bölünecek ya çökecek | " /> bölünecek ya çökecek | "/>

En Sıcak Konular

Ya bölünecek ya çökecek

21 Aralık 2008 11:31 tsi
Ya bölünecek ya çökecek 
Fransızca ve Flamanca konuşulan bölgelerin ayrışmaya başladığı ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olan Belçika'yı global kriz vurdu. Fortis'in satışı mahkemeye taşınınca hükümet topluca istifa etti.

Federe yapılı Belçika'da bölünme tehlikesi güncelliğini korurken bu kez global kriz hükümeti istifa ettirdi. Belçika Başbakanı Yves Leterme'in hükümeti, mali sıkıntı içine giren Fortis bankasının satışa çıkarılması sürecine ilişkin tartışmalar nedeniyle önceki gün toplu olarak istifa etti. Hükümet, yargıya Fortis'in satış sürecini engellememesi için baskı yaptığı iddiasıyla eleştirilmişti. Bir Temyiz Mahkemesi geçen hafta Fortis'in bir kolunun Fransız BNP Paribas bankasına satışını, hissedarlara danışılmadığı gerekçesiyle engelledi.

EKONOMİNİN DEVİ

Haziran 2007'de seçime giden Belçika, beş partiden oluşan koalisyon hükümeti kurulana dek, neredeyse bir yıl geçiş çözümleri ile yola devam etmişti. Hükümeti çöküş noktasına getiren Fortis bankası ise Belçika'da en büyük istihdamı sağlayan özel sektör oyuncusu. Avrupa'nın en büyük bankalarından biri ve Belçika halkının yarısının bankada hesapları var. Banka, krize girince Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri de devreye girdi.

SATIŞI DURDURULDU

Üç hükümet 15 milyar dolar karşılığında, hisseleri son 14 yılın en düşük düzeyine inen Fortis'in kendi ülkelerindeki birimlerinde yüzde 49'ar hissesini alarak, bankaya mali kaynak sağladı. Bunu takiben de bankanın Belçika kolundaki önemli bölümünün BNP Paribas'ya satışı gündeme geldi. Ancak binlerce kişinin işinin geleceği konusunda belirsizlik ve hissedarların satış ile yatırımlarının değerini bulmayacağı endişesi satışın durdurulması talebiyle mahkemeye sevkedilmesine yol açtı. Hükümetin sonunu ise bu davanın sonucunu etkilemeye çalıştığı eleştirileri getirdi. Temyiz Mahkemesi, satışı durdururken hükümetin hissedarlara danışmış olması gerektiğini belirtti.


Bir yıl içinde üçüncü istifa


Belçika hükümeti yaklaşık bir yıl içinde üçüncü kez istifa etti ve üçü de Kral Albert tarafından reddedildi. 9 ay önce göreve gelen hükümet daha önce ülkedeki 'bölünme' sorunundan dolayı istifasını vermişti. 6 ay önce, Fransızca konuşan Valon ve Flamanca konuşan Flaman bölgesinden oluşan ülkede siyasi gerilim iyice su yüzüne çıkınca Belçika ulusal radyosu RTBF, "Çekoslovakya örneğini" gündeme getirip Çekoslovakya'nın bölünmesinin "6 ayda" ve "kolaylıkla" tamamlandığını hatırlatmıştı. Krizle beraber bölünmenin de eşiğindeki ülkede Kralın vereceği son karar ülkenin kaderini belirleyecek.

yenişafak



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs