7 il | " /> 7 il | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'nin favori olduğu 7 il

29 Aralık 2008 12:00 tsi
AK Parti'nin favori olduğu 7 il AK Parti buralarda zaferden şimdiden emin. Ama 2 il var ki orada rakipleri çok sıkı... Unakıtan ise Eskişehir'e takmış durumda.

29 Mart 2009 Yerel Seçimleri, iktidar partisi AKP ve muhalefet partileri için büyük önem taşıyor. Yerel seçimler ve iktidarı etkilemeyecek diye bakılmayan ve Meclis’te bulunan partiler için büyük önem taşıyan yerel seçimler için kıyasıya bir yarış yaşanacak. CHP Lideri Baykal’ın ‘genel seçimleri etkiler’ sözü; AKP tarafından da kabul ediliyor. Yerel seçimlerde ciddi bir düşüş yaşaması halinde sıkıntıya gireceğini hesaplayan AKP de işi sıkı tutuyor. MHP ise sürpriz peşinde.

KILI KIRK YARIYORLAR
Bu nedenle oy deposu olarak bilinen ve prestij açısından önemli görülen bazı kritik merkezlerde adeta bir meydan savaşı KILI KIRK YARIYORLAR
yaşanacak. Bu merkezlerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor. AKP İstanbul ve Ankara’yı kaybetmemeye, İzmir’i de kazanmaya çalışacak. Diyarbakır, Kocaeli, Eskişehir, Mersin ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri ile Trabzon, Çanakkale, Aydın il belediyeleri ile Ankara’nın Çankaya ve İstanbul’un bazı merkez ilçelerinde kıyasıya bir yarış yaşanacak. Bu nedenle bu merkezlerde aday seçiminde, liderler kılı kırk yarıyor.

ORAN YARIŞI DA VAR
CHP’nin en büyük hedefi oylarını %25’in üzerine çıkarmak. MHP mevcut başkanlıklarını korumak ve bazı bölgelerde sürpriz yapmak istiyor. AKP’nin yerel seçimlerdeki hedefi 2004 yerel seçimlerinde aldığı %41’lik oy oranının üzerinde oy almak. 22 Temmuz 2007 tarihindeki genel seçimlerde aldığı %47 oyun üzerine çıkılması yönünde hesaplar bulunmasına rağmen, AK Parti %41’in altına düşmediği takdirde kendisini başarılı sayacak.

DİYARBAKIR’DA AKP- DTP YARIŞI
AKP, 2004 yerel seçimlerinde ele geçirdiği 12 büyükşehir belediyesini elinde tutmanın yanı sıra DTP’nin elindeki Diyarbakır’ın ele geçirmek için uzun zamandan beri hazırlık yapıyor. DTP, Diyarbakır’ı kaybetmemek için adeta olağanüstü hal ilan etmiş durumda. AKP’de ise Başbakan Erdoğan’ın sürpriz bir adayla seçimi tam bir meydan savaşına dönüştürebileceği hesaplanıyor. DTP ise Diyarbakır’ı kendisini için bir prestij konusu haline getirdi. Diyarbakır’da diğer partilerin iddiası bulunmuyor. AKP ayrıca 2004 yılında DTP’den devraldığı Siirt, Van, Ağrı ve Bingöl’ü elinde tutmayı da hedefliyor. Bu dört ilden Van’daki yarışın da hayli çekişmeli geçmesi bekleniyor.

İZMİR’DE AK PARTİ-CHP ÇEKİŞECEK
Başbakan Erdoğan’ın mutlaka ele geçirilmesini düşündüğü bir başka büyükşehir belediyesi ise İzmir. İzmir’deki yarış da AKP ile CHP arasında geçecek gibi görünüyor. Tıpkı Diyarbakır gibi İzmir’de de aday bulmakta zorlanan AKP, Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’i kendi adına yarışa girmeye ikna etmeye çalışıyor. CHP’de mevcut Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yarışa katılıp katılmamakta kararsız.


ANKARA’DA KARAYALÇIN-GÖKÇEK
Ankara’daki yarış da CHP ile AKP arasında tam bir savaşa dönüşmüş durumda. CHP; Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterdiği SHP Lideri Murat Karayalçın’la yarışa girmeye karar verirken AK Parti, Melih Gökçek konusunda hala kararını verebilmiş değil..

3 PARTİNİN YARIŞACAĞI YER
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın AK Parti’den istifa edip MHP’den aday olması ile birlikte 29 Mart’ta bir tek Adana’da üç partinin arasında çekişme olması bekleniyor. Adana’daki meydan savaşı AKP, CHP ve MHP arasında geçecek. AKP, Aytaç Durak’ın şahsi oylarını dikkate alarak Adana’da iyi bir isimle yola çıkmayı düşünüyor. MHP, kendi oyları ile Durak’ın oylarının birleşmesi halinde yarışta iddialı hale gelmiş durumda. CHP ise Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş’ü aday göstermeye karar verdi. Özgümüş, 55 bin oyu bulunan SHP’ni oylarını da saflarına çekmesi halinde yarışta en iddialı adaylardan biri haline gelebileceğini düşünüyor.

CHP’NİN KALESİNDEKİ DURUM
29 Mart yerel seçimlerinde yarışın en kritik geçeceği büyükşehirlerden ikisi Kocaeli ve Gaziantep. 2004 yılında bu iki ili AKP’ye kaptıran CHP, yarışa Kocaeli’de eski başkan Sefa Sirmen, Gaziantep’te ise Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Mustafa Yılmaz, CHP’yi bu şehirlerde yeniden iddialı hale getirmiş durumda. AKP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile yarışı kaybedeceğine inanmadığı için yeniden aday göstermeye karar verdi. CHP’nin adayı Mustafa Yılmaz’ın oylarının ise %60’lar düzeyinde olduğu belirtiliyor.

7 İLDE İKTİDAR FAVORİ
AKP, İstanbul, Sakarya, Samsun, Erzurum, Kayseri, Antalya ve Konya’da seçimi kazanacağından emin. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Antalya Büyükşehir Belediye başkanı Menderes Türel’in adaylıkları herkesten önce ilan edildi. Bu 7 büyükşehirdeki yarışın favorisi olan AKP, Sakarya, Erzurum Büyükşehir Belediye başkanları ile yola devam edip edemeyeceğine karar vermeye çalışıyor.

AKP’NİN ÜSTÜNLÜĞÜ SÜRECEK Mİ?
2004 yılındaki yerel seçimlerde 12’si büyükşehir olmak üzere toplam 57 il, 468 ilçe ve 1247 beldede seçimleri kazanan AKP, genel seçimlerde birinci olduğu Trabzon, Çanakkale ve Sinop’da il belediyelerini ise CHP’ye kaptırdı. Başbakan Erdoğan, kurmaylarına Trabzon ve Çanakkale’nin mutlaka ele geçirilmesi talimatını verdi. AK Parti MHP’nin elindeki Niğde, Iğdır, Kastamonu ve Gümüşhane belediyelerine de göz dikmiş durumda. Bu 4 ildeki yarış AK
P ile MHP arasında geçecek.

ESKİŞEHİR SAVAŞI
DSP’nin elindeki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı ise mevcut Başkan Yılmaz Büyükerşen’in tavrına bağlı. Neredeyse hangi partiye gitse oyları alacak bir isim olan Büyükerşen, tek başına Eskişehir’de hangi partinin kazanacağını da belirleyecek.

UNAKITAN BASTIRIYOR
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Eskişehir’e ele geçirmek için özel olarak çalışmalar yaptığı belirtilirken, Büyükerşen’e verilen desteğin %46, AK Parti’nin %44 oranında bulunması yarıştaki dengelerin her an değişebileceğini gösteriyor. AK Parti Eskşehir’de yarışı kazanmak için güçlü bir adayla yarışa girmenin yollarını arıyor.

MERSİN’DE CHP-MHP YARIŞI
CHP’nin elindeki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı MHP de iddialı. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Mersin’de birinci parti konumuna yükselen MHP; büyükşehirlerden sadece Mersin’de iddialı durumda. Bu gerçeğini farkında olan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan yoğun bir çalışmaya girdi.

ÇANKAYA
Bazı ilçelerde ise büyükşehirlerden daha ilgi görecek bir rekabet yaşanıyor. Bu ilçelerin başında CHP’nin kalesi olarak gördüğü Ankara’nın Çankaya ilçesi geliyor. CHP mevcut belediye başkanı Muzaffer Eryılmaz’ı yarıştan ekarte edebilmek için hakkında suç duyurusunda bulunarak yarışı daha da kritik bir hale getirdi. Bu suç duyurusu AKP’nin umudunu arttırdı. AKP, Çankaya’nın yanı sıra İstanbul’da CHP’nin elindeki Kadıköy, Beşiktaş ve Büyükçekmece’yi de ele geçirmenin yollarını arıyor.


İnternet haber



Bu haber 1,719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs