teröre zorluyor' | " /> teröre zorluyor' | "/>

En Sıcak Konular

'İsrail Hamas'ı teröre zorluyor'

28 Aralık 2008 18:05 tsi
'İsrail Hamas'ı teröre zorluyor' "Gazze, İsrail algılayışında Hamasistan'dır; hakk-ı hayatı 'var olmuş' değil, 'verilmiş'tir. İsrail müsaade ettiğince yaşar." İsrail'in Hamas'a dair amacı ne? Kerim Balcı'nın analizi.

Kerim Balcı/Zaman

İsrail, Hamas'ı teröre zorluyor

Varlığına göz yumulanın kayıt koymaya, şart koşmaya hakkı olur mu? 'Niye Gazze'ye girdiler?' sorusu sorunludur. Açıklamaya ihtiyaç duyulan, neden şimdiye kadar girmemiş oldukları gerçeğidir.

Hamas'ın altı aylık tahadiye sonunda İsrail'in, boğazına geçirmiş olduğu fakr-u zaruret ilmeğini biraz olsun gevşetmesini beklemesi fazlasıyla iyimserdi zaten. O istese, onlar da verse, onlar onu muhatap almış olurlardı. Oysa hayat hakkı tanınmayanın söz hakkı hiçten tanınmaz. Hamas'ın ve onun hüküm alanında yeniden hayat bulan İslami Cihat'ın ekseriyet itibarıyla çöle düşen roketleri İsrail'i, bunlar hayati bir tehlike olduğu için değil, Hamas'ı, sözünü duyurabilen bir varlığa dönüştürdüğü için kızdırır. Şimdi susturulmak istenen de bu roketler değil, bu 'kendini ifade arzusu', bu 'ben varım, duyun beni ey dünya' deme iradesidir.

Hamas'ın çatışma konusundaki mevcut istekliliğini Hizbullah'tan alınmış bir 'İsrail ancak kaba kuvvetten anlar' dersine bağlayanlar yanılıyor. Hamas o dersi aldıktan sonra iki acı ders daha almıştır: Demokrasi mücadelesiyle bir şey elde edemezsin... Ateşkesle de bir şey elde edemezsin... Tahadiyeden [sükunetle oturmak demektir] umduğunu bulamayan, intifadasına [titreyerek kalkmak demektir] sarılır. Hasılı, her ikisi de kabul edilemez olmakla birlikte, Hamas'ın saldırganlığı da, İsrail'in 'missile'lemesi de sebepleri açısından anlaşılabilirdir.

Ne var ki, ne yarınsız bir bugün yaşayabilmek mümkün; ne de İsrail ve Hamas alemden izole bir uzayda yaşıyorlar. Yarın, yine çok acılara gebe ve alem yine sessiz kalarak ödeyecek İsrail-Hamas saldırganlığının faturasını.

Yarın, İsrail, bir komutanının ifadesiyle, 'genişleterek ve derinleştirerek' devam ettirecek saldırılarını ve 'Hamas'la ilgili olan her şeyi vuracak...' 'Artık siz bunu nasıl yorumlarsanız yorumlayın!'

Yarın, Hamas, başkomutanının ifadesiyle, 'son damla kanına kadar' saldıracak İsrail'e ve 'İsrail'i roketlerle değil sadece ve her yerde, İsrail'in kalbinde' vuracak. İsrail, karşılığında hiçbir şey almadan sessiz kalmaya zorlayarak intihar etmeye çağırmıştı Hamas'ı. Şimdi Hamas, intiharın en bildiği ve en kabul edilemeziyle karşılık verecek; intihar saldırılarıyla...

Yarın İsrail seçimlere gidecek. Çatışma ortamlarında olduğu gibi hep askeri gönderen kazanacak. Birkaç ay önce hükümet kurmayı başaramayan Tzipi Livni, bu kez kendisinden de çatışmacı unsurların desteğiyle iktidara gelecek.

Yarın, Hamas, Batı Şeria'da sessizliği korumuş olduğu gerçeğinin işe yaramadığını, El-Fetih'in kendisini ölüme terk ettiğini görerek El-Halil'de, Nablus'ta sesini duyuracak ve dünya, Batı Şeria'nın Fetihistan olduğu zannıyla daldığı pembe rüyasından uyanacak.

Yarın, Suriye-İsrail barış görüşmeleri için var gücüyle çalışan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, son Ehud Olmert ziyaretinde kendisine 'Gazze'ye girilmeyecek' sözü verildiğini açıklayacak belki ve sözünü tutmayanlarla daha büyük bir sözleşmeye girişmek mümkün olmayacağı için Şam-Tel Aviv diplomasisinden çekilecek.

Yarın, İsrail karşıtı söylemini Gazze üzerine kurgulamış olan İran cumhurbaşkanı, göndermeyi hazırladıkları insani yardım gemisinin yerine askeri yardım gemilerini zikretmeye başlayacak belki veya belki zikretmese de yapacak ve alemin polisliğine 'değişim' sloganıyla geçmeye hazırlanan Barack Obama, ilk büyük değişim hamlesinden vazgeçme durumunda bulacak kendini. ABD-İran uzlaşma görüşmeleri bir başka bahara kalacak.

Yarın, Gazze'nin en zor günlerinde Refah Sınır Kapısı'nı, kapıda duran polisler Hamaslıdır diye kapalı tutan Mısır yönetimi, kendi Hamaslılarıyla karşı karşıya gelecek.

Yarın bir gün, coğrafya son sözü söyleyecek ve İsrailliler, bugün 'sen yoksun' dedikleri bir kuşağın çocuklarıyla barış masasına oturacaklar. O gün, özür dilenecek bir Kara Cumartesi daha olacak, karanlığın yakın tarihinde...

'Mısır, Hamas'ı yanılttı'

İsrail'in dün kanlı saldırısının, Yahudi inancına göre araba ve elektrik kullanmanın bile yasak olduğu cumartesi tatilinde (şabat) gerçekleşmesi dikkat çekti. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile internet sitesi, Hamas'ın "İsrail şabatta saldırmayacak" diyen Mısır tarafından yanıltıldığını öne sürdü. Hamas'ın bu yüzden güvenlik merkezlerini boşaltmadığı iddia edildi. Dindar Yahudilerin itibar ettiği şabat tatili cuma günü akşam saatlerinden cumartesi günü akşam saatlerine kadar devam ediyor. İsrail'de dindarlar askere alınmamalarına rağmen, ordu bünyesinde Yahudi inancının ağırlığı hissediliyor.

Noel ağacı söndürüldü

Batı Şeria'daki Beytüllahim'de geleneksel olarak ocak sonuna kadar yanan Noel ağacı belediye başkanı Victor Batarseh'in emriyle saldırıları protesto etmek için söndürüldü. Batarseh, Yeniden Doğuş Kilisesi'nin önünde bulunan ağacın İsrail'in bayramı katliamlarla sabote etmesi nedeniyle söndürüldüğünü söyledi. Birçok İsrail şehrinde de İsrail vatandaşı Araplar, sloganlar atarak, saldırıları kınayan gösteriler yaptı. İsrail polisi, ülke genelinde teyakkuza geçti. 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,553 µs