İkinci 33 er vakası! | " /> İkinci 33 er vakası! | "/>

En Sıcak Konular

İkinci 33 er vakası!

25 Aralık 2008 10:03 tsi
İkinci 33 er vakası! Türkiye 2. kez siviller eliyle PKK'yı bitirmek üzere, aynı tezgah yine sahnede...

Yine aynı tezgah!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Dışişleri ve MİT, ilk kez PKK konusunda direkt olarak devreye girdi. Irak Yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel yönetimiyle yapılan temaslarda PKK'yı bitirecek anlaşma üzerinde uzlaşıldı.

Hemen adımlar atılmaya başlandı. Irak Yönetimi PKK'ya yönelik sert açıklamalarla, anlaşmayı teyid etti. Barzani, PKK'ya erzak götüren yolları kesti, 25 üst düzey PKK'lıyı tutuklayarak cezaevine koydu.

Plan PKK'yı Kandil'den indirmek üzerine kuruluydu. Irak Başbakanı Türkiye'ye geldi, Cumhurbaşkanı Gül önümüzdeki günlerde Irak'a gidecek. Herşey PKK'yı bitirmek için yolunda giderken, tıpkı "PKK'yı bitirecek genel af öncesi 33 Erin bile bile ölüme gönderilmesi ve genel affın bir daha çıkmamak üzere rafa kaldırılması" olayındaki gibi bir saldırı gerçekleşti.

Onlarca asker şehit edilecekti. Mehmetçikleri taşıyan araç çapraz ateşe alındı. 3 Mehmetçik şehit olurken, 13 asker yaralı olarak kurtulmayı başardı.

Hudut nöbetinden dönen askerleri taşıyan araca, Cizre’den geçişi sırasında otomatik silahlarla ateş açıldı.

33 ER ÖLÜME GÖNDERİLDİ PKK DİRİLTİLDİ

Bingöl’de 33 erin şehit edildiği günlerde PKK tek taraflı ateşkes ilan etmişti. PKK lideri Abdullah Öcalan, 1993 martında yanına Celal Talabani’yi de alarak tek taraflı olarak silahları susturduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Talabani aracılığıyla Öcalan’dan silahlı mücadeleye son vermesini istediği daha sonra ortaya çıkacaktı. Genel bir affın hükümetin gündemine getirildiği günlerde Bingöl’den gelen katliam haberi af ve barış umutlarını gündemden silecekti. Öcalan, askeri bir yetkilinin İmralı’da kendisine 33 er olayının çözümü engellemek için tertiplendiğini iddia ederek “Ateşkes ilan etmiştik, o hafta çok önemli gelişmeler olacaktı. Bingöl’deki bir gruba yanlış bir enformasyon verilmiş” dedi.

Barışa hiç 24 Mayıs 1993’teki kadar yaklaşılmamıştı. Asker bile genel af istiyordu. Ertesi gün katliam oldu, herşey tersine döndü. 15 yılda binlerce insan öldü, ölüyor.

Generaller ‘af’ dedi

Doğan Güreş’in Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı 24 Mayıs 1993 tarihli Milli Güvenlik Kurulu bildirisinden: “Eylemlere katılmış ama kan dökmemiş PKK’lılar teslim olursa haklarında hiçbir kovuşturma açılmamalı. Ötekiler için de bu anlayış çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılmalı.”

Demirel bile hazırdı

Özal ölmüş, Demirel cumhurbaşkanlığına seçilmişti. 25 Mayıs 1993’te ilk kez bakanlar kuruluna başkanlık edecekti. Hükümetin gündeminde bir gün önceki MGK bildirisi, yani genel af kararı alınması vardı. Ama Bingöl’den katliam haberi geldi. Aranan komplo bulunmuş, 33 asker şehit olmuştu. Hükümet artık Genel Affı çıkaramazdı ve öyle oldu. Hatta Genel Af bir daha gündeme gelmemek üzere Türkiye gündeminden çıktı.

Katliama gönderdiler

O katliamdan yaralı kurtulup felç kalan Erdal Özdemir anlatıyor: “Bizi tek koruma vermeden, silahsız Bingöl’e gönderdiler. Kendim gideyim daha güvenli olur, diyenleri dayakla tehdit ettiler.” Ve bunu yapanların hiçbiri tek gün ceza yemedi.

aktifhaber



Bu haber 1,511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,318 µs