En Sıcak Konular

Sarıkamış şehitleri anıldı

28 Aralık 2008 18:17 tsi
Sarıkamış Harekatı'nın 94. yıl dönümü dolayısıyla, şehit olan 90 bin asker anısına düzenlenen yürüyüş sona erdi. 5 bin kişi, 2 bin 500 metrelik Soğanlı Dağları'na yaklaşık 3 saatte tırmandı.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türk milletinin geleceği bugünkünden çok daha parlak olacağını belirterek, ''Hem kendimize yararlı olacağız, başımız dik, kalbimiz açık insanlığa yürüyeceğiz hem de bu insanlığa vereceğimiz çok şey var'' dedi. 
 
Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünden başlayarak 2 bin 500 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağları'nı 3 saatlik yürüyüşün ardından aşan 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına bağlı askerler ile 50 il ve 40 üniversiteden yaklaşık 5 bin kişi, Sarıkamış Şehitlik Anıtı'nın önünde bir araya geldi.

Yürüyüşe katılanlar, Şehitler Mahallesi'nde alkışlarla karşılandı.

Başlattığı yürüyüşe bir süre katılan Devlet Bakanı Aydın, daha sonra Şehitler Mahallesi girişinde yürüyüşü tamamlayanlarla buluşarak anıta kadar yürüdü.

Sarıkamış Şehitlik Anıtı'nın önündeki tören, 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına bağlı askerlerin Türk askerinin Sarıkamış'a girişini canlandırmasıyla başladı. Temsil, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Saygı duruşu sırasında tören kıtası tarafından şehitler anısına saygı atışı yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Yüzbaşı Ali Demir, Bakan Aydın ve protokol üyelerine Sarıkamış Harekatı'nın güzergahını tabloda gösterdi.

-''MEMNUNİYET VE MAHCUBİYET BİR ARADA YAŞANIYOR''-

Daha sonra konuşma yapan Bakan Aydın, Sarıkamış'ta olmanın anlamının kelimelerle anlatılamayacağını belirtti.

Etkinlikler kapsamında memnuniyet ve mahcubiyetin bir arada yaşandığını ifade eden Aydın, ''Sağlam temeller üzerinde oturan bir ülkenin insanlarıyız. Memnunuz, çünkü bugün, o günden kat ve kat daha güçlüyüz. Bugün her zamankinden daha hazırız, her zamankinden daha güçlüyüz. Bilim ve donanım açısından güçlüyüz, istikrarımız var ve her gün daha da iyiye gidiyoruz'' dedi.

Aydın, mahcubiyetin ise bugünkü şartların geçmiş dönemlerde sağlanamamasından ve askerlerin cephede imkansızlıklar nedeniyle savaşamadan şehit olmasından kaynaklandığını belirtti.

Nesillere tarih bilincinin çok iyi verilmesi gerektiğini kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

''Mazisini bilmeyen, tarih şuuruna sahip olmayan insanlar ne bugününe nizam verebilir ne de geleceğini inşa edebilir. İnsan hayatı geçmişi ve şimdisiyle bir bütündür. Burada da görülüyor ki biz o milli şuura layığız ve şehitlerimize daha fazla layık olmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Ulu Önder Atatürk'ün nutkunda söylediği gibi kısa sürede daha çok iş yapmak için çalışmalıyız. Birlik ve beraberliğimizi temin etmeliyiz. Bir millet ayakta kalacaksa kendisi yapmalıdır. Başkalarının yardımıyla yaşanan hayat zaten hayat değildir.''

-''NİFAK VE AYRILIK TOHUMU TOPLUMUN TAMAMINI HASTA EDER''-

Milli birlik ve beraberliğin korunması için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Aydın, ''Bu birlik ve beraberlik her köşemiz, her bölgemiz için mukaddestir. Sadece bir bölge, bir köy için değil'' diye konuştu.

Toplum olarak nifaka ve ayrılığa izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Bakan Aydın, şunları söyledi:

''Nifak ve ayrılık tohumu toplumun tamamını hasta eder, felakete götürür. Türkiye'nin birçok illerinden gelen arkadaşlarımız bugün bu törene katıldı. Bu, sembolik olarak birlik ve beraberlik istikametinde büyük anlam ifade ediyor. Bu milletin geleceği bugünkünden çok daha parlak olacak. Hem kendimize yararlı olacağız, başımız dik, kalbimiz açık insanlığa yürüyeceğiz hem de bu insanlığa vereceğimiz çok şey var. Toprağımızla, insanımızla büyük millet, büyük devlet olduk, bugün de o istikamette gidiyoruz.''

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise tarihi bilmenin çok önemli olduğunu belirterek, ''Geçmişi bilirsek geleceği daha iyi inşa ederiz'' dedi.

Daha sonra Sarıkamış Şehitlik Anıtı anı defterini imzalayan Bakan Aydın'a Çanakkale Şehitliği'nden getirilen toprak hediye edildi. Bakan Aydın, toprağı şehitliğe bırakılması için Vali Erden'e teslim etti.

Komandoların yeminini dinleyen Aydın, Türk Kızılayı tarafından kurulan çadırda yemek yedi.

Etkinlikler kapsamında, 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığınca silah sergisi açıldı. Törene katılan vatandaşlar, askeri doktorlar tarafından sağlık kontrolünden geçirildi. 9. Kolordu Komutanlığı bandosunun konser verdiği etkinliklerde Türk Kızılayı Sarıkamış Şubesi vatandaşlara yemek dağıttı. Yemek dağıtılırken zaman zaman tartışma çıktığı gözlendi.

Bakan Aydın, törenlerin ardından Kars Havaalanı'ndan uçakla Ankara'ya hareket etti.

-TÖRENDE BİR KİŞİ BIÇAKLANDI-

Öte yandan, şehitlik anıtındaki törende, Kamuran Sade (18) ile kimlikleri henüz belirlenemeyen kişiler arasında arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavga dönüşmesi sonucu bıçaklanan Kamuran Sade, Kars Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Erzurum'a sevk edildi. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

aa



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs