En Sıcak Konular

Asgari ücret oranlarına tepkiler

25 Aralık 2008 20:06 tsi
Asgari ücrete, gelecek yıl için yapılacak zam oranları, işçi konfederasyonlarının tepkisine yol açtı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Kesimi Başkanı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, hükümet ile işverenlerin birlikte aldıkları kararın değerlendirilebilecek bir yanı olmadığını söyledi.

Alınan kararla asgari ücretle geçinen 10 milyon kişinin ve ailelerinin yok sayıldığını savunan Yurdakul, şunları kaydetti:

"Bizi de senaryoda figüran olarak oynatmak istediler. Bunu kabul etmediğimiz için son toplantıya katılmama kararı aldık. Belirlenen rakamların değerlendirilecek, tartışılacak bir tarafı yok. Yapılan zam aylık 24 YTL'ye karşılık geliyor. Bunun nesini tartışalım, nasıl yorumlayalım. Hükümet, bu insanların nasıl geçinebileceklerinin formülünü de açıklamak zorundadır. Bu kararla asgari ücretlilerle alay edilmektedir."

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da 24 YTL'lik artışın, vatandaşı rahatlatmak, kriz karşısında korumak, krizle baş edebilmek için iç piyasaya canlılık katmak adına hiçbir kıymetinin bulunmadığını söyledi. Uslu, "Belirlenen asgari ücret artışını kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun mevcut yapısından başka bir sonucun beklenmesinin de çok gerçekçi olmayacağını savunan Uslu, Türk-İş'in tavrıyla ilgili, "Türk-İş'in komisyondan çekilmesi ucuz bir şovdan başka bir şey değildir" diye konuştu.

Uslu, yapılması gerekenin toplantıdan çekilmek değil, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının ve asgari ücret belirleme yönteminin değiştirilmesi için çaba sarf etmek olduğunu kaydetti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de yapılan zamların kağıt üzerinde kaldığını, zammın reel anlamda bir artış sağlamadığını öne sürdü.

Doğal gaza, elektriğe yapılan yüzde 80'lere varan zamlarla vatandaşın alım gücünün yüzde 20-25 gerilediğini savunan Çelebi, "Bu asgari ücret artışını doğru bulmak mümkün değil. Bu trajikomik bir artıştır. İnsanların bu 'mucizevi' artışla yaşam standartlarını nasıl geliştirecekleri ortadadır" dedi.

Türk-İş'in komisyondan çekilmesinin önemli bir adım olduğunu ifade eden Çelebi, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu meşruiyetini yitirmiştir. Şimdi bütün sendikalar yargı sürecini başlatmalıdır" diye konuştu.

BASK Genel Başkanı Resul Akay ise yaptığı yazılı açıklamada, hükümeti, asgari ücreti bir kez daha gözden geçirmeye davet ederek, "Açıklanan asgari ücretin bir sefalet ücreti bile olmadığı ortadadır. Bu rakamlar TÜİK'in açıkladığı yoksulluk rakamlarına yükseltilmelidir. Ekonomik krizden çıkış önlemleri çerçevesinde dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücü artırılmalıdır" dedi.



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs