susuyor? | " /> susuyor? | "/>

En Sıcak Konular

İsrail neden susuyor?

25 Aralık 2008 14:32 tsi
İsrail neden susuyor? Altı ay süren ateşkes 19 Aralık’ta sona erdikten sonra Hamas İsrail’e füze yağdırıyor. Ancak tarihinde ilk kez bir saldırıya yanıt vermeyen İsrail bekliyor. Ortadoğu’yu yakından izleyenler için bu bir sürpriz ve soru şu: İsrail’in

Mısır’ın arabuluculuğunda başlayan İsrail ile Hamas arasındaki altı aylık ateşkes de 19 Aralık’ta sona erdi. Gazze şeridini kontrol eden Hamas ateşkesi uzatmayacağını ilan ederken İsrail’in güneyini roketlerle vuruyor. Herkes İsrail’in sert yanıt vereceğini düşünürken ilk etapta bunun aksi oluyor. Benyamin Netenyahu gibi isimlerin baskısına rağmen Olmert Hamas’a askeri karşılık vermeyi reddetti. İsrail belki de tarihinde ilk kez bir operasyon öncesi diplomatik atak başlatarak BM’deki elçisi aracılığıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a bir mektup gönderdi ve “uluslar arası toplum Hamas saldırılarına karşı tavır almalı, aksi takdirde kendimizi koruyacağız” uyarısında bulundu.

Ancak bundan sonra da Hamas’ın Kassam roketleri Gazze Şeridi’nden İsrail’i vurmaya devam ediyor. Dün İsrail tarafına 50’den fazla roket gönderen Hamas’ın neden saldırıya geçtiği, İsrail’in ise tarihinde ilk kez bu saldırıya neden yanıt vermediği tartışma konusu.

İyibilgi’nin danıştığı uzmanlar bu fotoğrafı şöyle yorumluyor... Hamas tarafından gelişmelere bakınca bu dört sebeple açıklanabilir:

Çaresizlik... Çünkü Gazze’ye 2007 Haziran’ından bu yana ağır bir ambargo uygulanıyor. İsrail’deki kendi örgütlerince Güney Afrika’daki Apartheid rejimini andırdığı suçlamalarıyla yüzleşiyor. BM’ye göre ise Gazze’deki 1,5 milyon Filistinlinin %49’unun açlık sınırının altında, ilk kez çöplerden yiyecek toplanıyor, gıda bulamayan Filistinliler ot topluyor.

Uluslararası meşruiyet... Çünkü İsrail’in Gazze’de uyguladığı ambargo uluslararası toplumda ciddi rahatsızlığa neden oluyor. Özellikle Avrupa’dan pek çok sivil toplum örgütü Gazze ablukasına karşı çıkarak yardım göndermeye çalışıyor. Yani Hamas ateşkesi uzatmayacağını duyururken “bu kez uluslararası kamuoyu nezdinde oldukça haklı olduğunun” bilincinde.

Özgüven ve “İsrail yenilmez değil” algısı... Çünkü İsrail’in 2006’da Hizbullah’a yenilmesi İsrail ordusunun yenilmezlik imajını ortadan kaldırdı. Savaş sonrası bölgede dengeler İsrail’in aleyhine değişiyor. Hizbullah konvansiyonel ve gerilla savaşı taktiklerini ilk kez birlikte uygulayarak İsrail ordusunu dize getirdi. Hamas’ın ateşkesin uzatılmayacağının açıklanmasının ertesi günü İsrail’e 50’den fazla Kassam füzesi göndermesi Filistinli örgütün de Hizbullah gibi hareket etmeye başladığının açık göstergesi.

İsrail tarafından bakınca ise sadece Hamas’a ayna tutmak yeterli olabiliyor. İsrail’in ilk kez kendisine karşı başlatılan bir saldırıya ilk günlerde cevap vermemesi ve BM nezdinde diplomatik arayış içine girmesi de şu üç önemli sebeple açıklanabilir:

ABD’nin Ortadoğu politikasını değiştirmesi ve İsrail’i barış masasına oturmaya zorlaması…

İsrail’in Gazze politikası nedeniyle uluslararası kamuoyu nezdinde zor durumda kalması…

Ve İsrail’in Hizbullah savaşı sonrasında yaşadığı güven bunalımı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs