En Sıcak Konular

Futbol bizi "büyüledi"

0 0 0000 00:00 tsi
Futbol bizi Günümüz futbolunda artan rekabet, üç puanın daha çok para getirmesi kulüpleri de daha fazla kazanmaya zorluyor. Yeşil sahalardaki bu büyük çekişme, bazı futbolcuları ve kulüpleri batıl inançların kucağına itiyor.

Süper Lig'de Antalyaspor'un 90. dakikada yediği goller yüzünden yedi maçta 9 puan kaybetmesi hiç büyüye inanmayan Teknik Direktör Yılmaz Vural'ın bile kafasını karıştırdı. Üzerlerinde büyü olduğuna inanan Kırmızı-Beyazlı takımın; geçen hafta teknik heyet ve yöneticilerle birlikte büyü bozmak için tekneyle Akdeniz'in azgın dalgalarıyla boğuşmaları 'futboldaki batıl inanışları' yeniden gündeme taşıdı.

Milyonları peşinden sürükleyen, yükselen ekonomik gücüyle spordan öte yeni bir endüstri haline dönüşen futbol, son yıllarda büyü hikâyeleriyle çalkalanıyor. Yöneticiler, teknik heyetler ve futbolcular kendilerine başarı getireceğine inandıkları hurafelerin peşine koşmakta bir sakınca görmüyorlar. Futbolda bütün bunlar yaşanırken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, sporculara tavsiyede bulunarak; "Büyüden medet ummayın, çalışarak başarılı olun." diyor.

Yaklaşık üç sene önce F.Bahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'na yapıldığı öne sürülen büyünün bir medyum tarafından bozulduğunu gösteren görüntülerin ekranlara yansıması, gündemi epey meşgul etmişti. Olayın özeti ise şöyleydi: F.Bahçe, sezonun ilk maçında İstanbulspor'a 3-0 yenilince yönetici Hakan Bilal Kutlualp ile stat müdürü Mürşit Tarhan, bir bayan medyumu arayarak statta büyü olduğunu ve bozulması gerektiğini iletmişti. Medyumun iddiasına göre, statta gerçekten büyü vardı. Büyüyü bozduğunu ileri süren medyum, Fenerbahçe'nin sezon sonunda mutlu sona ulaşmasını da bu olaya bağladı.

F.Bahçeli kaleci Rüştü'nün de altı yıl önce Şükrü Saraçoğlu'nun zeminine tılsımı bozacağı düşüncesiyle tavuk bacağı gömdürmesi, aynı tarihte gece yarısı okunmuş bir muskanın Saraçoğlu'nda orta sahaya ve kale önlerine gömülmesi ve 27 Kasım 2004'te oynanan F.Bahçe-G.Saray derbisinde F.Bahçe kulübesi önüne konulan poşet ve süpürge çöpünden oluşan bir demetin 'bize büyü yapıldı' denilerek kaldırılması ilginç örnekler arasında yer alıyor.

Gürsoy, Kanarya büyüsü yapmış

F.Bahçe'nin ezeli rakibi G.Saray da zaman zaman batıl inançlardan çare aramış. G.Saray eski Futbol Şube Sorumlusu Ergun Gürsoy, 1986-1987 sezonunda büyü yaptırdığını söylemekten çekinmiyor. Batıl inançların hoşgörüyle karşılanması gerektiğini belirten Gürsoy, "1986-87 sezonunda biz de uğur kafesi yaptırdık, deplasmanlara bile götürdük. 1,5 milyon lira olan parasını da ben ödedim. Kanarya kafesiydi. Sonuçta 14 yıl sonra şampiyon olduk. Ayrıca, ben maçta penaltı, korner, frikik atılırken, sanki topu tutarmış gibi ellerimi kavuştururum. Bunda ne var ki!" yorumunu yapıyor. Dünya futboluna da büyücüler el atmış durumda. 2006 Dünya Kupası'nda Meksika ile karşılaşan İran, maçtan önce Amerika temsilcisinin 'wodoo' büyüsünü yapacağını iddia etmişti. İran Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Pour, Meksikalıların büyü konusunda usta olduklarına dikkat çekerek, yıldız futbolcularının maçtan önce sakatlanmalarını büyüye bağlamıştı. Senegal'in de 2002 Dünya Kupası'nda Fransa'ya karşı büyü yaptığı söyleniyor. Takımın büyücüsü, bir tavuğun bacağını keserek Zidane'ın sakatlanmasını istedi. Zidane gerçekten de sakatlandı. Maçı Senegal 1-0 kazandı. Futbolda büyü Kamerun'da çok yaygın. Kamerunlu büyücüler, maçlardan önce çeşitli hayvan ölülerini kale önlerine gömüyor. Kamerun Milli Takımı'nın eski kaleci antrenörü Thomas Nkono, 3-0 galibiyetle biten Mali maçından önce çim sahaya kara büyü yaptırdığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Bu olayın ardından Afrika Futbol Federasyonu, Nkono'yu provokasyon yaptığı gerekçesiyle futboldan da bir yıl men etmişti.

Prof. Dr. Saim Yeprem (Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi): Büyüye inanmak haramdır

Büyüden medet ummayın, çalışarak başarılı olun. Büyünün olumlu veya olumsuz hiçbir tesiri yoktur. Allah'ın iradesi dışında bir işin olması ve bunun büyü ile yapılması mümkün değil. Büyünün olsa olsa psikolojik bir etkisi vardır. Büyüye inanmak haramdır. Büyücüler kendisine güveniyorsa önümüzdeki günlerde piyango çekilişleri var. Madem çok biliyorlar piyangoyu kendilerine çıkarsın.

İhsan Kalkavan (Beşiktaş eski yöneticisi): Beşiktaş'ın hurafe ile işi olmadı

Ben kesinlikle böyle şeylere inanmıyorum. Ama uğurlar vardı... Kimisi ayağını duvara vururdu, kimi aynı formaları giyerdi. Beşiktaş'ta benim dönemimde üç sezonda mağlubiyet görmediğimiz için hurafelerle işimiz olmadı. Ben ibadeti severdim. O şampiyonlukları kazandığımız yıllarda, her maçtan önce Yahya Efendi Camii'ne gider, dua ederdim. Büyü gibi şeylerin inançlı bir insanın hayatında yeri yoktur.
 
Zaman



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs