Çalışan Türkiye' hayal mi? | " /> Çalışan Türkiye' hayal mi? | "/>

En Sıcak Konular

'Çalışan Türkiye' hayal mi?

23 Aralık 2008 13:50 tsi
'Çalışan Türkiye' hayal mi? İbrahim Kahveci neye bu kadar sinirlendi?

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak

Bu kafadan iş çıkmaz

Dün IMF başkanının açıklaması bizim ne kadar tersine gittiğimizi veya gönderilmeye çalışıldığımızın açık belgesi idi. IMF Başkanı kısaca devletlere "pamuk eller cebe" tavsiyesinde bulundu. Ama o kurumun başkanı bu tavsiyeyi yaparken Türkiye'ye "cebine sahip ol" mantığı ile yaklaşıyor.

Bizi kim kandırıyor? IMF'nin harcamaları kısın, vergileri artırın tavsiyesi yaptığı söyleniyor ama o kurum başkanı tüm dünyaya aykırı tavsiyede bulunuyor. Bu kadar da ikiyüzlülük olmaz ki! Ya bize doğruyu söyleyin ya da tüm dünyaya aykırı tavsiyelerde bulunmayın.

IMF son hamlesini Letonya'ya 10 milyar doları aşan müdahale ile yaptı. Bir AB ülkesi daha IMF'nin kucağına itildi. Artık net olarak görebiliyoruz: Bu kafa ile AB'den ekonomik olarak bir şey olmaz. Sadece mazide kalan hikâyeler ile yetinmek zorundayız. Kabul edelim ki; para bitti!

Türkiye aslında kendi öz gücüne dönerek dış destekten ziyade içeride çözümlerini üretmek zorundadır. Son iki gün bu konuda önemli açılım yapma ihtiyacını, bütçe harcamaları üzerinden sizlere aktarmaya çalıştım. Yapılan yardımlar halkın tembelliğine katkı yapar noktaya geldi; çalışmama teşviki çok fazla.

Halktan toplanan paralar üretim aktivitesinden kopartılıyor. Ama aynı kaynaklar yine üretim aktivitesine girmeden halka dağıtılabiliyor. Tığ gibi delikanlılar yeşil kartlı, taş gibi adamlar devlet yardımı alıyor. Yılın 11 ayı yan gelip yatanlar uçuk fiyatlardan tarım ürünlerini satıyor. Devletin depoları çürümeye başlayan tarım ürünleri ile dolup taşıyor.

Basit bir örnek verelim. Dümdüz ovalar bile neden fındık bahçesi yapıldı? Dağın başındaki vatandaş ile ovadaki vatandaş aynı teşviki alıyor. Oysa buğday, pirinç, pamuk gibi hem gıda hem de sanayi girdisi olan ürünler bu ovalara hâkim olmalıdır.

Tarım politikamız yok!

Artık kabul edelim ki bizim tarım politikamız yıllardır seçim politikamızın ta kendisidir. Nerede hangi ürünü üreteceğiz, teşvik edeceğiz; kriterlerimiz nelerdir belli değil. Dağ taş ürün dolu ama millet hâlâ aç! Politika bu mu?

Çalışan Türkiye fikrini en azından devlet yardımlarında uygulayalım. Yardım alanların işsiz olması halinde onların devlete hizmetini sağlayalım. İşi var ise neden yardıma ihtiyaç duyduğuna bakalım. Karşılıklılık ilkesi fazla mı?

Bir de şu yardımlarda sağlık raporlarını yeniden ve sil baştan inceleyelim. Dev gibi adamlara nasıl çalışamaz raporları çıkabiliyor? Sanırım adli tıp raporları bize bir ışık veriyor.

IMF dahil herkes yardım peşinde koşuyor. Gelin bizler çalışma peşinde koşalım. İş yok değil; aslında iş çok ama çalışan yok. İsterseniz önerilerimi daha da genişletiriz. Yeter ki isteyin.



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,576 µs