ölü sayısı 225 | " /> ölü sayısı 225 | "/>

En Sıcak Konular

Gazze matemde, ölü sayısı 225

28 Aralık 2008 08:57 tsi
Gazze matemde, ölü sayısı 225 

İsrail'in, Hanuka Bayramı'nın son gününde düzenlediği ve adını da bayramdan esinlenerek "Dökme Kurşun" koyduğu saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı sürekli artıyor.

İsrail'in, Hanuka Bayramı'nın (Işıklar bayramı) son gününde düzenlediği ve adını da bayramdan esinlenerek "Dökme Kurşun" koyduğu saldırıda ölen Filistinlilerin sayısı 225'e yükseldi. Yaralı sayısının da yüzlerce olduğu belirtiliyor.

Gazze'deki sağlık kaynakları, yaralılarının çoğunun durumunun ağır olduğunu, ölü sayısının 350 dolayına yükseleceğinden endişe ettiklerini söyledi. Gazze'de yaralılarla dolup taşan hastane yetkilileri, Mısır'dan  Kahire'deki hastanelere yaralı taşımak için acil helikopter göndermesini istiyor.

Gazze'deki sağlık kaynakları, yaralılardan en az 80'inin hastanelere parçalanmış şekilde getirildiğini belirtirken, Gazze'deki Acil hizmetler ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, görevlilerinin halen yıkıntılar altından ölü ve yaralı onlarca kişiyi çıkarmaya uğraştıklarını da kaydetti.

Hasaneyn, hastanelerin morglarında yer kalmadığını, koridorların cesetler ve sedyelerle dolduğunu, yaralıların pek çoğunun durumunun kötü olduğunu doğruladı. Hasaneyn, Arap ülkeleri hükümetlerinden Gazze'ye ilaç ve ameliyat gereçleri göndermelerini isterken, pek çok yaralının Gazze dışına gönderilmesi gerektiğini de ifade etti.

Hasaneyn, hafif ve orta derecedeki yaralılara bakamadıklarını, bunları evlerine göndermek durumunda kaldıklarını söyledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik en kanlı operasyonlarından biri olarak değerlendirilen saldırılarda ölenler arasında 4 yaşında bir kız çocuğu ile bir kadının da bulunduğu ifade edilirken, yaşamını kaybedenlerden bazılarının, Hamas'ın El Rimal'de, El Meştel olarak bilinen vurulan polis merkezinde tutuklu bulunan El Fetihli tutuklulardan oluştuğu, ailelerin hastanelerde yakınlarını aramaya çalıştıkları da öğrenildi.

Ölenler arasında, Hamas polislerinin komutanı Tevfik Cabir ile özel timler oluşturma görevi verilen iç güvenlik sorumlusu İsmail Caberi'nin de bulunduğu bildirildi.

-100 DOLAYINDA HEDEF VURULDU-

İsrail saldırısına 60 savaş uçağının katıldığı ve 100 dolayında Hamas'a ait hedefin vurulduğu belirtiliyor.

Gazze kentinde saat 11.30'da Hamas'ın bir karakolunun ve El Rimal'de Hamaslı polislerin tören düzenlendiği El Meştel adlı karargahın vurulması ile başlayan saldırı bir kaç dakika sürdü. Ardından saat 14.00'te ikinci hava saldırısı geldi. Bombardımanlar, akşam ve gece saatlerinde de Gazze Şeridi'nin kuzey, güney ve orta kesimlerindeki hedeflerin vurulmasıyla devam etti.

İsrail ordusu, operasyona "dökme kurşun" adını verdi. Bunun, Hanuka bayramında, çocukların çevirdiği ve eskiden kurşundan yapılan fırdöndülerden adını aldığı ifade edildi.

Gazze Şeridi'ne operasyona 60 dolayında savaş uçağının katıldığı ve Hamas'ın hemen tüm asker ve güvenlik binaları vurulduğu ifade edildi.

Gazze kentindeki yerel kaynaklar, kentin mateme büründüğünü, sokakların tümüyle boşaldığını, Hamas'lı polislere ait araçların sokaklardan çekildiğini belirtirken, Hamas'ın, askeri karakolların, karargahların yanına yaklaşma yasağı getirdiğini belirtti.

Halk ise operasyonların devam edeceği endişesiyle fırınlara koştu ve uzun ekmek kuyrukları oluşturdu.

-FİLİSTİN'DE TEPKİ BÜYÜYOR-

Hamas'ın 2007 haziran ayında bölgede yönetimi ele almasından sonra hedefindeki isimlerden biri olan ve Gazze'den çıkmak durumunda kalan El Fetihli yöneticilerden Muhammed Dahlan, İsrail'in operasyonunu şiddetle kınadı. Dahlan, "Hepimiz, Hamaslısı da El Fetihlisi de biriz" dedi.

Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyaz da bakanlar kurulunu olağanüstü topladı. İsrail'i kınayarak saldırıları derhal durdurmasını istedi. Birleşmiş Milletlere, Dörtler Grubu'na, Arap ülkelerine müdahale çağrısında bulunan Feyyaz, Filistin'de (El Fetih ve Hamas arasında) iç barışın bir an önce sağlanmasını da istedi.

Batı Şeria'da Ramallah'ta, El Halil'de, Nablus'ta, Tubas'ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas'ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı.

Ramallah'ta Beyt El Yahudi yerleşimi yakınlarında bir grup Filistinli genç, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı, askerlerle Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinli gençlere plastik mermilerle karşılık verdi. Doğu kudüs'te de Arap gençleri operasyonu protesto etti. Çıkan olaylarda bazı gençlerin polis tarafından tutuklandığı ifade edildi.

Beytüllahim'de Gazze operasyonunu protesto eden Filistinli yetkililer, Noel ışıklandırmalarını söndürdü.

Filistin-İsrail barış görüşmelerinde, Filistin tarafına başkanlık eden Ahmed Kurey (Ebu Ala) ve bir grup El Fetihli yetkili, Gazze'ye göndermek üzere Filistin Kızılayı'na kan bağışında bulundu.

Öte yandan, Gazze'deki Filistinli militanların operasyon sonrası roket saldırıları da artarak devam ediyor. Gazze'ye 20 kilometre mesafedeki tüm Yahudi yerleşimleri ve kibutzlarda (çiftlik) yaşayan İsrailliler sığınaklara taşındı.

aa



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs