En Sıcak Konular

Her yıl 2 milyon insan hava kirliliğinden ölüyor

0 0 0000 00:00 tsi
‘Enerji Bitkileri ve Yeşil Yakıtlar Sempozyumu’nda konuşan Suat Karakuz, fosil enerji kaynaklarının yarattığı kirliliğe dikkat çekerek, "her yıl 2 milyon insanın hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklardan ölüyor" dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, EÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü ve Tarla Bitkileri Bilimi Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Enerji Bitkileri ve Yeşil Yakıtlar Sempozyumu’nda ‘Dünyadaki Yenilenebilir Enerji Durumuna Bakış ve Biyogaz Alanındaki Gelişmeler’ konulu tebliğ sunan Suat Karakuz, Türkiye'nin enerji dış bağımlılığının 2020 yılına kadar yüzde 78'e çıkacağını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre enerji piyasasının 2015 yılına dek yılda ortalama yüzde 8.4 oranında büyüyeceğini ve 2009- 2012 yıllarında enerji açığının doruk noktasına erişeceğini belirten Karakuz, şunları söyledi:

“Eğer bugün dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip ülkelerden biri olan İsveç, 2020 yılına kadar kendi enerji ihtiyacını yüzde 100 yenilenebilir enerjiden karşılamayı ve dış enerji bağımlılığını sıfıra indirmeyi en büyük hedef olarak görüyorsa, Türkiye ne kadar zengin ki, halen senede 15 milyar doları akaryakıta ödemekte, doğalgaz ithalatının yüzde 45- 50'sini elektrik üretiminde kullanmakta. Yenilenebilir enerji kullanımının genişletilmesi ekonomik ve çevre açısından da büyük önem taşımaktadır.

Almanya'da yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile 2005'te 84 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınması önlenmiştir. Türkiye'de Almanya'dakine benzer yenilenebilir enerji yasasının çıkması ülke açısından uzun vadede büyük önem taşımaktadır.”

“ÇÖZÜM YENİLENEBİLİR ENERJİ”

Yapılan araştırmalarda hava kirliliği nedeniyle kuzey kutbundaki ozon tabakasının hasarının 28 milyon kilometrekareye erişmiş olduğunun saptandığını açıklayan Karakuz şöyle devam etti:

“Sera etkisi gösteren gazların en önemlileri yüzde 50 payla karbondioksit, yüzde 19'la metan. Halen tüm dünyada her yıl 22 milyar ton karbondioksit gazı atmosfere salınmaktadır. Bütün bu karbondioksit gazını taşımak için her biri 50 ton kapasiteli 440 milyon römorklu kamyon gerekir. Şimdi tüm dünyada Kyoto protokolü uyarınca, karbondioksit gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında düşürülmesi öngörülmektedir. Bu rakamlara erişmenin ilk yolu yenilenebilir enerjiyi ve tarıma dayalı enerjiyi geliştirmekten geçer.”

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ekim 2006 başında yaptığı açıklamaya göre, dünyada hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklardan her yıl 2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini de belirten Suat Karakuz, “Fosil enerji kaynaklarının büyük bir bölümü, politik açıdan istikrarsız ülke veya bölgelerden gelmektedir” dedi.



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs