hukuk oyunları | " /> hukuk oyunları | "/>

En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı'na karşı hukuk oyunları

25 Aralık 2008 10:36 tsi
Cumhurbaşkanı'na karşı hukuk oyunları Anayasa, "Cumhurbaşkanının kararları aleyhine yargı mercilerine başvurulamaz" diyor. Aynı gerekçeyle önceki müracaatlar hep reddedildi. Peki bu müracaat neden kabul edildi?

Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'nın yaptığı tüm işlemlere yargı yolunun kapalı olmasına rağmen Ankara 15. İdare Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne yaptığı atamayı durdurdu.

Gidener'in açtığı davada Mahkeme Füzün'ün muayehane sahibi olması ve üniversitede kısmi zamanlı çalışması nedeniyle rektörlüğe aday bile olamayacağına hükmetti ve yürütmeyi durdurdu. Gül'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi görüşecek.

ÇİFTE STANDART

Mahkemesinin bu kararı, yargı organlarının Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler için verdiği ilk yürütmeyi durdurma kararı olma özelliğini taşıyor. Danıştay ve İdare mahkemeleri cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlere karşı açılan davaları reddediyordu. Daha önce en çok oyu almasına karşın Sezer'in atamadığı Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Ankara 2. İdare Mahkemesi'ne dava açmış ama talebi reddedilmişti. Mahkeme gerekçede Sezer'in 'mutlak takdir' yetkisini kullandığını belirtmişti.

YETKİSİNİ AŞTI

Mahkemenin bu kararı hukukçular tarafından da Anayasa'ya aykırı bulundu. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, “Anayasa'nın 125. maddesi 'Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile YAŞ kararları yargı denetimi dışındadır' diyor. Mahkeme burada yetkisini aşarak Cumhurbaşkanının atamasını değerlendirdi ve Anayasa'nın bu maddesini çiğnedi” dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu da “Anayasamıza göre cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlere karşı yargı yolu kapalıdır. Rektörü, Cumhurbaşkanı atadığına göre ancak cumhurbaşkanı görevden alabilir. Mahkeme kararıyla rektörün düşmesi sözkonusu olamaz. Cumhurbaşkanı'nın kararlarına karşı yargı yolu kapalıdır” diye konuştu.

SEÇİM YENİLENECEK

Mahkemenin kararını değerlendiren YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, DEÜ'deki seçimlerin yenileneceğini söyledi. Kararın henüz kendilerine ulaşmadığını belirten Günay, "Kısmi zamanlı statü için mahkeme yorum yapmış. Ancak bugüne kadar birçok tıp fakültesi öğretim üyesi kısmi zamanlı çalışırken rektör seçildi görevini tamamladı ve gitti. Tabii bu durum hiç mahkemeye taşınmamıştı. Bugün taşınıp iptal ediliyorsa seçimi yeniden yaparız" dedi.

EMEKLİLER BİLE VARDI

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından rektörlüğe ataması yapılan ve 2000-2008 yılları arasında Dicle Üniversitesi Rektörlüğünü yapan Prof. Dr. Fikri Canoruç da rektörlüğe seçilmeden önce kısmi zamanlı öğretim üyesi statüsündeydi. 1992-2000 yılları arasında İnönü Üniversitesi (İ.Ü) Rektörlüğü'nü 2 dönem yürüten Prof. Dr. Ömer Şarlak ile Dicle Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sedat Arıtürk de üniversitede hiç çalışmadıkları ve emekli oldukları halde bu görevlere atandı.

VEKİL REKTÖR ATANACAK

Bu arada, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın bugün DEÜ Rektörlüğü'ne vakelaten atama yapacağı belirtildi. Ankara 15'inci İdare Mahkemesi'nde görülen dava süresince Özcan'ın görevlendirdiği rektör yardımcısı bu görevi sürdürecek. Halen rektör yardımcılığı görevini yürüten Prof. Dr. Sami Aksoy, Prof. Dr. Alp Timur veya Prof. Dr. Hakkı Bahar'dan biri bu süreçte rektörlüğü sürdürecek.

Müdahil oldum hakkımı arayacağım

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün davaya müdahil olma talebini de kabul etti. Mehmet Füzün, "Dava Cumhurbaşkanlığına karşı açıldığı için itiraz edip etmemeye Sayın Cumhurbaşkanı karar verecektir. Ancak ben de hukuki yollardan hakkımı aramak için davaya müdahil oldum. Savunmamda bu durumun Tıp Fakültesi'nin bir çok öğretim üyesi için geçerli bir durum olduğunu anlatacağım" diye konuştu. Füzün, gazetecilerin "YÖK seçimi yenilerse yeniden aday mısınız?" sorusuna "Bunu düşünmedim, mahkeme devam ediyor sonuca göre değerlendiririz" cevabını verdi. Karar, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ile ilgili atamayı da yakından ilgilendiriyor. Rektörlük seçimlerinde 16 oy fark ile birinci olan ve ismi ikinci sırada Cumhurbaşkanlığına gönderilen Prof. Ali Akyüz de İstanbul Tıp Fakültesi'nde kısmi zamanlı olarak çalışıyor.

Onlarca rektör yarım zamanlı

Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Tahir Hatipoğlu karara sert tepki göstererek, "Siyasal yargı kararıdır. Profesör olma şartı dışında bir şart yok. Bugüne kadar Tıp Fakültesi'nden onlarca profesör kısmi zamanlı olduğu halde rektörlüğe seçildi ve görevini yürüttü. Kimse bu duruma bir şey demedi. Bugünkü karar tam bir çifte standart. Ayrıca Cumhurbaşkanlarının tek başına yaptığı atamalara yargı yolu açılmaya çalışılıyor. Mahkeme yetkisini aşmıştır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104. maddesinde, "YÖK üyelerini seçmek, üniversite rektörlerini seçmek" deniliyor. Anayasa'nın 105. maddesi ise şu şekilde: "Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz."

Yeni Şafak

Bu haberle ilgili bir başka uzman görüşü için lütfen buraya tıklayın.



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs