İşte kararın altında yatan gerçek! | " /> İşte kararın altında yatan gerçek! | "/>

En Sıcak Konular

İşte kararın altında yatan gerçek!

25 Aralık 2008 12:10 tsi
İşte kararın altında yatan gerçek! Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, Haşim Kılıç'ın 'Açıklama Anayasa Mahkemesi adına yapılmıştır' açıklamasının hemen ardından ilginç bir açıklamaya imza attı. Peki şimdi bu 8 üye ve Haşim Kılıç'ın açıklaması ile çelişiyor mu?

Anadolu Ajansı'nın 11:59'da servis ettiği haberde şöyle denildi:

Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, ''Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, 'kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin' dün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamadığını'' bildirdi.

Açıklamada imzası olan üyeler olarak da, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş'ın adı sıralandı.

İlk bakışta bu açıklama Haşim Kılıç'ın, 'Kararın 5'e karşı 6 üyenin oyuyla alındığı' bilgisi ile çelişiyor görünse de gerçek böyle değil.

Açıklamada imzası bulunan üyelerden Cafet Şat ve Fettah Oto, yedek üye olup alınan kararda oy hakkı bulunmuyor. Üye A. Necmi Özler ise söz konusu oylamaya katılmamış, yerine katılan üye de 'Kapatılan belde belediyelerin yerel seçimlere girmesinin anayasa ihlali olacağı yönünde' oy kullandı.

Dolayısı ile Haşim Kılıç'ın açıklamaları boşa düşmüş ya da matematiksel bir hata varmış gibi bir algıya sebep olan haberle, Haşim Kılıç'ın açıklamaları arasında bir çelişki olmadığı görülüyor.

HAŞİM KILIÇ'IN ARKASINDA DURDULAR

Kapatılan belediyelerin seçime girmesinin yolunu açan Danıştay kararı tartışması Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile üyelerin yaptığı açıklamalarla sürüyor. Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi önünde bugün yaptığı açıklamada, Başkanvekili Osman Paksüt'ün 'açıklama mahkemenin görüşünü yansıtmıyor' sözlerine cevap verdi.

Başkan Kılıç, Başkanvekili, ''Sayın Başkanvekili zaten muhalefetteydi, karşı görüşteydi. Görüşünü muhalefette, kararında belirtti. Ondan dolayı Osman Bey'in bu konudan haberdar olmaması doğaldır'' dedi. Kararın 5'e karşı 6 üyenin oyuyla alındığını anımsatan Kılıç, ''Bu kararda 6 arkadaşımızın ne demek istediğini bir kez daha kamuoyuna duyurmak istedik. Yapılan dünkü açıklama, benimle birlikte bu arkadaşların, yani çoğunlukta olan 6 arkadaşın arzusu, onayı ve isteği doğrultusunda yapılmıştır. Yalnız başıma yaptığım bir açıklama değildir'' dedi.

Kılıç'ın açıklamasının hemen ardından Anayasa Mahkemesi'nin 6 asil ve 2 yedek üyesi, ''Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, 'kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin' dün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmadığını'' savundu. Ortaya ilginç bir görüntü oluştu. Belde belediyelerin kapanmasına karşı çıkan ve Haşim Kılıç'la oy kullanan 5 asil ve o günkü oylamaya asil üye A. Necmi Özler'in yerine oylamaya katılan 1 yedek üye açıklamanın arkasında durdu. Karara muhalif kalan 5 asil ve 2 yedek üye ile o günkü oylamaya izinli olduğu için katılmayan A. Necmi Özler ise Kılıç'ın açıklamasına katılmadıklarını bildirdi.

Muhalifler Kılıç'a destek vermedi

Asil üyeler: Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş

Oylamaya katılmayan asil üye: A. Necmi Özler

Sözkonusu oylayamaya yedek üye olduğu için katılamayanlar: Cafer Şat, Fettah Oto

Oylamadaki çoğunluk üyeler Kılıç'ın arkasında durdu

Asil Üyeler: Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Sacid Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli

Oylamaya Necmi Özler'in yerine katılan yedek üye: Mustafa Yıldırım

zaman



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs