En Sıcak Konular

Rektörden açıklama: Görevimin başındayım

25 Aralık 2008 08:38 tsi
Rektörden açıklama: Görevimin başındayım Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, dört yıl daha rektör olarak görevini sürdürmeyi ümit ettiğini söyledi. "Devlet müeseselerinde devamlılık esastır" diyen Rektör Füzün, görevinin başında kalacağını belirtti.

Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanlığı kararıyla rektörlüğe atanmasıyla ilgili işlemi geçersiz saymasını değerlendiren Füzün, davanın Cumhurbaşkanlığı'na açıldığını, itiraz edilmesi halinde müdahil olarak savunma yapacağını kaydetti. Rektörlükte konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Füzün, mahkeminin tutumunu da eleştirdi.

Konuyu hukukçulara incelettiğini, ancak bir mahkemenin böyle bir karar almasının kendisini şaşırdığını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, daha önce mahkemeye müdahil olmak için başvuruda bulunduğunu ve yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte isteğinin kabul edildiğini belirtti. Füzün, "Esas olan Cumhurbaşkanlığı'nın davalık olmasıdır. Cumhurbaşkanlığının yapacağı savunma önemlidir. Böyle bir kararı tabii ki beklemiyordum. Her zaman söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik, demokratik bir hukuk devletidir. Buna her zaman saygımız vardır ve olmak zorundadır. Şu an ki mesele hukuki sürecin bir parçası, işlem iptal edilmemiştir, sadece yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Cumhurbaşkanımız taktir ederse belki bir üst mahkemeye gidecek ve daha sonrası oluşacaktır. Dolayısıyla bu süreç tamamlanmamış, nihai nokta konulmamıştır. Hukuki süreç tamamlandığında hepimize düşen bu karara saygılı olmaktır." dedi.

Başına böyle bir olay geldiği için üzüntü duyduğunu belirten Rektör Füzün, öğretim üyelerinin bir endişe içinde olduğunu ve bu durumun insanlarda rahatsızlık oluşturduğunu söyledi. Bu durumdan sadece davayı açan Prof. Dr. Sedef Gidener ve ekibinin memnun olacağını ima eden Füzün, Yüksek Öğretim Kanunu'nun değişimiyle de ilgili radikal tedbirler alınması gerektiğini, aksi taktirde rektör atamalarıyla yapılacak değişikliğin daha büyük kaos ortamı oluşturacağını ifade etti.

Mahkemenin almış olduğu kararı eleştiren ve rektör atamalarıyla ilgili değişiklik yapılmasını isteyen Füzün, "Yasal açıdan bakıldığında ve birçok hukukçu arkadaşımla da görüştüğümde süreçte bir sorun yok, ama çok değerli Ankara'da bir mahkememiz, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dolayısıyla birtakım meseleler açıklığa kavuşturulabilir ve netleştirilebilir." şeklinde konuştu.

KARAR

Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı tarafından 6 Ağustos 2008 günlü Resmi Gezete'de yayımlanan 5 Ağustos 2008 gün ve 2008/32 sayılı işleminde, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ü rektör olarak atama yapmasının kısmi statüde olduğu için mümkün olmadığını bildirdi. Mahkeme, işlemi 1'e karşı 2 üyenin oyuyla durdu. Durdurma kararını 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na dayandırdı.

Buna göre; "kısmi statüde görev yapan profesör ve doçentlerin rektör, dekan, enstitü, yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamayacakları ve bunların yardımcılıklarına seçilemeyeceklerinin" öngörüldüğü hatırlatılarak kısmi statüdekilerin devamlı statüye geçirilmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Mahkemenin bu kararına Cumhurbaşkanlığı'nın itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz edilmesi halinde ise Ankara Bölge İdare Mahkemesi davayı görüşecek. Dava esastan Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından karara bağlanacak. (CİHAN)



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs