hukuk cinayeti işledi | " /> hukuk cinayeti işledi | "/>

En Sıcak Konular

Danıştay hukuk cinayeti işledi

28 Aralık 2008 09:51 tsi
Danıştay hukuk cinayeti işledi Anayasa Mahkemesi'nin kararını yok sayarak nüfusu 2 binin altındaki belediyelere seçim için vize veren Danıştay'ın kararı, hukuk cinayeti olarak yorumlandı. Danıştay'ın kendini Yüksek Mahkeme'nin yerine koyduğunu belirden hukukçular “YSK da bu c

Nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin seçime girebilmelerine Anayasa Mahkemesi'ne rağmen vize veren Danıştay'ın kararı hukuk cinayeti olarak yorumlandı. Anaya Mahkemesi'nin yüksek yargıda son sözü söyleyen kurum olduğuna dikkat çeken hukukçular ve siyasetçiler 'Danıştay, bu kararla Anayasa Mahkemesi'nin hakkını gaspetti' dediler.

Meclis'te kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren yasanın iptali için CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gitmiş, ancak ret cevabı almıştı. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına rağmen nüfus tespit sistemine göre yapılan sayımlara itiraz eden bazı belediyelerin başvurularını Danıştay'ın kabul etmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu kapatılan tüm belediyelerin seçimlere girmesi yönünde karar verdi. Karara Anayayasa Mahkemesi'nin itirazı ile başlayan tartışmalar sürerken hukukçular, Danıştay'ın ikinci bir Anayasa Mahkemesi gibi hareket ettiğini dile getirdiler.

KARAR HERKESİ BAĞLAR

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Danıştay kararını eleştirirken söylediği 'İkinci bir Anayasa Mahkememiz oldu' sözlerine katıldığını belirten Hasan Celal Güzel, ' Anayasa'nın 153. maddesinin son fıkrası açıktır. Anayasa Mahkemesi kararları her mercii, bu arada yargı organlarını bağlar. Danıştay da yargı organı. Kendisine gelen müracaata 'Anayasa Mahkemesi'nin kararı var. Bunun dışına çıkamaz' diye karar vermesi lazım' dedi. Danıştay'ın ikinci bir Anayasa Mahkemesi gibi karar aldığını belirten Güzel, 'Danıştay hukuk cinayitine imza attı. YSK da Anayasa Mahkemesi kararına sırtını dönüp Danıştay'ın hukuksuz kararına iştirak etti' şeklinde konuştu.

YSK YENİDEN KARAR VERMELİ

Anayasa Profesörü Ergun Özbudun ise yüksek yargıda yaşanan tartışmada Anayasa Mahkemesi'nin haklı olduğuna işaret ederek "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, vicdanımızı rahatsız etse dahi herkes için bağlayıcıdır. YSK'nın, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bir kez daha gözden geçirip, konuyu yeniden değerlendirmesi gerekir" şeklinde konuştu.

2. ANAYASA MAHKEMESİ GİBİ

Başbakan Erdoğan'ın 'İkinci Anayasa Mahkemesi' ifadesinin hatalı olmadığını söyleyen Özbudun, “Danıştay Anayasa Mahkemesi'ni devre dışı bırakıyor. Sanki yeni bir Yüksek Mahkeme işlevi görüyor. Bu da siyaseti de etkileyen sorunlar yaşanmasına neden oluyor" dedi.


Danıştay'ınki yetki gaspı


Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Küçük: Sorun Danıştay'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararını dikkate almamasıdır. Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın üzerinde bir mahkeme değildir. Danıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi bunlar yüksek mahkemedir. Ama Anayasa'nın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları bütün organlar için bağlayıcı niteliktedir. Bunların içerisine Danıştay da Yargıtay da girer. O açıdan Danıştay, anayasal bir zorunluluk olarak Anayasa Mahkemesi'ne bağlıdır. Danıştay'ın kararı bu yüzden Anayasa'ya aykırı.

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof Dr. İlyas Doğan: Danıştay görev kapsamının dışına çıkmıştır. Bu açıdan Danıştay'ın yaklaşımını doğru bulmuyorum. Bu karar bu yönüyle mevzuata uygun değildir. Danıştay'ın kararına katılmıyorum.

CHP şubesi gibi karar veriyorlar


Yargıtay eski Savcısı Ahmet Gündel: Hukukçular olarak Danıştay'ın kararını nasıl değerlendireceğimizi şaşırdık. Bunlar yargının siyasallaştığının göstergesidir. Bu olanlarda onun parçasıdır. Danıştay bugün CHP'nin şubesi gibi çalışmaktadır. Danıştay, Ak Parti'nin iktidara geldiği günden beri hükümete muhalefet görevinin dışında hiçbir şey yapmamaktadır. Danıştay'ın aldığı kararlar bunların en güzel göstergesidir.

Paksüt mahkemenin iç tüzüğünü çiğnedi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Danıştay kararı üzerine yaptığı açıklamaya, Başkanvekili Osman Paksüt'ün başını çektiği diğer üyelerin cevap vermesiyle başlayan tartışmayı değerlendiren Hasan Celal Güzel, Kılıç'ın haklı olduğunu söyledi. Güzel şöyle konuştu: Anayasa Mahkemesi'nin İç Tüzüğü'ne göre Anayasa Mahkemesi adına beyanı Anayasa Mahkemesi Başkanı vermeye yetkilidir. Onun dışında kimsenin konuşma yetkisi yok. Kılıç görüşlerini belirtmiş ve bu yanlış uygulamanın haklı olarak karşısına çıktı. Osman Paksüt hiçbir şekilde bu yetkiye sahip değil. Mahkemenin iç tüzüğüünü ihlal ederek açıklama yapmıştı. Paksüt ve Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan bir kısım üyelerin, siyasi görüşlerine göre partizanca davranmaları sözkonusudur. Bu yüksek yargı organları için üzüntü vericidir."

yenişafak



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs