En Sıcak Konular

Bütçe 23 yıl sonra ilk kez fazla verdi

0 0 0000 00:00 tsi
Merkezi Yönetim Bütçesi, geçen yılın 11 ayında 3,4 milyar YTL açık verirken, bu yılın aynı döneminde 64 milyon YTL fazla verdi, böylece, bütçe uygulamalarında 23 yıl aradan sonra Ocak-Kasım dönemi itibariyle fazla verilerek önemli bir performans yakalandı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bütçe sunuş konuşması metninde yer alan verilere göre, Kasım ayında Merkezi Yönetim Bütçe giderleri 13,4 milyar, Merkezi Yönetim Bütçe gelirleri 17,2 milyar, faiz dışı fazla ise 7,1 milyar YTL olarak gerçekleşti. Kasım ayında bütçe 3,8 milyar YTL fazla verdi.

Ocak-Kasım döneminde ise Merkezi Yönetim Bütçe giderleri 157,7 milyar YTL, Merkezi Yönetim Bütçe gelirleri 157,8 milyar YTL oldu. Bu dönemde vergi gelirleri 125,9 milyar YTL, Merkezi Yönetim Bütçe fazlası 64 milyon YTL, faiz dışı fazla ise 44,1 milyar YTL olarak gerçekleşti.

FAİZ DIŞI FAZLA

Ocak-Kasım 2005 döneminde 38,1 milyar YTL olan faiz dışı fazla tutarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 15,9 oranında bir artışla 44,1 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Kasım ayı sonu itibariyle, 2005 yılında toplam faiz dışı fazlanın yüzde 97'si gerçekleştirilmişken, 2006 yılında yıl sonu toplam faiz dışı fazla hedefi aşılarak yüzde 136,8'ine ulaşıldı. Söz konusu dönemde, Merkezi Yönetim Bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2, merkezi yönetim bütçe gelirleri ise yüzde 17,1 oranında artış gösterdi.
İlk onbir aylık dönemde, toplam bütçe ödeneklerinin yüzde 90,5'i, faiz hariç bütçe ödeneklerinin ise yüzde 88,7'si kullanıldı.
Kasım sonu itibariyle Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerine bakıldığında, yılsonu bütçe hedefinin yüzde 98,4'ünün bu dönemde tahsil edildiği görülüyor. Geçen yılın aynı döneminde söz konusu oranın yüzde 88,2 olmuştu.

VERGİ GELİRLERİ

Bu dönemde, vergi tahsilatında geçen yılın ilk onbir aylık dönemine göre yüzde 16,4 oranında artış sağlandı. Bu artışla yıl sonu vergi geliri hedefinin yüzde 95,3'üne ulaşıldı.
Geçen yılın aynı döneminde toplam vergi gelirlerinin yüzde 90,5'i tahsil edilmişti.

2006 YIL SONU GERÇEKLEŞME TAHMİNLERİ

2006 yılı sonu itibariyle, Merkezi Yönetim Bütçe giderlerinin 175,2, Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin 172,2, bütçe açığının 3, faiz dışı fazlanın ise 43,2 milyar YTL olarak tahmin ediliyor.
2006 yılı bütçesinde bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 2,6 olarak hedeflenmişken, gerçekleşmenin yaklaşık yüzde 0,5 olması bekleniyor.
Yıl sonu itibariyle faiz giderlerinin milli gelire oranının yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu oran 2002 yılında yüzde 18,9 düzeyinde bulunuyordu.




Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs