En Sıcak Konular

Seçmen kütükleriyle ilgili Danıştay'a dava

25 Aralık 2008 15:04 tsi
DSP'li İçli, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmen sayısındaki artışla ilgili yaptığı açıklamadan tatmin olmadığını belirterek, YSK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 5 Eylül 2008 tarihli protokolün iptali ve yürütmesinin durdur

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), seçmen kütüklerinin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nin belirlediği listeye göre oluşturulmasını içeren güncelleştirme genelgesi ve YSK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 5 Eylül 2008 tarihli protokolün iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.

İçli, dava dilekçesinde, Danıştay’dan, seçmen kütüklerinin adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak belirlenmesine olanak tanıyan 4597 sayılı kanunun iki maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını istedi.

Danıştay önünde açıklama yapan İçli, YSK’nın seçmen sayısındaki artışla ilgili yaptığı açıklamadan tatmin olmadığını belirterek, bu nedenle dava açtığını söyledi.

"YAPILAN DÜZENLEME ANAYASA'YA AYKIRI"

YSK kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olduğunu ancak, YSK’nın genelgelerinin iptali amacıyla yargıya başvurulabildiğini ifade eden İçli, yargının görev alanına girmesine rağmen, seçmen kütüklerinin, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kayıtları esas alınarak oluşturulduğunu, bu düzenlemenin Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu savundu.

İçli, yurt dışındaki vatandaşların, milletvekili seçimlerinde oy kullanmasını düzenlemek için 13 Mart 2008’de çıkarılan 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile seçmen kütüklerinin, "idarenin tanzim ettiği, yargı denetiminde olmayan ADNKS’ye göre oluşturulmasının sağlandığını" kaydetti. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un iki maddesinde yapılan değişiklikle, "seçmen kütüklerinin adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenleneceğinin ve her yıl güncelleneceğinin" hükme bağlandığını belirten İçli, bu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.

DSP'li İçli, Anayasa’nın, seçimlerle ilgili her türlü düzenlemede YSK’yı tek yetkili organ olarak gördüğünü ve seçimlerin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağına ilişkin amir hükmü bulunduğunu kaydetti.

"DANIŞTAY ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURMALI"

İçli, seçmen kütüklerinin de YSK ve YSK’ya bağlı Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce tanzim edilmesi gerektiğini savundu. İçli, bu nedenle dava dilekçesinde, Danıştay’ın, genelgenin dayanağını oluşturan 5749 sayılı Kanunun’un 4 ve 6. maddelerinin Anayasa’ya aykırılığını tespit etmesi, maddelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını da istedi.



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,915 µs