isyan etti | " /> isyan etti | "/>

En Sıcak Konular

Cumhuriyet temsilcisi bile isyan etti

24 Aralık 2008 08:39 tsi
Cumhuriyet temsilcisi bile isyan etti 
Açık Toplum Enstitüsü'nün 'Türkiye'de Farklı Olmak, Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler' araştırmasına, görüşme yapılan denekler de tepkili.

Ankete katılan Cumhuriyet Gazetesi Erzurum Temsilcisi Recep Kapucu, yayınlanan sonuçlara itiraz ediyor. Prof. Dr. Binnaz Toprak ve ekibiyle geçtiğimiz yıl görüştüğünü anlatan Kapucu, çizilen Erzurum portresinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Alevilere baskı yapıldığı yönündeki iddianın gerçek dışı olduğunu belirten Kapucu, araştırmacılarla yaptığı görüşmeyi şöyle özetledi: "Binnaz Toprak ve ekibiyle ofisimde görüştük. 'Erzurum'da Aleviler kendilerini ifade edemiyorlarmış, bu doğru mu?' diye bir soru soruldu. 'Yok böyle bir şey' dedim. İnanmadılar. O dönem radyomuzda çalışan sekreterimiz Alevi bir arkadaşımızdı. Çağırdım. Boynunda 'Zülfikar' şeklinde kolyesi, kulaklarında aynı figürdeki küpeleriyle içeri girdi. İşte dedim. Sadece burada değil, arkadaşımız bu takılarla Cumhuriyet Caddesi'nde de dolaşabiliyor. Ona da sordular. Arkadaşımız da beni doğruladı. Ama araştırmanın sonuçlarını gazetelerde okuyunca o kadar çok üzüldüm ki anlatamam. Bu şehirde asla böyle bir şey yok. Benim bir radyo kanalım var. 17 yıldır protest bir yayın sürdürüyorum. Şimdiye kadar hiç kimseden bir baskı görmedim, herhangi bir tehdit almadım. 'Erzurum'da kimse etek giyemiyor, başını örtmeden kimse sokağa çıkamıyor, öğrencilere ev verilmiyor, kimse istediği müziği dinleyemiyor' gibi yargılara kesinlikle katılmıyorum." Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli de araştırmaya tepki gösterdi.

Araştırma kapsamında görüşüldüğü kaydedilen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli ise ankete katılmadığını açıkladı. Bu konuyla ilgili kimseyle görüşmediğini savunan Cindilli, "Görüşme metni kamuoyuna açıklansın. Erzurum'da mahalle baskısı yok. Şehirde isteyen istediği şekilde giyiniyor, isteyen istediği kişiye evini kiraya veriyor." dedi. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da, giyim, kuşam ve tarzlarından dolayı öğrencilerin şehirde herhangi bir baskı görmediğini vurguladı.

Özhaseki: Kayseri'de metro ihalesini CHP'li vekil aldı, baskı nerede? Açık Toplum Enstitüsü tarafından yapılan "Türkiye'de Farklı Olmak: Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler" başlıklı araştırmaya bir tepki de Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'den geldi. Kentte mahalle baskısından söz etmenin mümkün olmadığını dile getiren Özhaseki, Kayseri'nin dünyaya entegre olmuş modern bir ticaret şehri olduğunu söyledi. Yapılan çalışmanın gerçekleri yansıtmadığını vurgularken, sonuçlarla ilgili yorumların toplumda kümeleşmeye sebep olduğuna dikkat çekti: "Kayseri'de gençlik yıllarımda Ramazan'da kahvehaneleri taşladığımızı biliyorum. Ancak şu günlerde bunu söylemek çok güç. Halkın oldukça hoşgörülü, duyarlı olduğunu görüyoruz. Ramazan ayında içkili lokantalar ve içkili mekanlar rahatlıkla açılıyor. Bu manada Kayseri'nin model olduğunu söyleyebilirim. En büyük ihalemiz olan raylı sistemi CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu'nun Yapı Merkezi Şirketi aldı ve şu an bu proje bitme noktasına geldi." 'Mahalle baskısı' gibi iddiaların son derece temelsiz olduğunu belirten Mehmet Özhaseki, "Anadolu ve Kayseri'de mahalle baskısı var, diyenler buraya gelsin, kendilerine refakat edelim ve iddianın doğruluğunu araştırsınlar." çağrısında bulundu.

Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın da söz konusu araştırmanın Anadolu insanını yansıtmadığını kaydederek, Anadolu'da farklı dil, din ve kültürden insanların yüzyıllardır birlikte yaşadığını ifade etti. Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Ömer Dengiz, Kayseri'de mahalle baskısı olduğu yönündeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını, bu iddialarda bulunanların da Kayseri'ye gelerek gerçek hayatı bizzat kendilerinin gözlemlemesini istedi. Ersan Temizel, Musa Özyürek, Kayseri

CUMHURİYET GAZETESİ TEMSİLCİSİ BİLE İSYAN ETTİ

Açık Toplum Enstitüsü'nün araştırmasına Cumhuriyet Gazetesi Temsilcisi Recep Kapucu da isyan etti: 'Erzurum'da Aleviler kendilerini ifade edemiyorlarmış, doğru mu?' diye soruldu, 'Yok böyle bir şey' dedim. 'Zülfikar' kolyeli arkadaşımızı da örnek gösterdim. Bu şehirde asla böyle şey yok.

Özhaseki: Metro ihalesini CHP'li vekile verdik, Kayseri'de baskı nerede?

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, 'mahalle baskısı' araştırmasını inandırıcı bulmadı. Çalışmanın gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özhaseki, "Halkın hoşgörülü, duyarlı olması konusunda Kayseri'nin model olduğunu söyleyebilirim. Benim söylemeye bile utanç duyduğum 'eşi başörtülü olmayana ihale verilmiyor' söylentilerinin hepsi uydurma." dedi. Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: "En büyük ihalemiz raylı sistemdi. Bunu CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu'nun Yapı Merkezi şirketi aldı. Şu an proje bitme noktasına geldi. İhaleyi CHP milletvekili aldı diye ip- tal edemezdik."

zaman

 

 




Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs