bir ayda neden değişti? | " /> bir ayda neden değişti? | "/>

En Sıcak Konular

Her şey bir ayda neden değişti?

27 Aralık 2008 08:12 tsi
Her şey bir ayda neden değişti? Anayasa Mahkemesi'ni by-pass ederek Danıştay'ın kararına uyan Yüksek Seçim Kurulu'nun, bir ay önce tam tersi görüşü savunduğu ortaya çıktı.

YSK, 22 Kasım'da oyçokluğuyla verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi'nin 31 Ekim tarihli kararı çerçevesinde değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yasanın yürürlük tarihinin 22 Mart olduğunun altını çizdi.

Ancak bir ay sonra fikir değiştirerek Danıştay'ın kararına uydu ve yürürlük tarihini 6 Aralık olarak belirledi.

Anayasa Mahkemesi de 6 üyenin onayıyla yaptığı açıklamada, Danıştay ve YSK'nın verdiği kararlarla Mahkeme'nin kararını değiştirdiğine ve Anayasa'ya aykırı davrandığına işaret etmişti. YSK'nın, Anayasa Mahkemesi'nin bu açıklaması ışığında Danıştay'ın belde belediyelerinin kapanmasıyla ilgili dava açma süresinin 6 Aralık'ta başladığı kararını değiştirmesi bekleniyordu. Ancak önceki gün YSK'dan farklı bir açıklama geldi. YSK Başkan Vekili Ahmet Başpınar, bu konuda yeni bir karar almayacaklarının sinyalini verdi.

YSK'nın bir ay içinde iki farklı karar vermesiyle ilgili süreç 22 Mart'tan sonra başladı. Nüfusu 2 binin altındaki 862 belde belediyesinden 363'ü, 5747 sayılı kanunun nasıl uygulanacağıyla ilgili YSK ve ilçe seçim kurullarına dilekçeyle başvurdu. Söz konusu belediyeler, 5747 sayılı kanunun iptali davasının Anayasa Mahkemesi'nde incelemede olduğu, ayrıca adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarının davalık olduğunu vurguladı. Bu belediyeler dava dilekçesinde, 5747 sayılı kanunun Anayasa'nın 67. maddesindeki "seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" hükmüne aykırı olduğunu, yasa için söz konusu sürenin dolmadığını öne sürdü. YSK, kapanmakla karşı karşıya kalan 363 belediyenin açtığı davada, 22 Kasım'da karar verdi. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin 31 Ekim tarihli, yasanın Anayasa'ya aykırı olmadığına işaret eden kararına atıfta bulunuldu.

YSK, kapanmakla karşı karşıya kalan 363 belediyenin açtığı davada, 22 Kasım'da karar verdi. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin 31 Ekim tarihli, yasanın Anayasa'ya aykırı olmadığına işaret eden kararına atıfta bulunuldu. Belde belediyelerin kapanmasıyla ilgili yasanın 22 Mart 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği vurgulanan YSK kararında, "Söz konusu kanun, mahallî idareler seçimlerinin tarihi olan 29 Mart 2009 Pazar günü dikkate alınarak bir yılı doldurmuş olduğundan, Anayasa'nın 67/son maddesinin uygulanması istemine ilişkin itirazların reddine, idari yargıda dava açmış olan beldeler yönünden ise, Anayasa Mahkemesi'nin 31 Ekim tarihli kararında açıklanan hükümler çerçevesinde değerlendirme yapılması gerektiğine karar verilmiştir." denildi. Karara sadece iki üye muhalif kaldı.

Zaman



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,031 µs