ayakkabı, Rice’a zümrüt ayakkabı, Rice’a zümrüt

En Sıcak Konular

Bush’a ayakkabı, Rice’a zümrüt 25 Aralık 2008 16:21 tsi
Bush’a ayakkabı, Rice’a zümrüt ABD diplomatlarının aldığı hediyelerin dökümleri açıklandı. Buna göre Dışişleri bakanı Rice, yarım çeyrek dolarlık mücevher hediye edilirken, Bush 100 bin dolarla yetindi

Başkan George W. Bush’un dış politikaları Orta Doğu’da popüler olduğu söylenemez. Buna rağmen, Arap liderleri onun en üst düzey diplomatına geçtiğimiz yıl çeyrek milyon dolarlık mücevher hediye etti.

AA’nın haberine göre Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, sadece Ürdün ve Suudi Arabistan krallarından toplam 316 bin dolarlık mücevher hediye aldı. Bu yönüyle Rice, 2007’de ABD yetkileri arasında en pahalı hediyeler verilen diplomat aldı.

Ocak ayında, Ürdün Kralı Abdullah II, kolye, yüzük, bileklik ve küpeden oluşan 147 bin dolarlık zümrüt ve elmas takımı Rice’a Noel hediyesi olarak gönderdi. Kral ve eşi Kraliçe Rania da, Rice’a değeri biraz daha az bir kolye ve küpe seti gönderdi. Setin kutusunun değeri sadece 4 bin 630 dolar.

Altta kalmamak için Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Rice’a Temmuz’da 165 bin dolarlık yakut ve elmastan oluştan bir set hediye etti. Suudi Krallığı aynı zamanda Rice’a 2005 yılında 170 bin dolarlık çiçek motifli bir kolye de verdi.

Aynı Arap liderlerinden Bush’un 2007’de aldığı hediyelerin değeriyse sadece 100 bin dolar. Diğer hediyeler arasında 85 bin dolarlık safir ve elmas set ve Laura Bush’a verilen 10 bin dolarlık üzerinde bedeviler, develer ve bir çadır olan altın bir el işi levha bulunuyor.

Ne yazık ki, Bush’lar, Rice ve diğerleri, aldıkları hediyeleri kullanamıyor. Federal kanuna göre alınan tüm bu türden hediyeler Genel Hizmetler Yönetimi ve hükümet arşivlerine devrediliyor.

Protokol Ofisi tarafından hazırlanan envanterde, tüm yetkililere verilen hediyeler listeleniyor. Bunlar arasında Dalai Lama’nın Bush’a verdiği 6 dolarlık kurutulmuş meyvelerden Rice’ın mücevherlerine ve hatta İsveç başbakanın, ABD başkanının Teksas’taki çiftliğinde kullanması için verdiği 570 dolarlık Brush Cutter’a kadar çeşitli hediyeler yer alıyor.

Bush, bir Avustralyalı bir diplomattan oyma bir kağıt tutacağı aldı. Singapur başbakanı, Bush’a 450 dolar değerinde içinde "uSurf Dalga Hareketi Egzersizcisi " ve "iGallop Mide ve Abdomen Çalıştırıcısı" olan fitness ekipmanı hediye etti.

Japonya’nın eski başbakanı Shinzo Abe görünürde bir hayvan dostu çünkü Laura Bush’a iki kırmızı, beyaz ve mavi el-işlemeli üzerinde Amerikan bayrağı ve Bush’ların ilk köpekleri Barney ve Mis Beazley’in resimleri olan yastık hediye verdi. Abe, Bush’un eşine aynı zamanda köpeklerin resimleri bulunan 700 dolar değerinde porselenler hediye etti.

Bazı hediyeler alıcının karakterini yansıtıyor. Eski Genel Kurmay Başkanı General Peter Pace’e, Rus ve Kolombiyalı meslektaşlarından biri kurulu olmak üzere bin 300 dolar değerinde iki makineli tüfek hediye edildi. Savunma Bakanı Robert Gates’e de Bahreynli yetkililerden 3 bin 200 dolar değerinde Arap bıçakları ve Ürdün Kralı’ndan 345 dolar değerinde hançer verildi.

ABD istihbarat birimlerine verilen hediyeler gizli olduğu gerekçesiyle açıklanmıyor. Ancak CIA şefi Michael Hayden, 2007’de içinde kılıç, dolma kalem ve ipek halı bulunan 8 bin dolarlık hediyeler aldı.

Timetürk



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,197 µs