En Sıcak Konular

Kamu İhale Kurumu'ndan 'Ali Dibo' açıklaması

0 0 0000 00:00 tsi
Kamu İhale Kurumunun (KİK), Hatay'da yapılan bazı ihalelere yönelik gerçekleştirdiği incelemelerle ilgili olarak, Kurulca yapılan tespitlerin kapsam ve yöntem olarak, kendi sınırlılıkları içinde değerlendirilmesi ve kesin yargılara varılmaması gerektiği b

KİK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hatay ilinde bazı idarelerce gerçekleştirilen bir kısım ihalelerin, “mevzuata aykırı şekilde bir siyasi partinin il yöneticileri arasında paylaştırıldığı” şeklindeki iddialara dönük Kurumun başlattığı incelemenin sonuçlandığı hatırlatılırken, alınan kararlara açıklık getirildi.

Açıklamada, Kamu İhale Kurumunun esas inceleme görevinin belirli bir ihaleye ilişkin olarak, ihale üzerinde kalan istekli ile ihaleyi yapan idare arasında henüz sözleşme imzalanmadan, o ihalede aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından, Kanunda belirlenmiş süre ve usul hükümlerine de uyulmak suretiyle yapılan itirazen şikayet başvurularını incelemek olduğu ifade edildi.

Kurumun Kamu İhale Kanunu hükümlerine aykırılık iddiaları içeren, itirazen şikayet yolu dışında, diğer yollardan Kuruma ulaşan iddiaları ve basında yer alan haberleri de inceleme konusu yapabileceğine işaret edilen açıklamada, iddiaların incelenmesi kapsamında yapılan bu incelemelerde, yasal olarak “ihale işlemlerinin iptali” veya “düzeltici işlem” kararı verilemediğinden, mevzuata aykırı hususların tespiti halinde durumun değerlendirilmek üzere ilgili idareye veya herhangi bir suç tespiti halinde Cumhuriyet Savcılıklarına bildirildiği ifade edildi.

YETKİ, MEVZUATA AYKIRILIK BULUNUP BULUNMADIĞIYLA SINIRLI

İddialara dönük incelemelerde, Kanunla Kamu İhale Kurumuna verilen yetkinin, ihale işlemlerinde mevzuata aykırılık bulunup bulunmadığının tespiti ile sınırlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Kurulun Hatay incelemeleriyle ilgili olarak aldığı kararın kapsamının “ilan metni ve ihale dokümanı da dahil olmak üzere ihale sürecinde tesis edilen tüm işlemlerin kamu ihale mevzuatına uygunluğunun incelenmesi” şeklinde belirlendiği belirtildi.

Bu belirleme çerçevesinde, söz konusu ihalelere ilişkin işlemlerin, Hatay Valiliği tarafından gönderilen bilgi ve belgeler esas alınarak 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu yönünden incelendiği ifade edilen açıklamada, kurumun görev alanına girmeyen iddiaların ise değerlendirilmediği kaydedildi.

Kurulun inceleme konusu yapılan bazı alımlarda ihalenin iptaline yönelik kararlar verdiği şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

“Kurulun Cumhuriyet Savcılıklarına bildirilmesine gerek gördüğü herhangi bir suç tespiti de olmamıştır. Kurumumuzca inceleme kapsamında iki ayrı çalışma gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, Hatay ilinde 2003 yılı başından itibaren yapılan tüm ihaleler içinde basında yer alan haberlerde adı geçen kişilere verilen ihalelerin sayısı, parasal tutarları ve Hatay ilinde gerçekleşen toplam ihaleler içerisindeki oranı tespit edilmiştir. Diğer çalışma kapsamında ise adı geçen kişiler üzerinde bırakılan toplam 181 adet ihalenin tüm ihale iş ve işlemleri itibariyle mevzuata uygunluğunun incelemesi yapılmıştır.

İncelemenin kapsamı dikkate alındığında, Kamu İhale Kurumunun tespit ettiği mevzuata aykırılık ve belge eksikliklerinden hareketle, herhangi bir ihalede, bir yönlendirme veya yolsuzluk bulunduğu gibi bir sonuca doğrudan ulaşmak son derece eksik ve yeterli mesnet olmaksızın belirli kişileri zan altında bırakabileceğinden yanlış bir değerlendirmedir.”

İncelemenin tek taraflı olmaması açısından, belgeler üzerinden tespit edilecek hususlara ilişkin olarak mutlaka ilgili tarafların bilgilerine de başvurulması gerektiğine işaret edilen açıklamada, böyle bi inceleme ise hukuken, ancak ilgili idarelerin teftiş kurulları tarafından yapılabileceği kaydedildi.

Kurul, tarafından yapılan incelemelerin Kuruma gönderilen dosya içeriğiyle sınırlı ve ilgili taraf ve kişilerin bilgisine başvurulmadan gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu açıdan, Hatay incelemeleriyle ilgili olarak Kurulca yapılan tespitler, kapsam ve yöntem olarak, kendi sınırlılıkları içinde değerlendirilmeli ve kesin yargılara varılmamalıdır” denildi.

ALIM TUTARLARI

İddialarda adı geçen idarelerin toplam alımlarından ne kadarının iddialarda adı geçen kişilerden yapıldığının bilinmesinin de objektif bir değerlendirme yapmak açısından önemli olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kamu İhale Kurumu'ndaki mevcut verilere göre, iddialarda adı geçen idareler, 1 Ocak 2003 - 17 Şubat 2006 tarihleri arasında, mal alımı, hizmet alımı ve yapım işi olarak toplam 292 milyon 309 bin 141 YTL'lik alım yapmıştır. İddialarda adı geçen kişiler üzerinde kalan alım tutarı ise bu alımların yüzde 4'ü civarında 11 milyon 655 bin 855 YTL olarak gerçekleşmiştir. Sayı olarak bakıldığında, aynı dönemde, bahse konu idarelerce, doğrudan temin dahil, gerçekleştirilen alım sayısı 45 bin 625'tir. Adı geçen kişiler üzerinde kalan alım sayısı ise toplam sayının yüzde 2?si civarında olup 990 olarak gerçekleşmiştir.”

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs