En Sıcak Konular

Belediyelerin mali durumu halka sunulacak

0 0 0000 00:00 tsi
Maliye Bakanlığı, il, ilçe ve belde belediyeleri ile belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren işletmeler ve il özel idarelerinin borç ve alacaklar dahil mali durumunu, önümüzdeki yıl Nisan ayından itibaren halkın bilgisine sunacak.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman'dan alınan bilgiye göre, kamu hizmetlerinin daha şeffaf hale getirilmesi çalışmaları çerçevesinde, belediyeler ve il özel idarelerinin mali verileri de kamuoyu ile paylaşılacak.

Bu amaçla, valiliklere gönderilen bir yazı ile belediyelerin bütçe verilerinin Maliye Bakanlığına iletilmesi istendi. Yazıda belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren işletmelere ilişkin verilerin de mali tablolar içinde bulunacağı belirtildi. Şu ana kadar 3 bin belediye, mali durumlarını içeren tabloları Maliye Bakanlığına ulaştırdı.

Belediyelerin gelir ve harcamaları, borç ve alacakları, menkul ve gayrimenkulleri ile kasa ve banka hareketlerinin yer aldığı bu tablolar, 3 bin 200 belediye ile 81 il özel idaresini kapsayacak şekilde güncellenecek ve 2007 yılı Mart ayı sonuna kadar internet ortamında ya da Saymanlıklar aracılığı ile tekrar Maliye Bakanlığına gönderilecek.

Merkezde oluşturulan ekipler, gelen bilgilerin muhasebe tekniği açısından sağlıklı olup olmadığını inceleyerek, bu bilgileri tasnif edecek.

Tasnif sırasında belediyeler, büyük şehir, diğer il belediyeleri, ilçe belediyeleri ve belde belediyeleri olarak sınıflandırılacak ve buna göre bir değerlendirmeye gidilecek. Aynı şekilde il özel idarelerinin durumu da ayrı bir başlık altında irdelenecek.

3 AYDA BİR TEŞHİR

Maliye Bakanlığı, söz konusu bilgileri Nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklayacak. Açıklanacak mali tablolarda, iktisadi işletmeler dahil belediyelerin kasa ve banka hesapları, menkul kıymet ve varlıkları, faaliyet alacakları, takipli alacakları, kurum alacakları, stokları, bütçe dışı avans ve kredileri, dış proje kredi kullanımları, yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetleri, mevcut gayrimenkulleri, menkul varlıkları, işçilere ve müteahhitlere olan borçları, vergi, SSK, doğal gaz ve elektrik borçları gibi bilgiler yer alacak.

Belediyeler ve il özel idareleri, Mart ayından sonra da her 3 ayda bir mali durumlarına ilişkin bilgileri Maliye Bakanlığına iletmeye devam edecek. Bakanlık da, bu verileri, takip eden ay kamuoyunun bilgisine sunacak. Böylece vatandaşlar, belediyelerin varını, yoğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini izleyebilecek.

ELEKTRONİK ALTYAPI KURULUYOR

Bu arada Muhasebat Genel Müdürü Duman, belediyelerin mali durumlarının yakından takibi projesi için tüm illere muhasebat kontrolörleri gönderildiğini söyledi.

Kontrolörlerin, tek tek belediyelerin mali verilerinin sağlıklı tutulup tutulmadığına baktığını kaydeden Duman, şöyle konuştu:

“Biz, burada denetim görevi yapmıyoruz. Bizim amacımız, mali verilerin sağlıklı ve muhasebe tekniğine uygun olmasını sağlamak. Kamuoyuna da bu bilgileri ulaştırmak. Valilikler ve belediyelere bunun için de bir yazı gönderdik. Söz konusu verilerin toplanmasında bir vali yardımcısı koordinatör olacak. Defterdarı da yanına alacak olan vali yardımcısı, muhasebe denetmeni ve muhasebe müdürlerini bu işte görevlendirecek. Veriler de Saymanlıklara gelecek. Burada, verilerin, muhasebe tekniğine aykırı olup olmadığı incelenecek. Sonra bunlar bize ulaştırılacak. Biz de, merkezde gelen bilgileri birleştirerek, yayımlayacağız” .

Muhasebat Genel Müdürü Duman, 2007 sonlarına doğru, en geç de 2008 yılı başında belediyelerin mali bilançolarını internet ortamında göndermeye başlayacağını, buna ilişkin altyapının da kısa sürede oluşturulacağını ifade etti. Duman, “Mali tablolarda, bilançolarda belediyelerin her şeyi görülecek. Bu şekilde belediyeler de her yönüyle şeffaflaşacak” dedi.

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs