En Sıcak Konular

MTTB "anti"sini üretir mi?

0 0 0000 00:00 tsi
MTTB MTTB yeniden hayatta. Dün yapılan açılışa eski başkanlar ve hükümet üyeleri katıldı. Birlik üniversitelerde yapılanmaya gidecek. Ancak kulaktan kulağa fısıldanan bir endişe de yok değil: MTTB karşıtını üretir mi?

Çok partili döneme geçiş yıllarının, muhafazakar öğrenci hareketi Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), yeniden faaliyete geçiyor. 90'ıncı yılını kutlayan birlik, 5 eski genel başkanın girişimleri ve 8 üniversitede kurulan talebe derneklerinin katkısıyla, yeniden aktif olarak çalışacak.

1916'da kurulan Milli Türk Talebe Birliği, Anadolu'dan büyük şehire gelen üniversite öğrencileri çatısı altında topladı.
 
Ancak asıl etkin olduğu yıllar çok partili döneme geçişten sonra başladı. Sağ ve sol öğrenci derneklerinde yer almak istemeyenler Milli Türk Talebe Birliği'nin şemsiyesi altında kaldı.
 
Birlik kimi zaman çok sayıda siyasetçi için ikinci bir okul oldu, kimi zaman da sağ ve sol diğer öğrenci derneklerinin boy hedefi.
 
12 Eylül darbesiyle kapatılan MTTB şimdi yeniden canlanıyor. 90'ıncı yılını kutlayan birliğin yeniden örgütlenmesinde 5 eski genel başkanın rolü var.
 
MTTB, sekiz üniversite kurulan talebe derneklerini çatısı altında topladı. Diğer üniversitelerde örgütlenme çalışmaları da sürüyor.
 
90 yılı anma toplantısına hükümetin verdiği destek de MTTB'nin eski günlerine kısa sürede dönebileceği yorumlarına neden oldu.
 
Fısıldanan endişe

MTTB'nin yeniden kurulması kurucular için aslında bir heyecan kaynağı. Ancak 70'li yıllarda MTTB'de etkin görevler almış "akil üyeler" bile son günlerde üniversitelerde artan gerginlikleri işaret ederek tekrar gündeme sokulmaya çalışılan "kaos ortamı" konusunda uyarıda bulunuyor. MTTB'nin çıkarılmaya çalışılan kamplaşmadan uzak durması gerektiğini belirten eski yöneticiler, MTTB'nin uzlaştırıcı rol oynaması gerektiğini belirtiyor. Bu arada fısıldanan diğer bir endişe de şu: Yeniden açılan MTTB, üniversitede "karşıtını" üretebilir.  

Hükümet de toplantıdaydı
 
Gençlik yıllarında, birlikte görev alan Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın yanı sıra, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de toplantıya katıldı. Milli Eğitim, Sanayi ve Ticaret ile İçişleri bakanları da anma toplatısında yer aldı.
 
Toplantıda birliğin tarihinin yazılması için eski üyelerden destek istendi. Avrupa Birliği sivil toplum örgütlerine destek verilmesini istiyor. Birlik içinde 4 kişiye bir dernek düşerken Türkiye'de 880 kişiden biri dernek üyesi.

iyibilgi.com



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs