büyük öfke | " /> büyük öfke | "/>

En Sıcak Konular

İsrail vahşetine büyük öfke

28 Aralık 2008 16:20 tsi
İsrail vahşetine büyük öfke İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları yurdun dört bir yanında ve Orta Doğu'da protesto edildi. Protestolarda İsrail bayraklarının yanı sıra Bush ve Olmert'in kuklası yakıldı.

-İSTANBUL'DA İSRAİL'İ PROTESTO GÖSTERİLERİ

İsrail, Gazze'ye yönelik hava saldırılarından dolayı çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 100'e yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisinin Beyazıt Meydanı'nı doldurduğu gösteri, öğle namazının ardından Beyazıt Camisi önünde saf tutularak, saldırıda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınmasıyla başladı.

Katılımcılardan bazıları, ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in fotoğrafları bulunan ve bir çift ayakkabı bağlanan büyük kukla taşıdı. Bazı göstericiler de Filistinlilerin kullandığı ve ''kefiye'' olarak adlandırılan eşarpla baş ve omuzlarını örttü.

Gösteride, Filistin bayrağının yanı sıra ''Siyonizm yenilecek, direnen Filistin kazanacak'', ''Filistin halkı yalnız değildir'', ''İsraillilerle her türlü ilişki suçtur'' yazılı pankartlar açıldı ve İsrail'i protesto sloganları atıldı..

Bazı çocukların cami duvarı önünde dizilerek tekbir getirdiği görüldü.

Gösteride konuşan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Sadrettin Karaduman, 1,5 milyarlık İslam aleminin İsrail saldırısı sonrası ayağa kalktığını ifade ederek, bu saldırıların nedeninin İslam aleminin lidersiz kalması olduğunu savundu.

Karaduman, ''Küresel kriz adı altında ciddi bir medeniyet krizi yaşanıyor. Irkçı emperyalizmin büyük bir gürültüyle çöktüğüne tanık oluyoruz. Direnişe kan ve gözyaşı durana kadar devam edeceğiz'' diye konuştu.

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, bugün 15 ilde daha İsrail saldırısının protesto edildiğini belirterek, İsrail zulmüne son yine Müslümanların son vereceğini ifade etti.

Yazar Ramazan Kayan da ''İstanbul'daki bu çığlığın zalimlere uyarı, Filistin'e müjde olacağını'' belirterek, Filistin'in adaletin, özgürlüğün ve inancın ifadesi olduğunu söyledi.

Kayan'ın, ''Filistin'e duyarsız kalan tüm İslam başkentlerini, Ankara'yı da dahil kınıyorum'' sözleri üzerine göstericiler, ''Hükümet uyuma, Filistin'e sahip çık'' şeklinde slogan attı.

-BUSH VE OLMERT'İN KUKLASI YAKILDI-

Gösteride, İsrail'in daha önceki saldırılarında yaralandığı için 8 aydır Türkiye'de tedavi gören Mahmut adlı Filistinli gencin alanda bulunduğu, hapisten yeni çıkan ve 4 yıldır görmediği ağabeyinin dünkü Gazze saldırısında öldüğünü öğrendiği duyuruldu.

Bush ve Olmert'in fotoğraflarının bulunduğu kuklanın da yakıldığı gösteri, okunan duanın ardından tamamlandı.

Gösteri nedeniyle güvenlik kuvvetlerince Beyazıt Meydanı ve çevresinde yoğun önlem alındığı görüldü.

TKP ÜYESİ GRUP, İSRAİL'İN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNE SİYAH ÇELENK VE AYAKKABI BIRAKTI

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyelerince İstanbul'da protesto edildi.

Levent'teki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan TKP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut, İsrail'in katliamlarına bir yenisini eklediğini söyledi.

Gazze şeridinin en kanlı saldırılara sahne olduğunu ancak ABD ve Avrupa'nın bu saldırılara sessiz kaldığını kaydeden Karabulut, bu duyarsızlığın Ortadoğu'daki su ve enerji kaynaklarını ele geçirme çabasından kaynaklandığını savundu.

İsrail'in Gazze'de Filistin halkına dönük saldırılarına bir an önce son vermesi gerektiğini ifade eden Karabulut, ''İsrail abluka altında tuttuğu topraklardan derhal geri çekilmelidir'' dedi.

İsrail ile siyasi, askeri, diplomatik ve ticari ilişkilerin derhal durdurulmasını isteyen Karabulut, Ortadoğu halklarına ölüm getiren bütün anlaşmaların iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk ve ayakkabı bırakan grup, daha sonra dağıldı.

Bu arada, Levent Metro İstasyonu önünde toplanan başka bir grup da İsrail'i protesto ettikten sonra bölgeden ayrıldı.

ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ AMASYA ŞUBESİ ÜYELERİ SALDIRILARI PROTESTO ETTİ

Anadolu Gençlik Derneği Amasya Şubesi üyeleri, İsrail'in  Gazze'ye yaptığı saldırıları protesto etti.

Anadolu Gençlik Derneği Amasya Şube Başkanı Medet Bulut ve beraberindeki grup Filistin bayraklarıyla Yavuz Selim Meydanı'nda toplantı.

Atatürk Anıtı önünde grup adına basın açıklaması yapan Bulut, dünyanın, tarihinde gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne olduğunu savundu.

''Irkçı emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözü ününde bir soykırım gerçekleştiriyor'' diyen Bulut, açıklamasında şunları kaydetti:

''Siyonistler, insan haklarını karakterlerine cibilliyetlerine uygun bir şekilde ihlal etmeye devam ediyor. Filistin halkının insanlığın sessiz bakışları arasında yok edilmeye çalışılıyor. İslam dünyasının parçalanmışlığı İsrail'e cesaret verip katliamlarını pervasızca uygulamalarına sebep olmaktadır. Osmanlı'dan aldığı mirasla İslam dünyasının hamisi konumunda olan ve bütün dünyanın gözü üzerinde bulunan Türkiye de her fırsatta İsrail'le stratejik ortaklığı pekiştirmeyi tercih etmektedir. Hükümet zulme daha fazla ortak olmamak adına İsrail'le olan bütün diplomatik, ticari ve askeri ilişkilerine son vermelidir. Meclis'teki Türk İsrail dostluk grubunun bir hükmü kalmamıştır derhal lav edilmelidir.''

Kınamaların yapılan saldırıları durdurmayacağını öne süren Bulut, İslam dünyasının saldırılara ortak tepki vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Grup basın açıklamasının ardından polisin aldığı güvenlik önlemleri altında olaysız dağıldı.


SALDIRILAR SİVAS, SAKARYA VE KOCAELİ'NDE PROTESTO EDİLDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısı Sivas, Sakarya ve Kocaeli'nde protesto edildi.

Sivas'ta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle kent meydanında toplanarak sloganlar attı. Aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu grup, tekbir getirip, sloganlar atarak İsrail'i kınadı.

Kar yağışı altında, soğuk bir havada gerçekleşen protesto gösterisinde grup üyeleri, saldırının bir an önce durdurulmasını istedi.

AGD Sivas Şube Başkanı Kasım Kılıç, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in bütün dünyanın gözü önünde bir ''soykırım'' gerçekleştirdiğini belirterek, ''Gözünü kar bürümüş İsrail, Gazze'de Müslüman kardeşlerimiz Filistinlilere, insanlık dışı bir ambargo uyguluyor'' dedi.

İsrail'in Gazze'de insan haklarını ihlal ettiğini, çocuk ve kadınlar dahil olmak üzere herkese saldırdığını ifade eden Kılıç, füze saldırılarıyla gerçekleşen katliamlar ve uygulanan abluka sonucu binlerce Filistinli'nin açlık, susuzluk ve ilaçsızlık nedeniyle toplu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Saldırıların durdurulmasını isteyen Kılıç, Filistin halkının gerçek bir desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Kılıç'ın Filistinliler için dua etmesinin ardından grup, İsrail aleyhine bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

-SAKARYA-

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bir grup İsrail'in Gazze saldırısını protesto etti.

Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyeleri basın açıklaması yaparak İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısını kınadı.

Grup adına konuşan Mustafa Özer, Filistinliler'in 60 yıldır İsrail işgaline karşı direndiklerini söyledi. Tüm yokluklara rağmen Gazze'nin İsrail işgaline karşı direnişini halen sürdürdüğünü belirten Özer, şöyle konuştu:

''Sakarya'nın ve dünyanın tüm onurlu insanları Gazze'ye destek olalım. Gazze'de ambargoya maruz kalanları, açlıkla sınananları, hastanelerde ilaç olmadığı için ölenleri, direnişi ve Allah için fedakarlığı yaşama tercih edenleri unutmayalım. Bu duruma tanık olan tüm Müslümanlara, yöneticilere, krallara, alimlere ve halka çağrıda bulunuyoruz; Ne zamana kadar sesiz ve hareketsiz kalacağız? Daha kaç masum insanın katledilmesi gerekiyor?''

İsrail bayrağı yakan grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

-KOCAELİ-

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri platformuna üye bir grup, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı protesto amacıyla yürüyüş yaptı.    

İzmit Fevziye Cami önünde toplanan grup, ellerindeki pankartlarla, sloganlar eşliğinde Yürüyüş Yolu'ndan Sabri Yalım Parkı önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Filistin halkı aleyhinde uluslararası toplumun da sessiz kalmasıyla bir ''soykırımın'' uygulandığını, işgal altındaki Filistin topraklarında insanlık dramının doruğa ulaştığını ifade etti.

Gergerlioğlu, şunları kaydetti:

''İsrail'i sivillerin yaşam hakkına saygılı olmaya ve hava harekatını derhal durdurmaya, tecrit altındaki Gazze halkına yönelik insani yardımların aksamadan yerine ulaştırılabilmesi amacıyla uygulanan ablukanın kaldırılması, soykırımı durdurması konusunda uyarıyoruz. Uluslararası toplumu da bu trajediye tepkisiz kalmamaya ve acil olarak insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet ediyoruz.''

Gruptakiler, İsrail aleyhine slogan attıktan sonra dağıldı.

İZMİR

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısı, yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

İzmir Basmane Meydanı'nda toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, sloganlar atarak, pankart açtı.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İzmir İl Başkanı Cemal Arıkan, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in yaptığı soykırıma seyirci kalmanın mümkün olmadığını söyledi.

Filistin halkının, insanlığın sessiz bakışları arasında yok edilmeye çalışıldığını belirten Arıkan, şunları kaydetti:

''Geçen hafta ülkemize gelen İsrail Başbakanı Olmert'i kabul ederek 5 saat görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu saldırıları cılız tepkilerle geçiştirip BM'yi göreve çağırmaktadır. Gazze saldırısının Erdoğan-Olmert görüşmesinin hemen akabinde yapılması, milletimizin zihninde soru işaretlerine neden olmuştur.''

-SAMSUN-

Saadet Partisi Samsun Gençlik Kolları, Anadolu Gençlik Derneği ve Eğitim Bir-Sen Samsun Şubesi üyeleri, Konak Sineması önünde toplandı.

Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Necmi Macit, Orta Doğu'da, özellikle Filistin'de kan, gözyaşı ve zulmün hakim olduğunu söyledi.

İsrail'in hiçbir hedef ayırmadan, sivil halkın bulunduğu hastane ve evlere bomba yağdırdığını ifade eden Macit, şöyle konuştu:

''Bu kanlı katilleri ve buna seyirci kalan tüm dünya ülkelerini kınıyoruz. Türkiye ve bütün bölge ülkelerinin halkları, batı emperyalizmine, İsrail ve ABD zulmüne karşı iş birliğini artırarak sürdürmeli, İsrail'in kanlı yayılmacı politikalarına 'dur' denilmelidir. Filistin'in özgürlük savaşını destekliyoruz.''

Grup, açıklamanın ardından çeşitli sloganlar atarak, İsrail bayrağını yaktı. Pankartlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen grup, daha sonra dağıldı.

-KAHRAMANMARAŞ-

38 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Kahramanmaraş Platformu üyeleri, Özel İdare İş Merkezi önünde toplandı.

Anadolu Gençlik Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Hacı Ali Kulaç, grup adına yaptığı açıklamada, dünyanın, en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne olduğunu söyledi.

İsrail'in bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yaptığını belirten Kulaç, ''Zalim işgal güçleri, çocuklara ve kadınlara varana kadar herkese, her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor. Vahşice katliam yapıyor'' dedi.

İsrail'in, ateşkesten sonra da füze ve uçak bombardımanlarıyla Gazze halkını yok etmeye çalıştığını ifade eden Kulaç, Hükümetin, İsrail ile bütün ilişkilerine son vermesi gerektiğini savundu.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

-TOKAT-

Tokat'ta, Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı.

Derneğin Tokat Temsilcisi Mustafa Kılınç, saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini belirterek, ''Emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yapıyor'' dedi.

Saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade eden Kılınç, ''Bizler öncelikle çoğunluğu masum sivillerden oluşan Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Filistinli mücahitlere güç diliyoruz'' diye konuştu.

-VAN-

Hak ve Özgürlükler Platformu Bileşenlerine bağlı bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle, İstasyon Mahallesi'ndeki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Van Ofisine yürüdü.

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Ahmet Gülaçar, yaptığı açıklamada, yıllardır Filistin'de tecrit politikası uygulayan İsrail'in, son hava saldırısıyla bir kez daha vahşi yüzünü gösterdiğini belirtti.

Saldırının insanlık dışı bir soykırım olduğunu vurgulayan Gülaçar, ''Kamuoyunda infiale yol açan saldırı, Müslüman alemini derinden üzmüştür'' dedi.

Gülaçar ve beraberindekiler, daha sonra, İsrail aleyhine slogan atıp tekbir getirerek, ofis önüne siyah çelenk bıraktı.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisinde İsrail bayrağı yakan grup, daha sonra dağıldı.

-AĞRI-

Mazlum-Der Ağrı Şubesi ve Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, Belediye İş Merkezi önünden Cumhuriyet Caddesi'ndeki Saat Kulesi'ne kadar yürüdü.

Grup, buradaki basın açıklamasının ardından tekbir getirip İsrail aleyhine slogan attı.

Yoğun güvenlik önleminin alındığı gösteri, olaysız sona erdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları Orta Doğu kentlerinde protesto edildi.

Irak'ın genelinde düzenlenen gösterilere binlerce kişi katılırken, kuzeydeki Musul kentindeki protestoda bisiklet kullanan bir kişi intihar saldırısı düzenledi. Gösteriye katılan 1300 kişinin arasına dalarak kendisini havaya uçuran intihar komandosu 1 kişinin ölümüne, 16 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Iraklı yetkililer, niçin düzenlendiğini anlayamadıkları saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadığını belirtti.

Irak hükümeti İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını kınarken, Şiilerin lideri Büyük Ayetullah Ali El Sistani ise, Necef kentinde yaptığı açıklamada, saldırıları kınamanın yeterli olmadığını söyledi.

Sistani, Gazze'deki yürekli insanlara yönelik haksız ablukanın kırılması, saldırıların durmamı için bundan sonra Arap ve İslam dünyasının her zamankinden daha pratik bir tutum alması gerektiğini kaydetti.

Başkent Bağdat'taki bir Filistin mahallesinde de caddeleri dolduran 100 kişi saldırıları protesto etti.

Lübnan'da da başkent Beyrut'ta toplanan 1000 kişilik kalabalığa elindeki Lübnan ve Filistin bayraklarını havaya kaldırarak hitap eden Hamas temsilcisi Usame Hamdan, İsrail'e karşı zafer sözü verdi. Hamaslı yetkili, direnişlerinin süreceğini ve teslim olmayı reddedeceklerini ifade etti. Hamaslı yetkilinin sözleri sık sık "İsrail'e ölüm" nidalarıyla kesildi.

Beyrut'ta bazı göstericiler de BM bürosu önünde toplandı. Büronun etrafına güvenlik güçleri yerleştirildi, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

Suriye'nin başkenti Şam'da da 5 binden fazla kişi Yusuf El Azmi meydanında toplanarak İsrail ve ABD bayraklarını yaktı. Göstericilerden biri "Gazze'ye yönelik saldırı tüm Arap ülkelerine yönelik saldırıdır" pankartını taşıdı. Gösteride "terörizmin anası ABD kahrolsun" pankartları da taşındı.

Ürdün'de 30 kadar parlamenter de İsrail'in Amman büyükelçisinin sınır dışı edilmesini istedi. Amman'da 5 bin avukat da parlamentoya yürüyerek İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini ve büyükelçiliğin kapatılmasını istedi.

Amman'daki Amerikan Büyükelçiliği ise bir bildiri yayımlayarak Amerikan vatandaşlarını gösteri alanlarından uzak durmaları konusunda uyardı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise İsrail'in saldırılarını kınayarak, İsraillileri suçlu olarak niteledi. İranlı öğrenci ve milletvekilleri de başkent Tahran'ın çeşitli yerlerindeki protesto gösterilere katıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Dubai'de ender görülen biçimde yüzlerce gösterici saldırıları protesto etti. Bazılarının ellerinde Filistin bayrağı bulunan göstericiler Filistin konsolosluğunun önünde toplandı. Güvenlik güçleri olay çıkmaması için önlem aldı.

İRANLI YAHUDİLER İSRAİL'İ KINADI

İranlı Yahudiler, Gazze Şeridi'nde yaklaşık 300 kişinin ölümüne ve bine yakın kişinin de yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarını kınadı.

İran Yahudi Cemiyeti, bugün yayımladığı bildiride, "İsrail'in Yahudilerce kutsal kabul edilen Hanuka Bayramı'nda (Işıklar Bayramı) savunmasız sivil Filistinlilere yönelik saldırılarını affedilemez" olarak niteledi.

Bildiride, "İsrail, insan haklarına uymadığını bir kez daha göstermiştir. Siyonistlerin insanlık dışı davranışları Hz. Musa'nın öğretileriyle çelişiyor" ifadeleri kullanıldı.

Tahran, Şiraz, İsfahan, Yezd ve Kermanşah'taki Yahudi toplumlarının imzasını taşıyan bildiride, "İran Yahudileri olarak, trajik saldırının kurbanı Filistinlilerle dayanışma içindeyiz" denildi.

İran Yahudi Cemiyeti, "İsrail'in Filistinlilere karşı saldırıları karşısında uluslararası toplumun anlamlı sessizliği, zalim ve saldırganlara karşı mazlum ve savunmasız insanları korumada yeni bir duruş ve plana ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor" görüşünü dile getirdi.

İsrail'in, Haziran 2007'den beri abluka altında tutuğu Gazze Şeridi'ne düzenlediği son hava saldırısında 60'tan fazla savaş uçağının görev aldığı belirtildi.

aa



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,665 µs