Kürtçe TV'nin mimarı konuştu | " /> Kürtçe TV'nin mimarı konuştu | "/>

En Sıcak Konular

Kürtçe TV'nin mimarı konuştu

31 Aralık 2008 10:40 tsi
Kürtçe TV'nin mimarı konuştu TRT’nin büyük uğraşları sonucu yarın yayına geçecek Kürtçe TV’nin ardından en önemli isimlerden biri olan AKP Diyarbakır Milletvekili Kurt, projenin ayrıntılarını anlattı.

Kürtçe’ye yapılan zulmün anısına özel bir Ahmet Kaya belgeseli öneren Kurt, Şivan Perver’le şov programı için görüştüklerini söyledi

Kürtçe kanal TRT 6 yeni yılın ilk günüyle birlikte start alıyor. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in öncülüğünde başlatılan Kürtçe TV projesinin arka planındaki en önemli isimlerden biri de AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt. Kürtçe mevlitle ismi gündeme gelen Kurt, ileriye dönük önerilerini dile getirdi.

Kürtçe kanala büyük ilgi olduğunu söyleyen Kurt, “Çok sayıda kişi bizi arayıp duygularını dile getirdi. Kadınlar, analar ağlayarak şaşkınlıklarını aktardılar. Bölge halkı bu kadar kapsamlı bir kanal beklemiyormuş” dedi. Kanalın teknik imkanlarının ve yayın kapsamının, 1 Ocak tarihinden itibaren genişletileceğini de belirten Kurt, Kürtçe kanal nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM’ye teşekkür etti.

Kurt, “Bu, Türkiye’de devletin kendi vatandaşları ile bütünleşmesi anlamında bir devrimdir. Kürtçe kanal, bir lütuf değil, halkın önlenmiş hakkının iadesidir. Türk toplumunun beraber yaşadığı coğrafyanın kaynaşması, engellenmiş tanışmanın tekrar başlatılmasıdır.”

Kürtçe kanala başlangıçta şüpheyle bakanların bile görüşlerini değiştirmeye başladığını vurgulayan AKP’li Kurt, “Vatandaşın taleplerini topluyoruz. Halk, özellikle sağlık programları, bebek bakım programları, tarım hayatı, Kürt tarihi ile bölgeyi tanıtan belgeseller istiyor” dedi.

W NEDEN YASAK OLSUN

Kürtçe kanalda ‘W, X’ harflerinin kullanılmasının mevzuata aykırı olduğu yönündeki eleştirilere kızan Kurt, “Kürtçe’nin özgün hali kullanılacak. W, X nasıl İngilizce’de kullanılıyorsa, Kürtçe’de niye kullanılmasın! Türkiye, bunları aşmak zorunda. Vatandaş Kürt dilinin ve Kürt kültürünün en saf haliyle sunulmasını istiyor” diye konuştu.

Abdurrahman Kurt Almanya’da görüştüğü Şivan Perver’e ilişkin iddialar konusunda şu açıklamayı yaptı: “Hem Şivan Perver, hem de Civan Haco ile Kürtçe kanalda canlı yayın yapmaları için görüştük. Her ikisi de daha önceden planlanmış programları nedeniyle açılışa yetişemeyeceklerini belirttiler. Ancak hiçbir şekilde olumsuz bir yaklaşım sergilenmedi. Aksine Şivan Perver, bir şov programı da hazırlayacak, bu yönde görüşmeler sürüyor.”

ZULMÜN ANISINA AHMET KAYA BELGESELİ

KANALIN en büyük sürprizini de yine Kurt açıkladı. Kürtçe klip yapacağını söylediği dönemde linç kampanyasına uğrayan, hakkında başlatılan soruşturmanın ardından da yurtdışına kaçmak zorunda kalan ve Fransa’da vefat eden protest müziğin ünlü ismi Ahmet Kaya, TRT’nin Kürtçe kanalında anılacak.

Projenin henüz hazırlık aşamasında olduğunu vurgulayan AKP’li Kurt, “Kaya’nın Kürtçe klipleri yayınlanacak. Ayrıca, Kaya’nın yaşadığı dönemde yaptığı açıklamalar ve hayat öyküsünü de kapsayacak bir çalışma planlıyoruz. Çünkü Ahmet Kaya, bu konuya (Kürtçe’ye) yapılan zulmün anısına yadedilmesi gereken bir isimdir” dedi. Ahmet Kaya’nın çok sevilen bir sanatçı olduğunu da hatırlatan AKP’li Kurt, “Ahmet Kaya bu dönemde yaşasaydı, Kürtçe kanalın sanat programlarını o yapardı” dedi.

HEM DENEYİMLİ HEM DİYARBAKIRLI

Diyarbakır doğumlu 40 yaşındaki Abdurrahman Kurt, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Kurt, Eyüp Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve İSKİ’de görev yaptı. Kurt, daha sonra AKP Diyarbakır İl Başkanı oldu.

İbre onu gösteriyor

Partisinin belediye başkan adaylarını parça parça açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için kimi aday göstereceği merakla bekleniyor. Diyarbakır’ı DTP’den almak için taktik geliştiren AKP, aday belirleme sürecinde gerçekleştirdiği anketler ve parti içindeki temayül yoklamaları ile nabız yokluyor. Adaylık için Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ile Avukat Ömer Serdar Kaplan’ın adı geçiyor. Ancak bölgedeki en güçlü ismin, adaylığını açıklamadığı halde AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt olduğu belirtiliyor. Abdurrahman Kurt’un, Diyarbakır’da yapılan tüm anketlerde rakiplerine açık ara fark attığı ifade ediliyor. AKP’nin Diyarbakır’daki yerel seçim sloganının “Barış içinde yarış” olacağını vurgulayan Kurt, “Kazanan herkesin başkanı olacak. Biz, Diyarbakır’da reaksiyonel değil aksiyoner bir anlayışı izleyeceğiz” diye konuştu.

akşam



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs