En Sıcak Konular

Bakan Çiçek'ten tuhaf benzetme

27 Aralık 2008 21:01 tsi
Bakan Çiçek: Biz geldiğimizde Hazinede fareler bile acından ölüyordu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 2002 yılından beri, "şeytan taşlamaktan, tavaf yapmaya vakit kalmadığını" belirterek, "Borç ödemekten canımız çıkıyor. Biz geldiğimiz zaman, Hazinede fareler bile acından ölüyordu" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmelerde Hükümet adına söz alan Çiçek, iktidara geldikleri tarih olduğu için 2002'yi baz aldıklarını söyledi.

Kendilerinden önceki dönemle mukayese yapıldığı zaman bazılarının alınganlık yaptığını belirten Çiçek, "AK Parti hükümeti kurulduğundan beri, 2008'nin Aralık ayına kadar dünyada, bölgede, Türkiye'de olan gelişmeleri mukayeseli olarak ortaya koymamız lazım ki, millet tercihlerini ona göre yapsın" dedi.

"Hep eleştiriliyoruz. Peki bu Hükümet, 6 yıldır doğru bir iş yapmadı mı?" diye soran Çiçek, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeleri, 2002'ye göre kıyaslayarak anlattı.

Cemil Çiçek, Türkiye'nin, 2002'de dünyanın en büyük 25. ekonomisi iken, bugün 17. büyük ekonomisi haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin, 2002'de 67. sırada bulunduğu, kişi başına yurt içi hasıla sıralamasında 55'e sıraya geldiğini söyledi.

2002'de 1,7 milyar dolar olan yurt içi müteahhitlik hizmetleri hacminin de 2008'de 19,5 milyar dolara yükseldiğini; 2002'de 36 milyar dolarlık ihracatın, bugün 129 milyar dolar olduğunu ifade eden Çiçek, yurt dışından gelen yabancı yatırımın da 1 milyar dolardan 22 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

IMF ile ilgili görüşmeler hakkında da bilgi veren Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Devlet, menfaati gerekiyorsa borç da alır borç da verir" dedi.

Türkiye'nin 1992-2002 yılları arasında, IMF'den 32 milyar dolar kaynak kullandığını, 10 milyar dolar da ödeme yaptığını ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Yani 58. Hükümete bırakılan rakam 22 milyar dolar. AK Parti iktidarı devraldığında IMF'ye olan borç, 23,5 milyar dolardı. 2003-2008 döneminde, Türkiye, IMF'den 13 milyar 300 milyon dolar kaynak kullandı, 34 milyar 492 milyon dolar geriye ödeme yaptı. 2008 sonu itibariyle Türkiye'nin IMF'ye borcu 8,5 milyar dolardır."

Çiçek, 2009'da sosyal güvenlik açıklarına Hazineden 46 katrilyon lira ödeyeceklerini ifade etti.

Bu açıkların iktidarlarından önce oluştuğunu belirten Çiçek, "Hiç popülist politika takip etmedik. Seçimler gelmiş olmasına rağmen, filancanın fiyatına '5 bin daha fazla verelim' diyenlerden olmadık. Popülizm adına milletin kaynaklarını çar çur etmedik. Biz milletimize güvendik, o bizi anlıyor, biliyor. Bu millet çok büyük bir millet. Biz siyaset adamları, milletin çok gerisindeyiz" dedi.

46 katrilyonluk sosyal güvenlik açığının, 2009 yılı yatırım bütçesinin 3 katı olduğunu ifade eden Çiçek, "Eğer yanlış politikalarla imkanlar çar çur edilmesiydi; Türkiye, 15 katrilyon lira yerine, 60 katrilyon lira yatırım yapan bir ülke olurdu" dedi.

Çiçek, muhalefetin, "İktidar kötü yapıyor, en iyi biz biliriz" iddialarını hep millete götürdüklerini belirterek, "Eğer o iddialar doğru ise millet mi yanlış anlıyor? Millet, iyi ile kötüyü birbirinden ayırmıyor mu ki, her defasında yanlış diyenleri sandıkta bırakıyor, doğru yaptığına inandıklarını iktidara getiriyor" diye konuştu.



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs