Golan Tepeleri'nden düşer mi? | " /> Golan Tepeleri'nden düşer mi? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye Golan Tepeleri'nden düşer mi?

30 Aralık 2008 14:36 tsi
Türkiye Golan Tepeleri'nden düşer mi? İsrail'in Gazze konusunda sağ gösterip sol vurması, Türkiye'yi çok sağlıksız bir konuma itti. Peki Erdoğan hükümetinin İsrail'in taraf olduğu diğer arabuluculuk girişimlerine bundan sonra ne olacak?

Mehmet Altan / Star

Olmert Ankara’da ne yaptı? 

Dün de İsrail kan dökmeye devam ediyordu... Önceki gece Hamas’a ait İslam Üniversitesi’ni bombalayan İsrail uçakları, dün sabah saatlerinde de Hamas’a ait İçişleri Bakanlığı binasını vurdu.

G azze’ye yönelik hava saldırıları dün üçüncü gününe girerken, Filistinli yetkililer şimdiye kadar 307 Filistinlinin hava saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Daha vahimi bu kanlı vahşet genişleyerek devam edeceğe benzemekte...

Çünkü...

Karanlık bastıktan sonra hava saldırılarını artıran İsrail’in, muhtemel bir kara saldırısına hazırlık yaptığı anlaşılmakta...

İsrail ordusu bu amaçla Gazze Şeridi’ni çevreleyen alanları kapalı bölge ilan etti.

İsrail askeri sözcüsü, bu bölgedeki yolların ordudan özel izin olmadıkça sivil ulaşıma yasaklandığını, bu bölgelere sadece İsrailli yöre sakinlerinin giriş izni olduğunu belirtti.

Gazze çevresinin trafiğe kapatılması, kara operasyonu tahminini güçlendiriyor...

* * *

Dünya kamuoyunun baskısına ve Gazze’deki insanların dramına aldırmayan İsrail kan dökmeye devam ettikçe...

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Ankara ziyareti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la geçtiğimiz Pazartesi yaptığı uzun görüşme daha çok sorgulanıyor... Görüşmenin hemen ardından Başbakanlık Basın Merkezi’nin yaptığı yazılı açıklamada şöyle denilmişti:

‘Sayın Başbakanımız, dün akşam İsrail Başbakanı Sayın Ehud Olmert ile verimli ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Ankara’da Başbakanlık Konutu’nda bir çalışma yemeği çerçevesinde bir araya gelen iki lider, ikili ilişkilerin yanı sıra, Gazze’deki durum, ateşkes ve Filistin-İsrail barış sürecini ele almıştır.

Ayrıca Suriye-İsrail barış süreci de kapsamlı olarak değerlendirilmiş, Türkiye’nin yardımıyla sürecin nasıl ilerletileceği konusunda görüşler teati edilmiştir.

Sayın Olmert, Sayın Başbakanımıza Ortadoğu barış sürecine katkılarından dolayı teşekkür etmiştir. Sayın Başbakanımız da barış görüşmelerindeki yapıcı yaklaşımı ve gösterdiği siyasi irade için Sayın Olmert’e teşekkürlerini ifade etmiştir.’

* * *

Görüşmede Ankara’nın Olmert’e verdiği mesajlar ise şöyleydi:

‘İsrail’in Araplarla uzlaşması önemli bu süreçte Arap Birliği’nin önerisine dayanan Annapolis sürecinin devam ettirilmesi çok önemli. İsrail ve Filistin arasındaki bir uzlaşının yaşaması için Filistin’deki bölünmüşlüğün giderilmesi lazım.

Gazze Şeridi’nde yaşanan insani trajedinin bir an önce sona ermesi gerek.’

* * *

İsrail Başbakanı Olmert, Başbakan Erdoğan’la görüşmesinin ardından ülkesine döndü ve beş gün sonra İsrail Gazze’yi kana buladı...

Şimdi anlaşılıyor ki İsrail Başbakanı Olmert Ankara’ya geldiğinde bu operasyona çoktan karar verilmiş bile...

Siyasi irade, askeri otoriteye yeşil ışığı çoktan yakmış...

Olmert’in Ankara’daki beş buçuk saatlik çok uzun sayılabilecek görüşmesi ertesi, İsrail’in bu vahşeti Türkiye’yi zor durumda bırakmakla kalmadı, İsrail-Suriye Barış görüşmelerini de torpilledi...

* * *

İsrail Ankara’yı neden dinlemedi?

Bu sorunun cevabı bir ölçüde dün Milliyet’te Semih İdiz’in yazısında vardı...

İdiz önce şöyle bir uyarı yapıyordu:

‘Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ı bile geride bırakan İsrail’e dönük kızgın sözleri de, Batı’da, ‘İslami dayanışma’ çerçevesinde görülecektir. Erdoğan’ın, Hamas saldırılarını göz ardı eden tek taraflı çıkışı, Türkiye’nin hızla İslam álemine kaydığını savunanların elini de güçlendirecektir.’

Sonra da sorunun cevabını veriyordu:

‘Irak işgali ABD’yi istenen şekilde bölgeye yerleştiremedi, aksine, İsrail’deki tehdit algılamasını artırdı. İran’ın nükleer emellerine karşı askeri misilleme fikrini ise bugün İsrail’den başka savunan yok.

Bush yönetimi bunu desteklese bile, Amerikan kamuoyunun desteklemeyeceği de artık belli oldu. Öte yandan İsrail, aslında seçilmesini hiç arzulamadığı Barack Obama’nın Hamas ve İran ile diyalog arayışına girmesi olasılığından da çok büyük endişe duyuyor.

Bu durumda Hamas’ın akılsız roket saldırıları, aşırı milliyetçilerin elinde olan İsrail’in işine dahi gelmiş olabilir. İsrail’in, Obama’nın başkanlığı öncesinde gelişmeleri istediği askeri mecraya sokmak için bunu bir ‘altın fırsat’ olarak değerlendirmiş olması göz ardı edilemez.

Fakat bu doğruysa, o zaman dünya barışı açısından İsrail’i Hamas’tan daha tehlikeli kılan bir durumla karşı karşıyayız demektir. ‘Şimdi savaş zamanı’ diyen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın sözleri de bu nedenle kaygı vericidir.’

* * *

Ama gene de gittikçe artarak sorulmaya başlanan; ‘Olmert Ankara’yı neden dinlemedi’ sorusunun cevabının Ankara tarafından verilmesi daha sağlıklı olacaktır..



Bu haber 1,302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,477 µs