En Sıcak Konular

Frankeştayn, ekmeğimizle oynuyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Frankeştayn, ekmeğimizle oynuyor! Genleriyle oynanmış besinler, insan sağlığına zararlı etkileri nedeniyle birçok ülkede yasak. Buna rağmen, bazı ülkelerde ekilip biçilmeye devam ediyor. Genetik tecavüzün son kurbanı bilin bakalım hangi besinimiz oldu?

Frankeştayn gıda veya GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) da denilen transgenik gıdalar, yol açabilecekleri uzun vadeli zararlara yönelik hiçbir araştırma yapılmadan hayatımıza girdi. GDO’lu tohum üreticisi, Frankeştayn babası şirketler tarafından gittikçe daha fazla ülkenin toprağına ekilmeleri için müthiş bir propaganda yapılıyor.

En son, ülkemizde değişen Tohumculuk Kanunu ile, GDO tohumların ülkemize girişi bir adım daha yaklaştı. GDO üreticileri ve kurdukları “fason” dernek, tohumculuğumuzda söz sahibi artık.

Buğday kirleniyor

bugdaymerkezi.com sitesi, buğdaya yapılan müdahaleyi şu sözlerle müjdeliyor:

“Kaliforniya Davis, ABD Tarım Bakanlığı ve İsrail Hayfa Üniversitesi’nin ortak çalışmaları sonucu araştırmacılar protein, çinko ve demir miktarı arttırılmış buğday geni üretmeyi başardı. Kopyalanan gen, şu anki verilen ismiyle GPC-B1, buğdayın gelişme hızını arttırdığı gibi, protein ve besin içeriğinin de yüzde 10 ila 15 oranında yükselmesini sağlıyor.

Araştırma grubunun lideri Jorge Dubcovsky, yapılan araştırmalarda GPC-B1 geninin benzerine hiçbir buğday türünde rastlayamadıklarını ve bunun nedeninin ise buğday ilk defa ekilebilir tarımsal bitki haline gelirken, bu genin kaybolması olabileceğini söylüyor. Dubcovsky, Buğday Koordinasyonlu Tarım Projesi adlı programı yönetmekte. Bu program kendi içerisinde 20 farklı buğday türünün geliştirilmesini içeriyor. Program GPC-B1 ve diğer değeri yüksek genleri ABD buğday havuzuna ekleyip, çıkan sonuçları ticari gelire dönüştürmeyi amaçlıyor.”

Alerjilerin sorumlusu genetik müdahaleler mi?

Genetik müdahaleler ticari gelirlere dönüşürken olan bitkilere, hayvanlara, insanlara, toprağa ve tüm çevreye oluyor.

GDO’lu bitkinin polenleri komşu tarlalara sıçrayabiliyor. Yani siz atadan kalma tohumlarınızla, doğal gübreyle hakiki bir ürün yetiştirmeye çalışsanız bile, uzaktaki bir Frankeştayn gelip sizin tarlanızı etkileyebiliyor.

Bu bitkileri yiyen hayvanların veya yetiştiği toprağın nasıl etkilendiği ayrı bir merak konusu.

İnsanlarla ilgili olaraksa, günümüzde artan alerjilerin sorumlusunun GDO’lu gıdalar olduğundan şüpheleniliyor. Genleriyle oynanmış besinler yemenin, insan genlerinde de etkisi olabileceğini, yani kanser oluşumunda etkili olabileceğini düşünen bilim adamları var.

Frankeştayn’ları uzaklarda aramayın, belki çocuğunuzun midesinde

GDO, Frankeştayn, transgenik gibi yabancı isimlerin, bunun sadece uzak ülkelere has bir mesele olduğunu düşündürmesin. Bugün çocuğunuza gofret veya kola aldıysanız, çocuğunuz bugünkü Frankeştayn’ını belki de yedi bile. Çünkü, yurtdışından ithal edilen soya ve mısır ile üretilmiş soya yağı, mısır şekeri (nişasta bazlı şeker) gıda endüstrisinde bolca kullanılıyor ve transgenik olma ihtimalleri çok yüksek.

iyibilgi.com



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs