın da bu konuda eli kolu bağlı, Türkiye’ye rağmen hareket etmek istemiyor. Tablo böyle olunca Öcalan “bizi dışlayan planların başarı şansı sıfırdır” diyor ve Türkiye’ye sesleniyor: Bir adım atılırsa ben her türlü desteğe hazırım.

İyibilgi.com



Bu haber 1,456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,058 µs