En Sıcak Konular

Hava kirliliği mi, ölçüm yanlışlığı mı?

21 Aralık 2008 15:33 tsi
Çevre Bakanlığı’na göre hava kirliliği artmadı, sadece hassas ölçüm cihazları bozuldu.

Başkent Ankara’da 18 Aralık günü havadaki partikül madde kirliliğinin AB standardının 65 katı çıkması ve diğer illerdeki benzer şikâyetler üzerine Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, bir basın toplantısı düzenledi. Akça, ‘Sıhhiye’deki kirliliğin Hıfzıssıhha Enstitüsü önünde bulunan ölçüm cihazındaki arızadan kaynaklandığını’ savundu.
Ölçüm cihazlarının son derece hassas aletler olduğunu söyleyen Akça, “İnternet sayfasında bazı illerin çok kirli gibi görünmesi, ölçüm hataları ve istasyon arızalarından kaynaklanmaktadır. Sıhhıye’ye mobil araç gönderdiki ve değerlerin normal çıktı” diye konuştu. (Çevre Bakanlığı illerin hava kirlilik değerlerini ölçüp bakanlığın internet sitesinde yayımlıyor.)
Ankara’nın hava kirliliğinde geçmiş yıllara göre bir değişim olmadığını savunan Akça, “Kömür dağıtımıyla kirliliğin bir ilgisi var mı?” sorusunu da “Bu sene daha çok mu kömür dağıtıldı bunu bilmiyoruz. Böyle bir veri bizde yok” diye yanıtladı.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Akça’nın elinde olmayan veriler, geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Buna göre kömür yardımları 2003’te başladı, o yıl 649 bin 818 ton kömür gönderildi. Geçen yıl 1 milyon 894 bin 555 aileye 1 milyon 434 bin 163 ton kömür verildi. Bu yılın ilk 11 ayında ise 2 milyon 84 bin 681 aileye 1 milyon 339 bin 451 bin ton kömür yardımı yapıldı.

Halkın anlayacağı dil
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, “Hava kirliliğindeki artış ölçüm hatası” dese de son dönemde hava kirliliği pek çok rapora ve soru önergesine konu oldu. Son olarak AKP Hatay Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Öztürk hükümete çarpıcı bir hava uyarısında bulundu. Öztürk’ün ‘Bazı şehirlerde yaşanan hava kirliliğine dikkat’ başlıklı raporunda kükürtdioksit kirliliğinin önemli ölçüde azaltıldığı ancak hâlâ birçok şehirde partikül madde kirliliği yaşandığı vurgulandı.
Rapora göre partikül madde kirliliği bakımından en kirli illerin başında Denizli, Afyon, Konya ve Isparta geliyor.
Van, Karabük, Aydın, Isparta, Bolu, Manisa, Sivas, Kütahya, Ankara, Konya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Gaziantep, Erzurum, Elazığ, Denizli, Çorum, Batman, Ağrı, Afyon, Şanlıurfa, Adıyaman, İzmir, Muğla, Tunceli ve Zonguldak’ın havası da sağlıklı değil.
Prof. Dr. Öztürk , hava kirliliği yaşandığı günlerde yetkililerin halkı, ‘anlayacağı dilde’ uyarması gerektiğini vurguladı. Öztürk, “Partikül madde kirleticisi günlük ortalama değer olarak 154 mikrogram/metreküpün üzerine çıktığı zaman yaşlıların ve çocukların solunum sistemleri, akciğer ve kalp sistemi üzerinde özellikle olumsuz etki yapmaktadır. Uzun vadede başta kanser olmak üzere bazı kalp ve akciğer hastalarının ölümüne neden olmaktadır” dedi. Raporun bir örneği Çevre Bakanlığı’na da yollandı.

radikal



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,928 µs