En Sıcak Konular

Blair sadece Kıbrıs için gelmedi!

0 0 0000 00:00 tsi
Blair sadece Kıbrıs için gelmedi! Türkiye-AB ilişkileri Kıbrıs’ta düğümlendiği için diğer bölgesel konulara pek vakit ayıramıyoruz. Ancak İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Ankara ziyareti Kıbrıs gündemi ile sınırlı değil. En azından dış basının gözünde…

İngiltere Başbakanı Tony Blair’i taşıyan uçak Cuma akşamı Ankara Esenboğa Havaalanı’na iniş yaptı. Akşam geç saatlerde Başbakan Erdoğan ile görüşen Blair’in Ankara ziyaretini Türk basını Türkiye’nin AB ile müzakerelerde yaşadığı krize bağlıyor. Basın kuruluşları Blair’in Başbakan ile gündeminin Kıbrıs olduğunu belirtiyor.

Ancak kazın ayağı öyle değil. İngiltere’nin AB sürecinde Türkiye’ye verdiği destek ve Kıbrıs’ın garantör üçüncü devleti olduğu düşünüldüğünde görüşmelerde elbette Kıbrıs’ın da yer alacağı düşünülebilir. Ancak Tony Blair’in Ankara ziyareti Ortadoğu’da yapacağı bir dizi görüşmenin ilk durağı. İngiltere Başbakanı, Türkiye’nin ardından Mısır, İsrail, Filistin ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edecek. Yani, Erdoğan ile görüşmenin ana gündem maddesi Ortadoğu.

Şimdi burada durup hafızamızı küçük film kareleri ile tazeleyelim. Blair son bir haftada üst üste ilginç açıklamalar yaptı: “Kızım ve oğlum bir Müslüman’la evlenebilir… İngiltere’de bir Müslüman Başbakan olabilir…” 

Bu sözler ne anlama geliyor? Irak’ta düşülen durum yeni bir Ortadoğu politikasının habercisi mi? Blair’in Ortadoğu ziyareti Irak Çalışma Grubu tarafından hazırlanıp Beyaz Saray’a sunulan Irak raporunun bir yansıması mı?

Fransız haber ajansı AFP’nin bildirdiğine göre, Blair’in ziyareti Başbakan Erdoğan’dan İsrail-Filistin barış görüşmelerinin canlandırılması için destek almak. AFP’nin haberine göre başkanlığını Baker’ın yaptığı Çalışma Grubu Amerikan yönetimine isteklerini kabul ettirmişe benziyor. Raporda İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmelerinin tekrar başlatılması gerektiği belirtiliyordu. Washington ve Londra’nın İsrail-Filistin ihtilafının çözülmesine gücü yeter mi ya da gerçekten buna niyetleri var mı bu tartışılır. Ancak Irak’taki durumun artık tartışılmaktan bile vazgeçilmesi, Ortadoğu’da tutunmak isteyen müttefikleri barış görüşmelerini canlandırmaya zorluyor.

Peki, Blair’in ziyaret ettiği ülkelerin dünyaya verdiği mesaj ne? İlk bakışta, Londra’nın Washington’dan ayrı hareket ettiği düşünülemezse, seçilen ülkelerin İran’ın artan Şii etkisini de ortadan kaldırmayı amaçladığı söylenebilir. Blair, öncelikle Türkiye’ye geliyor. İsrail ve Filistin dışında ziyaret edeceği ülkeler Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri. Sonuncusunu saymazsak, müttefikler, yanlarında Şii İran’a karşı, güçlü Sünni ittifak arayışında. Geçtiğimiz hafta çıkan “İran’a karşı Arap nükleer çemberi” haberi bu gelişmelerle birlikte düşünüldüğünde yapboz tamamlanıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs