En Sıcak Konular

53 bankayı kurtaracak kadar parayı prim diye almışlar

23 Aralık 2008 09:31 tsi
Global kriz nedeniyle zor durumdaki ABD’li finans kurumlarının CEO’larına toplam 1.6 milyar dolar ödeme yapılmış. Bu parayla 53 bankanın kurtarılabileceği belirtiliyor

Finansal kriz sonucu zora düşen bankaların üst düzey yöneticilerine 2007 yılında maaş, prim ve diğer masraflar olmak üzere toplam 1.6 milyar dolar ödendiği ortaya çıktı.
Amerikan haber ajansı Associated Press’in (AP) araştırmasına göre, zor durumdaki 116 Amerikan finans kurumuna son kurtarma paketiyle toplam 188 milyar dolar yardım yapıldı. Ancak, bu bankaların kötü yönetim gösteren 600 üst düzey yöneticisine yapılan maaş ödemelerinin de 1.6 milyar doları bulduğu görüldü. Bu para, kurtarılan 116 bankanın 53’ünün aldığı paraya eşit.
Bu durum da halkın vergilerinden gelen parayla hangi açıkların kapatıldığı sorusunu gündeme getirdi. AP’nin araştırmasına göre, geçen yıl sonunda, kötü sonuçlar açıklayan bankalar bile yöneticilerine milyon dolarlık ödeme paketleri sundu. Yöneticilere çok yüksek nakit ve hisse primleri dağıtıldı, şirket jetleri, şoförleri sınırsız kullanımlarına sunuldu, kulüp üyelikleri ve evlerinin güvenlik sistemleri gibi küçük masrafları bile ödendi.   
AP’nin derlediği bilgilere göre, zora düşen bankalar yöneticilerine şu cömert harcamaları yaptı:
-  Kurtarma fonundan faydalanan bankaların yöneticilerinin prim dahil yıllık ortalama maaşı 2.6 milyon dolar oldu.
-  28 Ekim’de kurtarma fonundan 10 milyar dolar alan Goldman Sachs’ın CEO’su Lloyd Blankfein geçen yıl 54 milyon dolar tazminat aldı. Şirketin, en üst 5 yöneticisine toplam 242 milyon dolar tazminat verildi. Bu yıl Goldman Sachs, en yüksek para alan 7 yöneticisinin primlerini vermeme kararı aldı. Ancak, bu yöneticilerin maaşları bile 600 biner dolar.
-  Kurtarma fonundan 10 milyar dolar alan Merrill Lynch’in CEO’su John Thain geçen yıl 83 milyon dolarla en çok kazanan bankacı oldu.
-  Fondan yararlanan bankalar yöneticilerinin ev güvenlik sistemleri, özel şoförlü otomobilleri ve kulüp üyelikleri için de milyonlarca dolar ödedi.
-  Fondan 25 milyar dolar alan Wells Fargo, üst düzey yöneticilerinin her birine kişisel finans danışmanlarına ödemek üzere 20 bin dolar ödeme yaptı.
 
Araç masrafları

-  Bank of New York Mellon Corp CEO’su Robert Kelly, 975 bin dolar maaşı ve 7.5 milyon dolarlık priminin üzerine kişisel finansal planlama masrafları için 66 bin 748 dolar aldı. Otomobili ve şoförüne 178 bin dolar ödenen Kelly, evini taşırken de taşınma masrafı olarak 846 bin dolar aldı.
-  Goldman Sachs’ın araç ve şoför kiralama masrafları her yönetici için 233 biner dolar tuttu. Firma, yöneticilerin işine odaklanması için danışmanlık hizmeti ve şoförlerin önemli olduğunu söyledi. 
-  Fondan 25 milyar dolar alan JPMorgan Chase’in Başkanı James Dimon, ailesi Chicago’da işi New York’ta olduğundan 211 bin dolar özel jet harcaması yaptı.

Milliyet



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs