En Sıcak Konular

Denktaş, "AB üyeliği Kıbrıs'tan ayrı yürütülmeli"

0 0 0000 00:00 tsi
KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ”Türkiye'nin AB üyeliğiyle Kıbrıs meselesinin aynı kanaldan yürütülmesi halinde Türkiye, haksız ve kalleşçe baskılardan kurtulamaz” dedi.

Rauf Denktaş, Kırşehir Aşıkpaşa Spor Salonu'ndaki “AB Sürecinde Kıbrıs ve Türkiye” konulu konferansta, Türkiye'ye AB üyeliği için farklı uygulamalar yapıldığını ve ödünler alınmaya çalışıldığını kaydetti.

Türkiye'nin önüne çıkarılan engellerin başında Kıbrıs konusunun geldiğini ifade eden Denktaş, şöyle konuştu:
“Kıbrıs'ta Türkler'i katledenler Rumlar değil miydi? Enosis hayaliyle Güney Kıbrıs'ı AB'ye alıyorlar, Türkiye'ye dayatmalar uygulayarak Kuzey Kıbrıs'ı almıyorlar. Bu bir kalleşliktir, ahlaksızlıktır, bu bir oyundur ve Türkiye'ye ihanettir. Hiçbir güç ve kudret Türkiye'yi Kıbrıs'tan çıkaramaz ama AB avutmacalarıyla masa başında çıkartmak isteyenler var. Şehitlerimiz ve bizler bunu asla kabul edemeyiz.”

Türkiye'yi parçalamak isteyenlerin bulunduğunu ifade eden Denktaş, ”Türkiye'ye bugün KKTC'yi dayatanlar, yarın Kürt meselesini, Ermeni meselesini dayatacaklar, ekümenlik ve ruhban okulu gibi diğer konuları ortaya atarak taviz koparmaya, bizi parçalamaya çalışacaklar. Türk gençliği uyanık olmalı, bu oyunlara gelmemelidir” diye konuştu.
AB'nin, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ı tanımaması nedeniyle 8 müzakere başlığını askıya aldığını hatırlatan Denktaş, şöyle devam etti:

“Türkiye, sözlü bir manevra yaparak '2 limanı açalım' çağrısında bulundu. Herkes şaştı. Ha bir liman açmışsın, ha 100 liman açmışsın. Orada bu iş biter. AB'den 'Önerine teşekkür ederim, ama az liman açıyorsun' diye yanıt geliyor. Türkiye de 'daha fazlasına olmaz' dedi. AB ise 'isteklerimizi yapana kadar imza atmayacağız' dedi. Ne oldu şimdi? Kıbrıs meselesinin halli ön koşul oldu. Bunu kabul etmezse ki etmeyeceğine inanıyorum. O zaman sayın Cumhurbaşkanı Sezer'in milli formülünü dünyaya duyurmak gerekir. Nedir bu milli formül? Kıbrıs'ta dini, dili ayrı iki eşit halk var. Bunların 2 devleti vardır. Kıbrıs'ta Türk ve Yunan dengesi vardır. 1960 anlaşmalarıyla meydana gelen bir engel vardır. Türkiye'nin üye olduğu yerlere Kıbrıs üye olamaz.”

Türkiye'nin AB üyeliğiyle Kıbrıs sorununun aynı kanaldan yürütülmesi durumunda Türkiye'nin “haksız ve kalleşçe baskılardan” kurtulamayacağını savunan Denktaş, basının da yardımıyla hükümetin Kıbrıs'ın ulusal bir sorun olduğunu AB'ye anlatması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 15-20 yıl sonra AB'ye üye olsa bile serbest dolaşım hakkı verilmeyeceğini öne süren Denktaş, “Türkiye, 'Kıbrıs meselesinin ucunu açık bırakıyorum. Tam üye olunca son sözlerimi söylerim. Bir daha da sizinle Kıbrıs meselesini konuşmam' demelidir” diye konuştu.

Türk Ocağı Kırşehir Şubesi Başkanı Mustafa Kılınç, konferansın ardından elini öptüğü Denktaş'a, Kırşehir'e özgü el dokuması halı ile Ahi Evran, Cacabey ve Yunus Emre'nin birlikte betimlendiği taş heykel hediye etti.

Kaynak: Hürriyet




Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs