En Sıcak Konular

İsrail'den Esad'ın diyalog çağrısına ret

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail'den Esad'ın diyalog çağrısına ret İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres'ten sonra İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın diyalog çağrısını reddetti.

Olmert'in sözcüsü Miri Eisin, AFP'ye verdiği mülakatta, Esad'ın teklifinin, ancak Suriye Hizbullah ve Hamas'a askeri destek vermekten vazgeçerse ciddiye alınabileceğini belirtti ve "Suriye Lübnan'da Hizbullah'a ve Filistin'de Hamas'a destek sağlamayı sürdürdüğü müddetçe bu açıklamaları ciddiye almak zor" dedi.

Bu arada, Amerikan Washington Post'a demeç veren Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, ülkesinin İsrail'den müzakerelere başlama şartı olarak Golan'ı iade etmesini istemediklerinin altını çizdi.

Muallim, "Ön koşul yok. Yapıcı bir diyalog ön koşulsuz başlamalıdır" dedi bununla birlikte bütün işgal altındaki Suriye topraklarının geri alınması hedefinin ise baki olduğunu söyledi.

Öte yandan, İsrail Ulaştırma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şaul Mofaz da Olmert ve Peres ile benzer görüşleri olduğunu belirterek, "Müzakere etmek isteyenler samimiyet sergilemelidir, çünkü sözler yetmez" dedi.

İşçi Partili Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Esad ile bir buluşmaya prensipte karşı olmadığını belirtirken, İsrail bakış açısına göre Suriye'nin en önemli ülke haline geldiğini ve Şam ile bir diyalog başlatılmasının Hizbullah'ı etkisiz kılmaya ve İran'ı tecrit etmeye imkan sağlayacağı görüşünü savundu, ancak Suriye'nin Hizbullah'a füze temin etmeye son vermesi ve Şam'da bulunan Hamas yönetiminden kurtulması gerektiğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Suriye'nin açıklamalarını incelemek ve konuşu tartışmak gerektiğini belirtti. İsrail ile Suriye arasındaki müzakereler 2000'den beri yapılmıyor.

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, önceki gün bir İtalyan gazetesine verdiği demeçte, İsrail'i diyaloga çağıran Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a olumsuz yanıt vermiş ve "Beşşar Esad, teröre destek mi verecek yoksa barış mı istiyor, buna karar vermesi lazım. Terörden vazgeçerse kendisiyle konuşuruz ama basında barış açılımları yapıp cephede terör faaliyetlerini desteklemek olmaz" demişti.

İşçi Partili milletvekilleri Ofir Pines ile Dany Yatom, Olmert'in bu fırsatı kaçırmamasından yana tavır koymuştu.
Esad, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, Olmert ile ABD Başkanı George Bush'a, Suriye ile müzakere çağrısında bulunmuş, "Olmert'e şunu söylüyorum: Blöf yapıp yapmadığımızı görmek için bir girişimde bulunsun" ifadesini kullanmıştı.

ABD'yi diyaloga davet eden Baker raporuna da atıfta bulunan Esad, bu raporun, "Suriye'nin merkezi rolünü kabul ettiğini" ve raporda bölgedeki krizleri Irak'ın, Filistin'in ve Golan'ın işgaline bağlayarak global bir barış istendiğini söylemişti. ABD ile bölgede yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu da ifade eden Esad, "Ama istemek yetmiyor, biz tek olamayız" diyerek, İsrail, Irak, BM, Avrupa ülkeleri ve hatta Çin ve Japonya'yı bile müzakere masasına davet etmişti.
Baker raporunu eleştiren Olmert ise Suriye ile müzakereyi göz ardı ediyor.

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs