En Sıcak Konular

Hükümet 2007 yılında bu krizi öngörmüştü

25 Aralık 2008 09:41 tsi
Bakan Şimşek, IMF ile tedbir büyüklüğü konusunda hemen hemen anlaşma sağlandığını söyledi ve ekledi: Hükümet 2007 yılından beri bu krizi öngörmüştü. Türkiye'nin tek başına alacağı önlemlerle krizden çıkamayız

Devlet Bakanı Şimşek, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen 18. Akdeniz Toplantısında, "Türkiye ve Küresel Kriz" konusunda konuştu. Geçen yıldan beri küresel krizi gördüklerini, buna göre program yaptıklarını ve önlem aldıklarını kaydeden Şimşek, enerji sektöründe sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması yönünde yeni uygulamalar getirdiklerini anımsattı.

KRİZİ ÇOK İYİ YÖNETTİK

HES, güneş ve rüzgar enerjisinin yanında nükleer enerji üretimi konusunda da yeni açılımlar getirdiklerini anlatan Şimşek şöyle konuştu: "Dünyanın yüz yılda bir karşılaştığı çok ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Hükümet olarak 2007 yılından beri bu krizi öngörmüştük. Bu nedenle belirttiğim reform ve uygulamaları yaptık. Bu krize hazırlıksız yakalanmadık. Bu kriz bizim için sürpriz değil. Bugün bir banka batmadıysa ve vatandaş bununla ilgili bir külfete sokulmadıysa, bu Türkiye'nin iyi yönetilmesindendir. Bu krizde Türkiye çok ciddi şekilde yönetilmiştir. Biz bu sıkıntıları 2007'de gördük. Dolayısıyla 2008'de de ciddi reformlar yapıldı. Bu reformların yansımaları uzun dönemde olacak. Türkiye'nin cüssesi belli, imkanları belli. Bu krizi Türkiye tek başına kendi imkanlarıyla atlatamaz. Türkiye'nin tek başına alacağı önlemlerle krizden çıkamayız. Çözümler konusunda kafa yoruyoruz. Tabii bazı çevrelerin de 'ah vah demeleri' krizde etkili oluyor."

OCAK AYINDA BİTER

IMF ile başlayan ilk görüşme ile bugün gelinen noktada önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bütçe boyutuyla istenilen tedbirler konusunda başlangıç ile bugün gelinen nokta arasında üç kat fark var. IMF, başlangıçta geleneksel tedbirler alınsın yaklaşımı içindeydi. Türkiye olarak bu dünya konjonktüründe kamu taleplerinde daralma olmasının Türkiye'ye uymayacağını ifade ettik. IMF ile gelinen noktada da tedbir büyüklüğü konusunda beş aşağı beş yukarı bir anlaşma var" dedi. Ocak ayı başında IMF heyetini Türkiye'ye davet edeceğini söyleyen Bakan Şimşek, "Ocak ayında bu görüşmelerin en azından bitirilmesini ümit ediyoruz" diye konuştu. Yapılması gereken yapısal tedbirler bulunduğunu, zamanı geldiğinde kamuoyunu bilgilendireceklerini ancak IMF'ye karşı yaklaşımda bir sorun olmadığını vurgulayan Bakan Şimşek, "Memleketimizin yararına, bu bu ülkenin menfaatine yararlı ise Türkiye'de 2009 yılında, örneğin, özellikle dış kaynak ihtiyacına yönelik, kaygıları giderilecek ise bir anlamda, bu kaygıların azaltılması yönünde katkısı olabilir. Bu nedenle biz yapıcı olarak yaklaştık. Çalışmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bunu fırsata dönüştürürüz

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, krizlerin Türkiye için bir fırsat olabileceğini de söyledi. Şimşek, küresel krizin önlenmesi amacıyla dünya ülkeleri tarafından alınan önlemlerle, piyasaların normalleşmesiyle birlikte Türkiye'nin çok ciddi çıkışlar yakalayacağını vurguladı. Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Türkiye, küresel kriz sonrası çok ciddi çıkışlar yakalayacak. Gıda ve enerji fiyatlarını iyi değerlendireceğiz. GAP gibi bölgesel kalkınma yatırımlarına öncelik vereceğiz. Finans kuruluşları bu krize sağlam girdiler. Türkiye, bu krizde reel sektör olarak ne kadar az etkilenirse önümüzdeki dönemde daha güçlü olacak. Çok ciddi reformlar yaptık, bu reformlar devam edecek. Türk Ticaret Kanunu Reformu gündemde. Muhalefet ile oturup uzlaşmayla bu yasayı çıkarmak gerekir. AB reformlarına öncelik vereceğiz. AB ile aradaki farkı kapatacağız. Enerji ve gıda gibi konularda Türkiye'nin bu krizi fırsata çevirmemesi için bir neden göremiyorum. Reel sektörün yansımaları bir müddet daha sürecek. Krizi tek başımıza çözmenin de imkanı yok. Tüm dünya ile birlikte çözeceğiz."

Kaygıları azaltan bir program olacak

IMF ile yapılan bu tür programlarda, ülkelerin finansman açığını gidermeye yönelik kaynaklar verildiğine dikkati çeken Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı kaynaklar, Türkiye'nin 2009 yılında dış finansman ihtiyacının 15 milyar dolar olacağını söylüyor. Kimisi 30 milyar dolar olacağını söylüyor. Çok daha yüksek rakamlar da var. Ama onlar, makul rakamlar değil. Önemli olan şu: Biz öyle bir program yapmalıyız ki, Türkiye'nin yapısal sorunlarını çözmeye yönelik adımlar içersin. Mali disiplini sağlam bir yapıda götürmeye imkan sağlayacak nitelikte olsun. Aynı zamanda Türkiye'de özellikle 2009 yılında dış kaynağa ilişkin kaygıları azaltan bir program olsun. Böyle bir program olacak."

Yeni Şafak



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,418 µs