En Sıcak Konular

Devlet baba, bu kadar işçi yeter mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Devlet baba, bu kadar işçi yeter mi? Tüm sektörlere asgari işçilik uygulaması geliyor. Devlet, bir otelde kaç temizlikçi çalışacağına ve otobüs muavini sayısına karar verecek. Prof. Paya “Kayıt dışı istihdamı özendirecek, denetlenmesi mümkün olmayan suni bir uygulama” diyor.

Bugüne kadar sadece inşaat sektörüyle sınırlı tutulan "asgari işçilik" uygulaması tüm sektörlere yayılıyor. 1 Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik reformuyla birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) denetim elemanları, herhangi bir şirkette ne kadar işçi çalıştırılması gerektiği konusunda karar alıp, çalıştırılan eleman sayısı bu rakamın altında ise ceza yazabilecek.
Yetkililer uygulamayla özellikle ulaştırma, tekstil ve turizm gibi kayıt dışılığın fazla bulunduğu sektörlerin hedef alındığını belirtiyor. Düzenlemenin sanayide ciddi bir kaosa neden olabileceğine dikkat çeken Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Bülent Pirler, "Bize keskin bir kılıç tutuluyor. Bu kılıcın kimi, nerede yakalayacağı belli olmaz. Çok büyük sıkıntılar yaratması muhtemel Kesinlikle kabul edemeyeceğimiz bir yaklaşım" diyor. Asgari işçilik nedeniyle kesilen cezaların prim olarak değerlendirilmeyeceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, asgari işçiliğin kayıtdışına yönelttiğine de dikkat çekiyor. Buna göre bir projede asgari işçilik koşuluna uyulmadığı için kesilen cezalar; çalışanların SSK'lı yapılması durumunda oluşacak maliyetlerin çok gerisinde kalıyor. Bu da asgari işçilik oranlarına uyulmaması sonucunu beraberinde getiriyor.

"İstihdam için suni çabalardan vazgeçilmeli"

Peki, ekonomi akademisyenleri bu uygulamayı nasıl değerlendiriyor? Uygulamayı “iyibilgi” okurları için değerlendiren Prof. Dr. Merih Paya, bu uygulamanın denetlemez ve piyasa karışıtı olduğunu belirtiyor. “İstihdam piyasasında düzenlemeler sınırlı tutulmalı. Bu uygulama kayıtlı işçi sayısını artıracak gibi görünse de aslında kayıt dışı istihdamı özendirir” diyen Prof. Paya, “Piyasa karşıtı çabalar bir kenara bırakılıp, istihdamı kışkırtıcı çalışmalar yapılsın. Kayıt dışı çalışanların kayıt içine alınması teşvik edilsin. İş ortamı canlandırılsın. Suni, denetlenemez uygulamalar her şeyi daha da kötüye götürüyor." yorumunu yapıyor.



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs