En Sıcak Konular

Tayland hem kafaları hem de Türkiye'yi karıştırdı!

0 0 0000 00:00 tsi
Tayland Merkez Bankası'nın sıcak para girişine önlem alma kararı yabancı yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara karşı endişesini artırdı. Borsa, yüzde 1 değer yitirdi. Dolar 1,43, Euro da 1,88 YTL'ye fırladı.

Tayland Hükümeti, menkul kıymetler borsasının günün tamamında yaklaşık yüzde 15 oranında değer kaybetmesinin ardından, yabancı sermaye sınırlama kararını geri almaya karar verdi.

Tayland Maliye Bakanı Pridiyathorn Devakula, borsadaki yabancı yatırımcılara yönelik kontrol kararının kaldırılacağını, ancak bono ve diğer borçlanma kağıdına ilişkin sınırlamaların devam edeceğiğini bildirdi.

Tayland Merkez Bankası, kısa vadeli sermaye girişini kontrol ederek, sıcak para girişiyle son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan ulusal para birimi baht'ın spekülatif yükselişini dengeleyebilmek için, önlemler almaya karar vermişti.
Önlemler çerçevesinde Tayland Merkez Bankası, ülkedeki tüm bankaların, sermaye girişinin yüzde 30'u oranında bir döviz rezervini bir yıl boyunca tutma yükümlülüğü getirdi.

Merkez Bankasının kararına göre, yabancı bir yatırımcı,getirdiği sermayeyi, bir yıl tamamlanmadan çekmek isterse yatırımının sadece üçte ikisini alabilecekti.

Tayland müdahale etmişti

Dış piyasalardaki gelişmeler güne damgasını vurdu. Tayland Merkez Bankası, sıcak para girişine karşı bazı önlemler aldı. Bu karar yabancı fonların gelişmekte olan piyasalara karşı güvenini sarstı. Uluslararası borsalardaki satış dalgası iç piyasayı da etkisi altına aldı. Satışların kuvvetlendiği Borsa'da, geri çekilme yaşandı. İMKB Ulusal-100 Endeksi 383 puanlık düşüşle birinci seansı 39 bin 449 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1 oranında değer yitirdi. Endeks, en düşük 39 bin 333 puana kadar gerilerken, önceki seans kapanış değeri olan 39 bin 833 puanın üstüne çıkamadı. Birinci seansta işlem gören toplam 315 hisse senedinden 52'si değer kazandı, 196'sı değer kaybetti, 67 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. Birinci seansta 401 milyon 189 bin 262 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Doğan Holding ve Vakıfbank oldu. Dövizde de yabancı talebi ile yükseliş var. Serbest piyasada dolar 1,4340 YTL, Euro 1,8770 YTL'den güne başladı. Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,4310 YTL, en yüksek 1,4340 YTL, satışta en düşük 1,4350 YTL, en yüksek 1,4390 YTL olarak belirlendi.Bono piyasasında da dövize paralel bir seyir izleniyor. En çok işlem gören 13 Ağustos 2008 vadeli tahvilin basit faizi yüzde 22,87, bileşik faizi yüzde 21,41 seviyesinde bulunuyor. Bu tahvilin dünkü kapanışında basit faizi yüzde 22,51, bileşik faizi yüzde 21,09 olarak gerçekleşmişti.

Tayland Merkez Bankası'nın, ülkeye giren ve “sıcak para” olarak da isimlendirilen kısa vadeli sermaye hareketini kontrol altına alma girişiminin ardından, Tayland Menkul Kıymetler Borsası yaklaşık yüzde 20 oranında düşüş yaşadı. Asya Krizi'nden bu yana yaşanan en büyük oranlı düşüşten en çok etkilenen sektörler, bankacılık, enerji ve telekomünikasyon oldu. Tayland Merkez Bankası, kısa vadeli sermaye girişini kontrol ederek, sıcak para girişiyle son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan ulusal para birimi baht'ın spekülatif yükselişini dengeleyebilmek için önlemler almaya karar verdi.Merkez Bankası, ülkedeki tüm bankalara, sermaye girişinin yüzde 30'u oranında bir döviz rezervini bir yıl boyunca tutma yükümlülüğü getirdi. Merkez Bankasının kararına göre, yabancı bir yatırımcı,getirdiği sermayeyi, bir yıl tamamlanmadan çekmek isterse yatırımının sadece üçte ikisini alabilecek.

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs