ABD'ye hizmet etmeyin! | " /> ABD'ye hizmet etmeyin! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'ye hizmet etmeyin!

25 Aralık 2008 16:07 tsi
ABD'ye hizmet etmeyin! İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Venezuella’daki ABD karşıtı yönetimi eleştirdiği raporu, Noam Chomsky ve Oliver Stone başta olmak üzere 118 aydının tepkisiyle karşılandı.

Chomsky ve Stone’un arkadaşları HRW’ye sert çıktılar


 
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Venezüella’daki Amerikan karşıtı yönetimi eleştirdiği “Chavez’le 10 yıl: Siyasi hoşgörüsüzlük ve Venezüella’da insan haklarının ilerlemesi alanında yok olan fırsatlar” başlıklı raporu, ABD ve çeşitli ülkelerden 118 akademisyen ve aydının sert tepkisiyle karşılandı.
 
Aralarında ABD’li akademisyen Noam Chomsky, antroplog Clara ve Charles Briggs, tarihçi Greg Grandin ile Charles Bergquist, yönetmen Oliver Stone,Brezilyalı sosyolog Emir Sader,Arjantinli siyaset bilimci Mario Ayala ve siyaset ekonomisi profesörü Tim Anderson gibi isimlerin bulunduğu 118 aydın Eylül ayında yayımlanan raporun ‘siyasi amaçlı’ olduğunu belirtti.
 
RAPOR BİLİMSEL DEĞİL
 
Aydınlar, HRW Yönetim Kurulu’na gönderdikleri açık mektupta, “raporun bilimsellik, tarafsızlık, doğruluk ve güvenilirlik konusunda asgari standartları bile karşılamadığını” ifade ettiler. 16 Aralık tarihli mektupta, “HRW’nin Güney Amerika sorumlusu Jose Miguel Vivanco’nun, bu şaibeli raporu yayımlayarak insan hakları alanında önemli bir kurumun güvenilirliğine zarar verdiği” belirtildi.
 
Mektupta, Vivanco’nun raporda yer verdiği “Raporu yayımlamamızın nedeni dünyaya Venezüella’nın hiç kimse için bir model olmadığını göstermek” şeklindeki ifadesinin, raporun siyasi amacını açıkça ortaya koyduğu kaydedildi.
 
HRW YOKSULLARA HİZMETİ GÖRMEDİ
 
HRW raporunun büyük oranda Venezüella’daki muhalefet kaynaklarına dayandığına dikkat çeken aydınlar, raporda yer alan iddiaların gerçeklerle desteklenmediğini vurguladı. Mektupta, “Hugo Chavez yönetiminin belirleyici özelliğinin siyasi ayrımcılık olduğunu” iddia eden HRW’nin, Chavez yönetimindeki koşulları önceki yönetimlerle ve diğer dünya ülkelerindeki durumla karşılaştırma yapmaya bile gerek duymaması eleştirildi.
 
Hükümetin 2003’ten beri varoşlarda yürüttüğü programla her yıl milyonlarca yoksul Venezüellalıya sağlık hizmeti sunduğunu hatırlatan aydınlar, bu bilgilere yer verilmeyen HRW raporunda, 2004’te yapılan ve devlet başkanının görevden alınmasıyla sonuçlanabilecek “devlet başkanını geri çağırma” referandumuna katılan vatandaşların hükümet tarafından kara listeye alındığı iddiasının da tek bir örneğe dayandırıldığına dikkat çektiler.
 
RAPOR GERİ ÇEKİLSİN
 
118 aydın, HRW’nin Venezüella Petrol Şirketi PDVSA’da 2003 yılındaki greve katılan binlerce işçinin işten çıkartılmasını ayrımcılık olarak nitelendirmesine karşın, bu grevin açıkça hükümeti devirme girişimi olduğunu ve ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti. Aydınlar, hükümetin özel RCTV televizyonunun lisans hakkını yenilememe kararını “ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı” olarak tanımlayan HRW’nin, bu kanalın 2003’te Chavez’e yönelik kısa süreli darbe girişimini desteklediğine değinmediğine dikkat çekti.
 
Aydınlar, HRW’nin daha güvenilir bir belge yazmak üzere sözkonusu raporu geri çekmesi çağrısıyla mektuba son verdi.



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs