söz hakkını kaybedecek mi? | " /> söz hakkını kaybedecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye söz hakkını kaybedecek mi?

23 Aralık 2008 18:05 tsi
Türkiye söz hakkını kaybedecek mi? Nabucco Projesi ile ilgili detaylar enerji pazarında Türkiye'nin oynayacağı önemli rolü geçersiz mi kılıyor?

Yiğit Bulut / Referans

Hilmi Güler'e soruyorum

Değerli dostlar, Referans'ın açtığı yoldan gitmiş ve özellikle bir üst düzey kamu görevlisinin bana aktardığı bilgileri sizlerle paylaşmıştım. O günden bugüne "kamu-özel", Nabuco hakkında birçok katkı ve soru geldi. Bazı partiler "benim yazdıklarımdan" soru önergeleri hazırlayıp, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundular. Bugün "Hilmi Güler'in" sessiz kalmasından da yola çıkarak, eldeki tüm malzemeden sorular üretmek ve kamuoyuna aktarmak istiyorum.
Bu noktada Hilmi Güler'e de bir çağrım var: Neden sessiz kalıyorsunuz!
    
Türkiye'nin kazancı ne
    
    1- 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından Hükümete ve Bakanlığımıza "Karar mekanizmalarında yer almayacaksınız" yönünde bir baskı var mı?
    Bu baskıya karşılık olarak ne gibi cevaplar, hangi tarihteki belgeyle verilmiştir?
    2- Nabucco Projesi'nde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümü Türkiye'den geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının nedeni nedir?
    3- Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmaktadır. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi'nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH'ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumdadır. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan hangi kazançları sağlayacaktır?
    
Hangi adımlar atılacak
    
    4- Nabucco Projesi'nde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas pipeline International GMBH'ye ortaklık hissesi ülke bazında nedir?
    5- Nabucco Gas Pipeline International GMBH'nin Avusturya'ya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacaktır?
    6- Nabucco Gas Pipeline International GMBH'nin ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyeceği doğru mudur?
    7- Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacağı ifade edilmektedir. Türkiye'nin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacaktır?
    8- Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiye'nin atacağı adım ne olacaktır?"
    
Türkiye teslim oluyor
    
Değerli dostlar, bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi'nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH'ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak BOTAŞ ve binlerce kilometre toprağını kullandıracak Türkiye de maalesef "teslim olmuş" durumda! Sayın Başbakan'a, Enerji Bakanımıza, bütün yetkililere, "ben bu ülkeyi seviyorum" diyen herkese sesleniyorum; bu gidişe nasıl bu kadar tepkisiz ve etkisiz kalıyorsunuz!



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs