En Sıcak Konular

Bakan Şimşek'ten Bankalara uyarı!

25 Aralık 2008 11:25 tsi
Bakan Şimşek'ten Bankalara uyarı! Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile alınacak tedbirlerin içeriği ve büyüklüğü konusunda çok önemli bir mesafe kaydettiklerini belirterek, bankaları uyardı...

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile alınacak tedbirlerin içeriği ve büyüklüğü konusunda çok önemli bir mesafe kaydettiklerini belirterek, IMF ile üzerinde uzlaşılan tedbirlerle ilgili olarak, ''önümüzdeki birkaç gün içinde tedbirlerin bir kısmını, diğer kısmını da yeni yılda alacağız'' dedi.

Mehmet Şimşek, TRT'deki ''Büyüteç'' programında, son ekonomik gelişmeler konusunda bilgi vererek, soruları yanıtladı.

Mehmet Şimşek, yeni yılda alınacak tedbirlerin ağırlıklı olarak mikro ve makro yapısal reformlardan oluşacağını belirterek, ''Yeni yılda, borçlanma ihtiyacını bir miktar azaltıcı ve yapısal reform ağırlıklı önlemler uygulayacağız'' dedi.

2009'UN ÖNLEMLERİ

''2009'da, her şeyin başında, mali disiplinin korunması konusunda tedbirler alınacak. Yapısal reformlara ağırlık verilecek'' şeklinde konuşan Şimşek, yeni yılda uygulanacak program konusunda şunları söyledi:

''Orta vadeli mali disiplin amacıyla mali kural üzerinde çalışılıyor. Mahalli idarelerin mali dengelerini ve harcamalarını güçlendirecek kurumsal tedbirler ortaya konulacak.

Sağlık alanında bazı uygulamalar yapılabilir. Mikro reformlar da, özellikle şirket kuruluş maliyetlerinin azaltılması, istihdam piyasasındaki esneklik, KOBİ'lerin finansman imkanlarına ulaşması konularında olacak.

Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu gibi hukuksal düzenlemeler uygulamaya girecek.''


TÜRKİYE KRİZE SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNDE YAKALANDI

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, mevcut krizi, ''son yüzyılın en büyük küresel krizi'' olarak nitelendirirken, Türkiye'nin bu krize sağlam temeller üzerinde yakalandığını söyledi.

Türkiye'nin daha önce aldığı tedbirler nedeniyle oldukça hazırlıklı konumda bulunduğunun altını çizen Şimşek, ''Türkiye şimdi krize oldukça dirençlidir'' ifadesini kullandı.

Şimşek, küresel krizin etkileri araştırılırken, Türkiye ile diğer ülkelerin kıyaslanmasının daha doğru bir yorum ortaya çıkaracağını ifade etti.

TÜRKİYE, DİĞER ÜLKELERE GÖRE DAHA AZ ETKİLENDİ

Türkiye'nin, aldığı tedbirler sebebiyle bir çok ülkeye göre, krize daha hazırlıklı yakalandığını ve bu nedenle de daha az etkilendiğinin altını çizen Şimşek, ''Türkiye, Güney Kore, Rusya ve diğer ülkelere göre, küresel krizden daha az etkilendi'' dedi.

Krizde açıklanan tedbirler ile krizin yansımalarını önleme arasındaki dengenin önemine dikkat çeken Şimşek, Rusya'nın, Ağustos ayından buyana, 165 milyar dolar harcamasına rağmen, risk piriminin Türkiye'den daha yüksek olduğunu, borsasının daha çok değer kaybettiğini kaydetti.

Dünyanın, modern ekonomi tarihinin en büyük krizi içinde bulunduğunu belirten Şimşek, ''Biz bu krizin yansılamalırını en aza çekiyoruz. Türkiye bu krize dirençli'' dedi.

Türkiye'nin, artan dış ticaret hacmi nedeniyle, küresel ekonomiye daha entegre olduğunu ifade eden Şimşek, bu nedenle küresel bir krizden tamamıyla bağışık olmasının mümkün olmadığını belirterek, ''Türkiye, dünya ihracatının yaklaşık yüzde 1'i oranında pay alıyor, bu nedenle dışarıdaki talep daralması Türkiye'yi de etkiler'' şeklinde konuştu.

Küresel krizin ikinci yansımasının finans sektöründeki daralmadan kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, bu çerçevede, Türkiye'nin de finansman kaynaklarına ulaşımının zorlaştığını ifade etti.

SENDİKASYONLARDA SIKINTI YOK

Türk bankacılık sisteminin, daha önce aldığı tedbirler sayesinde, krize daha hazırlıklı yakalandığını vurgulayan Şimşek, ''Bu Türkiye için bir şans'' dedi.

Bankaların, sendikasyonlar konusunda bir sıkıntılarının olmadığını belirten Şimşek, ''bankaların, sendikasyon kredilerini çevirme oranı yüzde 70'lerin üstünde'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, mevcut küresel krizde ihtiyacı olan en önemli konunun ''moral ve güven'' olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, ekonomik temelleri güçlü olan Türkiye'nin, bu krizden çok sağlam bir şekilde çıkacağını söyledi.

Dış talebin dışında gerçekleşen talep yavaşlamasının tamamıyla psikolojik olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin hane halkı geliri ve borcu açısından birçok ülkeden iyi konumda bulunduğunu belirterek, Türkiye'deki talep daralmasının kötümserlikten kaynaklandığını vurguladı.

''BİZ BU KRİZİ ÇOK ÖNCEDEN GÖREREK TEDBİRLER ALDIK''

Böylesini bir küresel krizi önceden görerek tedbirler aldıklarını vurgulayan Mehmet Şimşek, ''18 Aralık 2007 tarihinde, 'henüz derinliği saptanmamış bir krizden geçiyoruz ona karşı tedbirler alınması gerekir' demiştim'' ifadesini kullandı.

Şimşek, yine krizin derinleşmesinden önce, Denizli'de yaptığı bir açıklamada, dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ve şartların daha da zorlaşabileceği tespitinde bulunduğunu hatırlattı.

Krizi öngörme konusunda kesinlikle geç kalmadıklarını vurgulayan Şimşek, bu konuda bir örnek vererek, ''ABD Hazine Bakanı ile bizim krizi öngörme konusundaki söylediklerimize bakın'' dedi.

Krizi önceden görerek, talebi canlandırıcı ve rekabet gücünü artırmaya yönelik önlemler aldıklarını kaydeden Şimşek, talebi canlandırmaya yönelik tedbirler çerçevesinde, Temmuz ayında memurlara yapılan ek ödemeyi ve KEY ödemelerini gösterdi. Memur ve işçiye kaynak aktardıklarını kaydeden Şimşek, asgari ücretlinin de yanında olduklarını vurguladı.

Şimşek, ihracat kredisi desteği açısından Eximbank'a da kaynak sağladıklarını belirterek, toplamda 3 milyar dolarlık ekstradan kaynak sağladıkları Eximbank'ın sermayesini yeniden arttıracaklarını söyledi.

DÜNYADA, TOPLAM 9,2 TRİLYON DOLARLIK TEDBİR PAKETİ AÇIKLANMIŞ

Küresel krizle mücadele çerçevesinde, şimdiye kadar, dünyada toplam 9,2 trilyon dolarlık tedbir paketi açıklandığını belirten Şimşek, toplam dünya milli gelirinin yüzde 18'ine eşit olan bu tedbir paketine rağmen, ülke ekonomilerinin küçülmeye devam ettiğini söyledi.

Mehmet Şimşek, bu açıklanan küresel tedbir paketinin, 7,4 trilyon dolarlık kısmının gelişmiş ülkeler, 1,7 trilyon dolarlık kısmının da gelişmekte olan ülkelere ait olduğunu da vurguladı.

BANKALARA UYARI

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bir soru üzerine de Merkez Bankasının, bankalara Türk Lirası ve döviz açısından yeterli likidite sağladığını, Merkez Bankasının faizleri indirdiğini vurgulayarak, ''biz bankalara, reel sektöre kredi sağlama imkanını oluşturduk'' dedi.

Bankaların kredi hacmindeki daralmanın fazla olmadığını, sendikasyonlarda bir sorun olmadığını belirten Şimşek, bankaların, dışarıdaki krizden dolayı biraz tedirgin olduklarını, bunun dışında bir sorunun olmadığını ifade etti.

Devlet Bakanı Şimşek, bütün bu uygun koşullara rağmen bankaların da reel sektöre gerekli imkanı sağlaması gerektiğini, bankaların reel sektöre ihtiyacı olduğunu vurgularken, ''bazı bankalar, krizi fırsata dönüştürmeye çalışırlarsa biz buna izin vermeyiz'' uyarısında bulundu.

Küresel finans piyasalarında henüz normalleşmenin olmadığını vurgulayan şimşek, ancak panik durumundan ''sükunet'' dönemine girildiği görüşünde bulunduğunu söyledi.

Şimşek, mali sicil affı konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, bu konudaki afların işe yaramadığını, çünkü, Merkez Bankası bu kayıtları silse bile özel bankaların bu kayıtları tutabileceğini söyledi.
 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs