kömüre döndü | " /> kömüre döndü | "/>

En Sıcak Konular

ABD'liler de kömüre döndü

28 Aralık 2008 11:36 tsi
ABD'liler de kömüre döndü   
Doğalgaz fiyatındaki artış nedeniyle Türkiye'de kömür sobalarına dönüş yaşanırken, ABD'de de benzer bir gelişme izleniyor.

Yüksek enerji maliyetleri ABD'de de kömür kullanımının artmasına neden oldu. Özellikle ABD'nin kuzeydoğu, ortabatı bölgeleri ile Alaska'da kömür kullanımında artış gözleniyor. Isınma maliyetlerini önemli ölçüde düşüren ve ABD'de büyük miktarda çıkarılabilen kömür yeni dönemde tekrar popüler oluyor. Fuel oil ve doğalgaz kullanımının çok yaygın olduğu ABD'de de 2006'da evlerde kömür kullanımı 258 bin ton ile en düşük seviyeye inmişti. 2007'de bu rakam yüzde 9 oranında arttı. 2008'in ilk 8 ayında da da bu rakamın yüzde 10 oranında arttığı gözlendi. İnternet sitelerinde kömür kullanımı ile tartışmalar da bir hayli alevlenmiş durumda. İnsanlar internette kömür forumlarında birbirlerine kömür kullanımının yararları, ucuz kömür alınabilecek noktalar ve kömür sobaları ile ilgili bilgiler paylaşıyorlar.

1970'LERDE DE AYNISI OLDU

Kömür sobası üreticisi Rich Kauffman 1970'lerdeki petrol krizi döneminde de yıl içinde yüzlerce kömür sobası sattıklarını anımsatarak o dönemde de kömür satışlarında artış meyadana geldiğini dile getirdi. Ancak bu süreç 1990'lı yıllarda tersine dönmüş ve her yıl ortalama yüzde 10'luk bir daralma meydana gelmiş. Küçük bir mağazası bulunan Kauffman geçen yıl 60 adet kömür sobası sattıklarını, bu yıl daha şimdiden 200 adede ulaştıklarını söylüyor.

DOĞALGAZDAN 4 KAT UCUZ

Kömür sobası fabrikası sahibi Dean Lehman, ise ortalama bir yılda 5 ila 7 bin arasında sipariş aldıklarını. Bu yıl ise bu rakamın en az ikiye katlanmasını beklediklerini kaydediyor ve son 30 yıldaki en büyük talebin yaşandığını dile getiriyor. Fuel oil ile karşılaştırıldığında kaliteli kömür yüzde 300 daha ucuz. Doğalgaz ile karşılaştırıldığında ise kömürün fiyatı yüzde 400 daha ucuz. Geçtiğimiz yıl 1.500 galon fuel oil kullanarak evini ısıtan bir kişi tam 7 bin dolar enerji faturası ödemiş. Bu yıl ise aynı evi ısıtmak için 9 ton kömür kullanacak ve toplam faturası 1.400 dolar.

HER ALANDA TASARRUF

19. ve 20. yüzyıllarda Amerikalılar ev ısınması için en çok kömür kullanıyorlardı. Bu rakam 1950'lerde 50 milyon tonun üzerindeydi. 1975'te bu rakam 2.8 milyon tona 2000'den sonra ise 500 bin tonun altına indi. Devlet istatistiklerine göre 131 bin hane temel enerji olarak ABD'de ısınmak için kömür kullanıyor. 80 bin hane de kömürü ikincil enerji olarak kullanıyor. Bu rakamlar genel bir eğilimi yansıtması açısından oldukça düşük. Ancak artan enerji fiyatlarının kömür kullanımınını tekrar gündeme getirmesi ve artırması bakımından oldukça ilgi çekici. ABD'de de daha önce de ülkedeki gelir dağılımın bozulması ve işsizliğini hızla artması nedeniye ayakkabı tamir dükkanları ve terziler tekrar gündeme gelmişti. Kriz nedeniyle Amerikan vatandaşları ev ekonomisi ve tasarruf gibi kavramları tekrar hatırladı.

hurriyet



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,713 µs