En Sıcak Konular

Eczacılar meydana indi

21 Aralık 2008 17:18 tsi
Eczacılar Birliği, Ankara’da yapılan mitingde hükümetten eczane zincirlerinin önünü açacak yasal değişikliğin durdurulmasını istedi.

TEB tarafından Türkiye genelindeki 51 eczacı odası ile birlikte, eczacıların yaşadığı sıkıntıları dile getirmek için Kolej Meydanı’nda miting düzenlendi. Mitinge, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Hemşireler Derneği ve Devrimci Sağlık-İş başta olmak üzere çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütleri ve eczacı katıldı. 

TEB Genel Başkanı Çolak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, mitingde yaptığı konuşmada, eczacıların sorunlarını uzun zamandır çeşitli platformlarda dile getirdiklerini ve hükümet yetkililerine seslerini duyurmak için bugün bir kez daha toplandıklarını söyledi.

KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEYECEĞİZ
“Yollar yürüyerek aşınmaz diyorlar. Yolların yürümeden aşınma ihtimali yoktur. Biz o yolları aşındırana kadar yürüyeceğiz. Kulakları pas tutmuş olanlar artık duysun, ısrarla anlamayanlar artık anlasın” diyen Çolak, şunları kaydetti:

“2004’ten bu yana atılan adımlar, ‘Sağlıkta Dönüşüm’le birlikte tüm sağlık sistemini hasta hale getirdi. Krizinizin bedelini de ödemeyeceğiz, hastalarımıza da ödettirmenize izin vermeyeceğiz.

Bize dört yıldır haksız yere bedel ödetiyorlar. Şirketler karlarına kar katarken, emeğiyle geçinen eczacının ekmeğine göz dikiyorlar. Bizler, kamu kurum ıskontosu kamburunu üzerimizden atmadan bu meydanlardan inmeyeceğiz. Sözler veriliyor, tutulmuyor, imzalar atılıyor, gereği yerine getirilmiyor. Soruyorum, biz bu ülkenin bakanlarına da güvenemeyeceksek kime güveneceğiz? Artık ‘yapacağım’ demelerine inanmıyoruz, yapmadıkça da inanmayacağız. İcraat istiyoruz. Bu kambur ‘ya gidecek, ya gidecek!”

Çolak, eczacıların 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti verdiğini ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun reçete onay sisteminin ayda 10 gün çalışmadığını iddia ederek, şunları söyledi:”Önce teknolojik sistemleri 24 saat açık tutsunlar. Eczacı kaynaklı olmayan hataların bedelini yine eczacılar ödüyor. Bu konuda kısmi, geçici değil, gerçek çözüm bekliyoruz.

Sağlıkta dönüşümün yeni bir uygulaması da avans ödemesi. Avans demek, her iki eczaneden birinin kapanması demek. Bu da sağlık hizmetinin aksaması, hastanın ilaca ulaşamaması demek. Avans uygulaması bizler için ölüm-kalım meselesidir. Biz ilaç şirketlerine avans verip ilaç almıyoruz. Biz hastaya ilacın yarısını peşin, yarısını tedavisi bittikten sonra vermiyoruz. Biz çalışanlarımıza, elektrik idaresine, vergi dairesine avans vermiyoruz.”

Eczacıların, uygulamalarda yapılan değişiklikleri takip etmekte zorlandıklarını belirten Çolak, “Bilgisayar başında saatte bir değişen uygulamaları kontrol etmekten yorulduk” dedi. “Günübirlik tedavi” hizmetini de eleştiren, böyle bir uygulamanın Türkiye’den başka hiçbir ülkede olmadığını ileri süren Çolak, şöyle devam etti: “Bu uygulama biz de niye var? Özel hastaneler karlarına kar katabilsinler diye var. Ardından reçete dağıtım sistemimiz kaldırıldı. Niye? Rekabete aykırıymış. Eşit reçete dağıtım sistemi bu ülkenin, bu halkın sağlık sigortasıdır.

Sağlıkta rekabet olmaz. Bu rezaleti durdurun. Rekabet Kurulu ya da başka birisi televizyonlarda ilaç pazarlamaya girişirse, dünyayı başınıza
toplayacağız. Bilsinler ki abartmıyoruz, yalın bir gerçeği ifade ediyoruz: İlaçta reklam ve rekabet öldürür! Bu kararı verenler, haksız rekabet yapanlara, yolsuzluk yapanlara hizmet ediyorlar, halk sağlığına değil, bütçeye değil.

Bugün yapılan mitingin son değil, başlangıç olduğunu ifade eden Erdoğan Çolak, sözlerini, “Meslek hakkımızı elimizden almaya çalışıyorlar, izin verecek misiniz?, sağlık hakkımızı elimizden alıyorlar, izin verecek misiniz? Yaşam, meslek ve sağlık hakkımızı elde edene kadar susacak mıyız? Hepimiz daha büyük mücadelelere hazırız! Karşımızda duranlar, bizi duymayanlar da bundan böyle hazır olsunlar. Çünkü bizler, bunu durdurana kadar durmayacağız. Yolumuz açık olsun!” diye tamamladı.

Mitingde, “IMF sağlıktan elini çek”, “Kömür bedava, sağlık parayla”, “Sermaye defol, eczaneler bizim” sloganları atılırken, “Karartmanın sonu
kapatmadır”, “İlaç eczane dışında ve reklamla satılamaz” ve “İlaç alım protokolü kölelik anlaşmasıdır” yazılı pankartlar açıldı.

ntv



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,966 µs