En Sıcak Konular

Mirasta radikal bir değişim

26 Aralık 2008 11:07 tsi
Tarımsal alanlar artık tek mirasçıya kalacak. Yasal düzenleme geliyor. Bu ilke ilk olarak Alparslan Türkeş tarafından ortaya atılmıştı…

MHP’nin eski genel başkanı ve ülkücü hareketin lideri Alparslan Türkeş’in ilkeleri arasında yer alan ve tarım alanlarının bölünmesine karşı geliştirilen ilke tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından yasal düzenleme haline getiriliyor. Yasal düzenleme ile tarımsal işletme ve tarımsal topraklar tek bir mirasçıya devredilecek. Çok sayıda mirasçı arasında bölünerek tarım alanları küçültülerek verimsiz hale getirilmesi önlenecek.

Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen Türk Medeni Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’na göre, tarımsal işletme ve tarımsal topraklar artık bölünmeyecek, tek mirasçıya kalacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Tarım arazilerini miras dışına çıkaracak taslağı hazırlayıp Başbakanlığa gönderdik” dedi.

DEVLET UCUZ KREDİ VERECEK
Hazırlanan taslağa göre, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda değişiklik yapılarak bölünmez parsel büyüklüğü belirlenerek, hisseli satışlar nedeniyle meydana gelen arazi parçalanmaların önüne geçilecek. Ancak miras yoluyla meydana gelen arazi parçalanmalarının önüne geçilemediği için Medeni Kanunun, II. Kısım III. Bölümünde “Tarımsal İşletmeler” başlıklı maddelerde yer alan düzenlemeler yeniden ele alınarak değişiklik yapılması gerekiyordu. Buna göre ‘Tarımsal İşletme’ ve ‘Tarımsal Toprak’ niteliğindeki taşınmazlarda “özgüleme” sistemi kaldırılarak yerine “devir” sistemi getirildi.
“Tarımsal İşletme” tanımı “Tarımsal işletmeler ve Tarımsal Topraklar” olarak değiştirildi.

EN FAZLA PARAYI VEREN TARLAYI ALACAK
Taslakla getirilen yenilikler şöyle:

Tarımsal işletme veya tarımsal toprak bölünmeden tek bir mirasçıya devredilecek, Mülkiyet devir işlemleri en geç altı ay içerisinde tamamlanacak, mirasçılardan birinin itirazı halinde, Sulh Hâkimi kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutarak karar verilebilecek, karar verilinceye kadar mülkiyet tedbiren üçüncü kişiye verilebilecek.

Mirasçıların eşit şartlarda olduğu durumlarda mülkiyet en çok bedeli veren mirasçıya devredilecek. Kendisine mülkiyetin devri yapılan mirasçı, diğer mirasçıların paylarını ödeyememesi durumunda devlet tarafından ucuz kredi kullandırılacak. Ödeme yapılmadan tapuda kayıt işlemi yapılamayacak.

USULSÜZLÜK YAPANA DAVA AÇILACAK
Miras paylaşımının belirlenen usuller dâhilinde yapılması ve durumdan diğer mirasçılar ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın haberdar olması halinde mirasa konu tarımsal işletme veya tarımsal toprağın satışı için Sulh Hâkimine başvurulabilecek.

PAYLI MÜLKİYET
Paylı Mülkiyet durumunda ise, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirlenen bölünmez büyüklüklerin altında kalınması halinde, bu payların diğer paydaşlar ve ortaklar dışında tamamen veya kısmen satılamayacağı, devredilemeyeceği, rehin edilemeyeceği, haczedilemeyeceği öngörülüyor.

internethaber



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs