PKK ile mücadele garantisi verdi | " /> PKK ile mücadele garantisi verdi | "/>

En Sıcak Konular

Irak, PKK ile mücadele garantisi verdi

25 Aralık 2008 08:10 tsi
Irak, PKK ile mücadele garantisi verdi PKK'ya yönelik mücadelede Bağdat ile Ankara, işbirliğini daha da somutlaştırmak için ziyaretleri sıklaştırdı.

Türkiye'de temaslarda bulunan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Başbakan Tayyip Erdoğan ile 1 saat 15 dakika görüştü.  
 
Başbakanlık'taki buluşmada Erdoğan 'değerli kardeşim' diye hitap ettiği Maliki'ye, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını aktardı. Komşu ülke Irak'tan beklentilerini de yineledi. Irak Başbakanı ise PKK'nın, iki ülke arasındaki ilişkileri zayıflatmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Maliki ayrıca terör örgütüne karşı işletilen üçlü mekanizma sürecinin devamını teyit etti. İki başbakan arasındaki en önemli gündem maddesini te- rör oluşturdu.

Aradaki üçlü mekanizmanın devam ettiğini kaydeden Erdoğan, "Türkiye, Irak ve ABD olarak bu süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceği bizler için bir memnuniyet konusudur. Çünkü, Irak da terörle ciddi bir mücadele içerisinde, biz de terörle çok ciddi bir mücadele içerisindeyiz." dedi.

Maliki ile 2008 yılında ikinci kez bir araya geldiklerini kaydeden Erdoğan, temmuzda Bağdat'a yaptığı ziyarette Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması imzaladıklarını hatırlattı. Bunun akabinde özellikle icracı bakanlıklar arasında devam edecek sürecin başlatıldığını belirten Erdoğan, bundan sonra yıl içinde 3 kez bakanların bir araya gelişinin söz konusu olduğunu bildirdi. Başbakanlar düzeyinde de en az 1 kez buluşacaklarını söyleyen Erdoğan, ekonomik ilişkilere de değindi. 2007 sonu itibarıyla aradaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolar olduğunu aktardı. Eğitim, sağlık, konut alanları konusunda da Türk müteahhitlerin Irak'a davet edildiklerini kaydederek, "Onuncu ay sonu itibarıyla bu yıl 4,3 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaştık. Gerek siyasi alanda gerek askeri alanda neler yapabileceğimizi, savunma sanayii noktasında neler yapabileceğimizi görüştük. Altyapı, üstyapı konusunda müteahhitlik sektörünün Irak'ta önünün çok açık olduğunu tekrar sayın başbakan bizlere iletti ve bu konuda müteahhitlerimizi Irak'a davet ettiler." diye konuştu.

Nuri el Maliki ise PKK'nın Türkiye-Irak ilişkilerini zayıflatmasına izin vermemeleri gerektiğini vurguladı. Maliki, imzalanan strateji anlaşmasını hayata geçirmek için Ankara'ya geldiklerini belirtirken, "Ülkelerimiz arasında çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ortak irade bulunmaktadır. Biz de onun için çaba sarf ediyoruz." dedi. Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler dahil çeşitli işbirliği alanlarını gözden geçirdiklerini kaydeden Maliki, bakanların daha hızlı çalışması ve yapmış oldukları anlaşmayı faal bir şekilde yürürlüğe sokmaları için gerekli yönlendirmenin yapılmasını kararlaştırdıklarını dile getirdi. Görüşme sonrası basının sorularını cevaplayan Maliki, Türkiye ve ABD ile birlikte kurdukları üçlü mekanizmayı çok önemsediklerini belirterek, "Terör eylemlerinin sona erdirilmesi için her türlü desteği veririz." dedi. Ankara'nın Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimiyle başlattığı temasları desteklediklerini de sözlerine ekledi.

Terör örgütü iki ülke ilişkilerini bozuyor

Türkiye, bir hafta içinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin ardından Irak'tan üst düzey ikinci yetkiliyi ağırladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen Irak Başbakanı Nuri el Maliki, terör örgütü PKK'nın iki ülke ilişkilerini bozmaya yöneldiğini söyledi. Gül ise, "Terör örgütü iki ülke arasına nifak sokuyor." dedi.

 

--------------------------------------------------------------------------------


'Terör örgütü ilişkilerimizi bozuyor'
Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği görüşmede, terör örgütü PKK'nın eylemlerinin Irak ile Türkiye arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik olduğunu söyledi. Çankaya Köşkü'nde Maliki'yi kabul eden Gül de, teröre karşı müsamaha gösterilemeyeceğini anlatırken, "terörün iki ülkenin yanı sıra iki ülke halklarının arasına da nifak soktuğunu" söyledi.

Zaman'ın edindiği bilgilere göre, PKK'ya yönelik mücadele ve Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi Gül-Maliki görüşmesinin en önemli maddeleri oldu. Maliki, terörle mücadele konusunda Türkiye ile aynı düşüncelere sahip olduğunu söyledi. Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini belirten Irak Başbakanı, Türk şirketlerinin de Irak'ta ve Irak'ın bütün bölgelerinde daha çok iş yapabilmeleri için çaba gösterdiklerini söyledi. Türkiye, Şii nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı Irak'ın güneyinde yer alan Basra kentinde de konsolosluk açmak istiyor. Maliki, buna işaret ederek, Türk işadamlarının bu bölgede de iş yapmasını istediklerini aktardı.

Kürdistan TV, Çankaya Köşkü'nde

Çankaya Köşkü'ndeki kabulde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kulak rahatsızlığının nüksetmesi nedeniyle ertelenen Irak ziyareti de gündeme geldi. Maliki, Gül'ü en yakın zamanda Irak'a beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı da, ziyareti gerçekleştirme arzusunu ortaya koydu. Kaynaklar, Abdullah Gül'ün ocak ayının ikinci yarısından itibaren uçak seyahati yapabileceğini, Irak ziyaretini en kısa sürede gerçekleştirmek istediğini aktardı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Ankara'daki temaslarını takip eden Iraklı yayın kuruluşları arasında, Mesud Barzani'nin başında olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) yayın organı olan "Kürdistan TV" de vardı. Kürdistan TV, Çankaya Köşkü'nde Türk basınının da ilgisini çekti.
 
zaman



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,525 µs