En Sıcak Konular

İyi kullan cebinde kalsın paran

29 Aralık 2008 13:57 tsi
Enerjisini dikkatsizce harcayan bir aile 3 bin 300 YTL öderken, enerjisini verimli kullanan bir aile sadece 1650 YTL ödüyor. İşte tasarrufun basit yöntemleri...

Enerji maliyetlerinde yaşanan artışların da etkisiyle faturaları azaltmak için basit önlemler alarak yani enerjiyi verimli kullanarak yılda ortalama 1650 YTL tasarruf sağlamak mümkün.

120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin ısıtma-soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı enerji yılda 2 bin kWh civarında.

Bugün enerjisini dikkatsizce harcayan bir aile ısıtma-soğutma, aydınlatma ve elektrikli ev eşyalarını çalıştırmak için yılda 3 bin 300 YTL öderken, enerjisini verimli kullanan bir aile sadece 1650 YTL ödüyor.

Evlerde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyelinden söz etmek mümkün. Nasıl mı? ‘Verimli kullanırsan enerji gelecektir’ sloganıyla, binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması misyonuyla yürütülen enverIPAB Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, evlerde enerji verimliliği için alınabilecek önlemleri açıkladı.

İşte size enerjiyi verimli kullanarak aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlamak için küçük ipuçları...

* Odaları gereğinden fazla ısıtmayın: Oda sıcaklığını sadece 1 derece düşürmek bile yüzde 6’lık yakıt tasarrufu sağlıyor. En uygun sıcaklık değerleri; oturma odasında 22, yatak odasında 20, antrelerde 18 derece, garaj ve depolarda ise 5-15 derecedir. Gizli ısı kaybına dikkat. Pencereler ve kapılar, evlerdeki ısının dörtte birinin kaybına neden oluyor.

* Radyatör arkasına alüminyum koyun: Radyatörlerden çıkan ısı, radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Bu ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirmek de etkili bir çözüm.

* Eski tip ampuller dünyayı karartıyor: Binalarımızda tükettiğimiz elektriğin yaklaşık yüzde 20’sini aydınlanmak için kullanıyoruz. Ancak eski tip ampullerle aydınlanmaya çalışırken dünyamızı karartıyoruz. Her evde sadece iki adet 100 Watt’lık eski tip ampulü verimli ampullerle değiştirerek, yılda 750 milyon YTL enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

* Elektrikli ev aletlerinde sınıf atlayın: Örneğin, A sınıfı bir buzdolabı aldığınızda C sınıfı bir alete kıyasla ortalama yüzde 45 daha az enerji tüketiyorsunuz. A+ bir buzdolabı sadece 44 Watt’lık bir ampul kadar enerji tüketiyor.

* Fırın kapağını sık açmayın: Yemek pişirirken fırının kapağını gereğinden fazla açmayın, çünkü kapağın her açılmasında yüzde 20 ısı kaybı olur ve sıcaklık 25-30 derece düşer. Ayrıca fırında birden fazla yemeği bir arada pişirmeye çalışın. Yemek pişirirken kapların kapağının açık olması durumunda üç kat daha fazla enerji tüketirsiniz.

* Makineleri tam dolu çalıştırın: Bulaşık makinesi alırken kısa süreli yıkama ve durulama özellikli olanları tercih edin. Makinenizi tam dolu olarak çalıştırın. Bulaşıkları makineye koymadan önce suyla çalkalamak yerine yemek artıklarının sıyrılarak temizlenmesi yeterlidir. Buzdolabına koyduğunuz sıvıların ve sulu yiyeceklerin üstünü kapatın.

Aşırı buzlanma buzdolabının soğutmak için daha fazla enerji harcamasına neden olduğu için düzenli olarak buzlukta oluşan buzu eritin. Çamaşır makinenizi tam dolu olarak çalıştırın. Az kirli çamaşırlarda ekonomik programları kullanın. Çamaşırları nemli olarak ütüleyin.

* Su hazneli süpürge kullanın: Elektrik süpürgesi alırken su hazneli olanları tercih edin. Süpürgenin torbasını sık sık boşaltın, emiş kaybını önlemek için fırça ve boruları da temizleyin. Yılda en az bir kez motor bölümünü açıp toz ve pamukçukları temizleyin.

* Stand-by’da bırakmayın: İzlemediğiniz zamanlarda televizyon, VCD/DVD gösterici, müzik seti, bilgisayar, oyun konsülleri gibi aletleri stand-by’da bırakmayın, ana düğmesinden kapatın. LCD televizyonların normal televizyondan daha az, plazmalarınsa daha çok enerji tükettiğini unutmayın. Bilgisayar alırken ‘Energy Star’ amblemi olmasına dikkat edin.

En büyük tasarruf yalıtımda

Binalarımızda kullanılan enerjinin yüzde 82’sini ısınmak için tüketiyoruz. Bu nedenle faturalarda en büyük düşüş yalıtımla sağlanıyor. Yalıtım, ısıtmanın yanı sıra soğutma amacıyla harcadığımız enerjide de ortalama yüzde 50 tasarruf imkânı yaratıyor. Bu da bir ailenin yıllık ısıtma ve soğutma harcamalarında ortalama 1300 YTL tasarruf anlamına geliyor.

Üstelik ısı yalıtımının maliyeti toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü ila 5’i kadar ve yüksek enerji tasarrufu nedeniyle yalıtım, yatırım maliyetini birkaç sene içinde karşılıyor. Ve ısı yalıtımı, fosil yakıt tüketimi nedeniyle atmosfere salınan sera gazı etkisini yarı yazıya azalttığı için küresel ısınma ile mücadeleye de katkı sağlıyor.

(Radikal)



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,489 µs