En Sıcak Konular

Üzülme AB! Ofer, kendi limanını açar

0 0 0000 00:00 tsi
Üzülme AB! Ofer, kendi limanını açar Anadolu ekonomisini alttan alta ele geçiren Ofer'in, Zeytinburnu limanını yandaş şirketiyle aldığı konuşuluyor. Hak sahibi olduğu üç limandan Antalya Limanı'nı İsrail bağlantılı kullanan Ofer, şimdi de Kıbrıs’ta uzun bir kıyı şeridine demir attı!

Yıllarca tek tuşla, borsa spekülasyonu ile yüksek getiriler elde eden Ofer grubu ülkemizde ne hesaplar peşinde? ATO Başkanı Sinan Aygün'ün ''aşırı Yahudi milliyetçisi olduğunu ve Türkiye'yi çok sevmediğini'' öne sürdüğü "İsrail'in Cem Uzan'ı" Sami Ofer'in eli Tükiye'de yapılan bütün kritik ihalelerin altından çıkıyor. Ofer grubunun Tüpraş, Egeport, Galaport’tan sonra Zeyport ihalesini kazanan şirketin arkasında olduğu belirtildi. Grup, şimdi de Kıbrıs'ta tesis kurmak vaadiyle uzun bir sahil şeridine demir attı. Türkiye’nin kritik bölgelerindeki deniz kıyılarını ve gayrimenkulleri Türk şirketlerinin arkasına sığınarak ele geçirdiği konuşulan Ofer, Kıbrıs kıyılarına AB’den önce ulaştı. AB ülkeleri gibi diplomasi gücü yerine, paranın gücünü kullanarak Kıbrıs kıyılarına ulaştı. Egeport’taki Kuşadası’nın yanına Seferihisar Sığacık Yat Limanı ve Antalya Ortadoğu Limanı da ekleyip , Egeport bünyesine alan Ofer grubu, özellikle Antalya Limanı’nı, İsrail bağlantılı çalıştırıyor. Bu liman, Zim Line’ın hâlihazırda yoğun kullandığı bir liman olarak dikkat çekiyor. Yine Karaköy-Galata hattında 6. Vakıf Han gibi çok değerli binalar da dahil olmak üzere onlarca gayrimenkulü topladığı bilinen Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda da Oferlerin hissesi bulunuyor. Pera GYO, geçtiğimiz aylarda Bomonti Bira Fabrikası ihalesini kazanmış, ancak ihale daha sonra iptal edilmişti. Denizli gibi Anadolu kentlerinin de ekonomilerini ele geçiren Oferler, boş durmayacağa benziyor. Ülkenin önemli gelir kaynaklarının ve kıyı bölgelerinin Ofer’lere devredilmesi, güvenlik açısından tehlike arz ettiği kadar ülke gelirlerinin yurt dışına akması demek. Bankacılık sektörünün de yabancı sermayenin eline geçtiği ülkemizin cepleri boşaltılıyor. Ciddi bir ekonomik işgale karşı ülke alarm veriyor. Milli ekonomimiz, denetlenemez ve kasıtlı krizlere açık hale geliyor.

İsrail’in Cem Uzan’ının yandaşı olduğu söylenen şirketten “uzanvari vaatler”

Önceki gün Zeytinburnu limanı ihalesini kazanan ve Ofer yandaşı olduğu konuşulan Koçhan Danışmanlık, Ofer dedikodularını örtmek için yaptığı basın açıklamasında "İsrail’in Cem Uzanı", Sami Ofer’e uygun, Uzan vaadleri vermişti. Şirketin basınla paylaştığı vaatlerde, projenin gerçekleşmesi ile İstanbul'un, Akdeniz havzasındaki en büyük ve en modern kruvaziyer limanlarından birine sahip olacağı, limanın işletmeye açılmasıyla turizm sektörüne yılda 8 milyon ilave turist katkısında bulunacağı, bu rakamın 2020'de 16 milyonu bulacağını iddia etti. Kompleks içinde gerçekleştirilecek kültür ve kongre merkezleri ile İstanbul'un Avrupa'nın kongre merkezi olması yolunda önemli bir adım atacaklarını belirten şirket,  limandaki kruvaziyer gemilerinin bekleme süreleri içinde yüzer otel olarak kullanılmaları suretiyle kültür, kongre, fuar, inanç ve spor turizm sektörlerinden de 15 yılda turist sayısının 6 milyondan 9 milyona çıkacağını vaat etti.  Açıldığı tarihten itibaren de ekonomiye yılda 8 milyar dolar, Hazine'ye de yılda 2,2 milyar dolar gelir sağlayacağını anlatan Koçhan Danışmanlık İnşaat ve Ticaret Ltd. Şirketi, bu rakamların 2020 perspektifinde üç katı artacağını söyledi. Şirketin son vaadi ise 75 bin kişiye iş imkanı sağlayacakları oldu.

Denizli ekonomisi Oferlerin elinde

Ofer büyük çaplı ihalelerin yanında Anadolu ekonomisinin de sessiz sedasız ele geçirmeye başladı. Kısa bir süre önce de Prof. Dr. Mehmet Neşşar'ın Denizli'deki Ofer tehlikesi için yaptığı açıklamalar oldukça dikkat çekiciydi. "Denizli'de doğal gaz dağıtım işini OFER-KUTMAN ikilisinin şirketleri yapıyor. Yedi milyon dolara kamulaştırılan Sümerbank arazisinin de OFER-KUTMAN ikilisinin 200 milyon dolarlık “Sümerpark” rant projesine peşkeş çekildiği geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Denizli'de son günlerde, Demokrasi Meydanı ve Pamukkale ovasındaki jeotermal kaynakların da yakında OFER-KUTMAN'a peşkeş çekileceği yoğun biçimde konuşuluyor." diyen Prof. Neşşar  "Geçtiğimiz yıl bir sokaktaki şehit ismini kaldırmayı meclis gündemine getiren Nihat Zeybekçi, günün birinde Denizli ismini de OFERLİ olarak değiştirmeye kalkarsa da hiç şaşırmayacağım." şeklinde bir eleştiride bulunmuştu.

Mavi akıma da el attı

Ofer Şirketler Grubu Başkanı ünlü İsrailli işadamı İdan Ofer, Mavi Akım projesi ile Türkiye'ye getirilecek olan Rus doğalgazını Ceyhan körfezinden Ortadoğu ve Avrupa'ya pazarlamak isteğini dile getirip, özel uçağı ile Ceyhan'a gelip incelemeler yapmış ve tesisi kurabileceği arazi bakmıştı. Amacı doğalgazı İsrail’e ulaştırmaktı.

Ofer ihale skandallarıyla adını duyurmuştu

Ofer Grubu’nun kazandığı bir çok ihalenin altında, kanuna aykırılık iddia edilmiş, bu iddiaların en önemli savunucularından biri de CHP lideri Deniz Baykal olmuştu. “Tüpraş'ın yüzde 14.75 hissesinin satışı ve Galataport ihalesini 2.Türkbank vakası diye niteleyen Baykal, “İlk halka Kuşadası Limanı. İhaleyi bir şirketten alıp bunlara vermişler. Bunlar aldıktan sonra, ihale şartlarını değiştirmeye başlamışlar. 'Burada rant merkezler yapacağız' demişler. Kıyı Kanunu'ni ihlal eden yönetmelik çıkarmışlar. Ofer'in temsilcisi 'Yönetmelik hukuka aykırıysa kanun çıkararız' demiş. Bunu söyleyen millevvekili değil, siyasi parti yöneticisi değil. Neye güveniyor. Üç gün sonra kanun çıkıyor. Nasıl çıkıyor kanun? Arkasından ikinci halka. Aynı aile bu defa karşımıza Tüpraş'ın ihalesinde çıkıyor. Tüpraş'ın yüzde 14,75'inin satılması kararı 28 Şubat'ta alınıyor. 1 Mart'ta teklif veriliyor. Bu işle ilgilenecek, Tüpraş'ın yüzde 14.75'ine teklif verecek başka aile yok. Sadece bu aileyle buluşmalar yapılıyor. 3 Mart'ta iş bitiriliyor. Üçüncü halka Galataport. İhaleden pis koku geliyor. İhale yapılıyor, 'müthiş fiyat verdi' diye kıyamet kopuyor. Sonra anlıyoruz ki 49 yılda ödenecek.” Şeklinde konuşmuştu.

Star grubuna da talip oldu

Star'a talip olduğu söylenen Ofer gurubunun Kanada’da medya aracılığı ile , ciddi sıkıntılar yarattığı belirtiliyor. İsrail yanlısı yayınlar yapan, Ofer medyasını Reuters, “Filistin'e düşmanlık niteliğinde sansür uyguladı' diye ilan etmişti.

Ofer Grubu, ne işler yapıyor?

İsrail’de rafinaj sektörünü elinde bulunduran grup, ABD kökenli Carlyle Yatırım Fonu, dünyanın en büyük kruvaziyer işletmecisi Royal Carribean Cruise Line, İsrail deniz taşımacılığı tekeli Zim Line ve yine dünyanın sayılı petrol taşımacılığı şirketlerinden biri olan Omni’nin de sahibi. Ayrıca İsrail’in dördüncü büyük bankası United Mizrah Bank da gruba ait. Oferler bunlar dışında dünyanın çeşitli ülkelerinde irili ufaklı pek çok yatırıma, dev yatırım fonlarında hisselere, Monaco’dan Selanik’e birçok yerde kumarhanelere sahip. Grubun sahibi Sami Ofer, Forbes’ın en zenginler listesinde 188. sırada yer alıyor.

Türkiyeli şirketleri neden kullanıyor?

Ofer’in Türkiye şubesi, kısa bir süre öncesine kadar “aracılık” dışında bir yatırımı bulunmayan Global Menkul Değerler, grubun Türkiye ilgisindeki artışa paralel hızlı bir yeniden yapılanma içerisine girdi. Bir enerji şirketi kurup 10 bölgenin doğalgaz dağıtım ihalesini aldı. Global Holding’in patronu Mehmet Kutman, Galataport ihalesinin kaldırdığı tozu bulutu içinde yaptığı Ofer’i aklamaya dönük basın açıklamalarından birinde Sami Ofer’le kişisel yakınlığı bulunduğunu ve kendisine “müteşekkir” olduğunu söylemişti. İki yıldır da limanlarda, otellerde, satılan her tesiste, varlıkta bazen tek başına bazen çeşitli ortaklarla boy gösteren Global’in, tüm ihalelelere arkasında Ofer desteğiyle girdiği söyleniyor. Ofer Grubu, farklı ihalelere farklı Türk şirketleriyle katıldığı, bazı zamanlarda da iki güçlü rakibin ikisinin de arkasında bulunduğu belirtiliyor.

iyibilgi.com



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs