En Sıcak Konular

Gazze’de sağlık sistemi çöktü!

31 Aralık 2008 10:58 tsi
Gazze'de sağlık sistemi çökme noktasına geldi, Yeryüzü Doktorları ilaç ve tıbbi malzeme ve iki doktoru bölgeye gönderdi.

İsrail ordusunun Gazze şeridine yönelik giriştiği askeri harekâtın beşinci gününde bölgenin sağlık sistemi çökme noktasına geldi. Gazze'nin en büyük hastanesi konumundaki Şifa Hastanesinin yanında bulunan Sağlık Bakanlığı Lojistik Depolarının da vurulması neticesinde zaten amborgo nedeni ile çok zor şartlar altında hizmet vermeye çalışan Gazze Sağlık Sistemi şu an imkansızlıklar içerisinde ve olağanüstü şartlarda yaralılara hizmet vermeye çalışıyor.

Gazze'de bulunan 58 ambulansın sadece 25 kadarı kullanılabilir durumda. Bunlar da Cumartesi gününden beri durmaksızın çalıştığı için Mısır'a hasta naklinde kullanılamıyor.

Hastanelerde bulunan pamuklu perde ve çarşafların gazlı bez olarak kullanılmaya başlandığı bölgede enerji sıkıntısı özellikle acil ameliyatlar ve cihaza bağlı yoğun bakım hastalarının hayatını tehdit ediyor.

Şifa Hastanesi yöneticisi Dr. Hasan Khalaf, yaralıların tümünün İsrail hava saldırısının bombardımanında şarapnel veya şok dalgasıyla vurulmuş olanlarla yıkılan binaların altında kalan insanların oluşturduğunu söyledi.

Hastane tüm personeliyle Cumartesi gününden beri 12 ameliyathane ile 24 saat durmaksızın çalışıyor. Yaralı akını ve kısıtlı ameliyathane sayısı nedeniyle 4 doğumhane cerrahi operasyonlar için kullanılıyor. Bu yüzden doğum için gelen hasta kabulü de durduruldu. Ayakta hasta kabul eden klinikler ve hastanelerin yanık departmanlarında bulunan 4 yoğun bakım ünitesi de İsrail saldırısında yaralananlar için kullanılıyor.

Gazze'deki diğer hastanelerin de çalışmasına rağmen Cumartesinden beri gelen binin üzerindeki yoğun yaralı akınının altından kalkılamıyor. Gazze merkezdeki iki hastanesinde yatak kapasitesi, sadece yaralılar kabul edilmesine karşın yetmedi. Hastane koridorları yaralılarla doldu. Bitmek bilmeyen yaralılara yer açmak için hastanede bulunan kanser, kalp ve diğer kronik hastaların tedavileri durduruldu. Bu hastalar kriz süresince evlerine yollandı.

Han Yunus Avrupa Hastanesi onkoloji uzmanlarından Dr. Zaki Zakzouk, 30 ağır yaralı hastanın hastanede tedavi gördüğünü bildirdi. Çoğunluğunu baş ve boyun yaralanmalarından oluşan vakaların acilen kompleks beyin sinir operasyonuna ihtiyacı var. Aynı zamanda bütün yaralıların yoğun bakım solunum desteğine ihtiyacı var. Fakat sayılı yatak kapasitesi nedeniyle hastaların sadece yarısı solunum cihazına bağlanabiliyor. Diğerlerine ise elle solunum desteği veriliyor. O grubu kan sıkıntısı da çekiliyor. Soğutma odalarının ve ambulansların kısıtlı olması yüzünden Şifa hastanesinden kan transfer edilemiyor.

Sağlık Bakanı Dr Besim Naim'in verdiği bilgiye göre 105 çeşit temel ilaç, 225 çeşit medikal malzeme ve 93 çeşit laboratuvar malzemesi şu an bitmiş durumda.

Yeryüzü Doktorları Derneği Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme ulaştırma ve yaralıların Türkiye'ye nakli konusunda çalışmalar yapmak üzere iki doktoru bölgeye gönderdi. Deniz Feneri Derneği ve IBS ile birlikte yardımları bölgeye ulaştırmaya çalışan Yeryüzü Doktorları Derneği Filistin'de sağlık alanındaki çalışmalarını sürdürecek.

dunyabulteni

 



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs