En Sıcak Konular

Yunus ve Yahya Kemal ile yola çıktılar

0 0 0000 00:00 tsi
Yunus ve Yahya Kemal ile yola çıktılar Ertuğrul Günay, öncülüğünü yaptıkları siyasi oluşumda toplumun tüm kesimlerini kucaklamayı hedeflediklerini anlattı. Günay, "Bir ideolojinin dar gömleğine kendimizi sokmak istemiyoruz." dedi.

Ertuğrul Günay (solda) ile Mehmet Bekaroğlu, 'Yeni Siyaset Hareketi'ni önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. 
Kapatılan Refah Partisi eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay, Türk siyasi hayatında daha önce denenmemiş bir oluşuma imza atmaya hazırlanıyor. Farklı kulvarda siyaset yapan iki eski politikacı, şimdi "Yeni Siyaset Hareketi" çatısı altında bir araya geliyor. Ertuğrul Günay, kuruluş çalışmalarını uzun süredir yaptıkları ve kamuoyunda "Müslüman-sol veya solcu-Müslüman" gibi nitelendirmelere konu olan siyasi yapılanmanın hedefini Zaman'a anlattı. Günay, partinin sağ veya sol kavramı üzerine oturmayacığını belirtirken, 'inançlara saygılı laiklik söylemini daha da genişletip, inançlara saygılı siyaseti getirecekleri'nin altını çiziyor. Yunus Emre ve Yahya Kemal felsefesini örnek alacaklarını kaydeden Günay, temel ilkelerini ise "gelişme, dayanışma, adaletle paylaşım ve demokrasi" şeklinde sıralıyor.

Tecrübeli siyasetçi, "Siyasetin açmazlarını aşmak ve büyük barışı gerçekleştirmek" için yola çıktıklarını ifade ederek, hedeflerini şöyle açıklıyor: "Ekonominin ve toplum yaşamının gelişmesi gerekiyor. Ekmeğimizin büyümesi gerekiyor. Daha çok sağlık hizmeti, daha çok seyahat, eğitim, hukuk, sosyal güvenlik hizmetleri gerekiyor. Ve insanların adalet içinde yaşaması gerekiyor. Sadece mahkeme önündeki adaletten bahsetmiyorum. Adaletli bir toplum düzeninin olması için de demokrasi olması gerekiyor. Herhangi bir baskı rejimi ve totaliter rejim, bugünkü insanlığın idrakinde artık insanlık suçudur. Üniversite öğrencisinin kılık kıyafetine takılmak yerine, üniversitelerdeki eğitimin kalitesine, sorunlarına takılsak bu toplum daha rahat nefes alır ve hayat daha farklı olur."

Ertuğrul Günay, 2006 yılının başından itibaren başlayan toplantılarla şekillenen partinin, Milli Görüş'ten sosyal demokrata kadar geniş bir yelpazeyi içerdiğini belirtiyor. Günay, Türkiye'de sağ-sol kavramlarının iyi anlaşılmadığı ve zihinlerde oturmadığı görüşünde. O yüzden bu tabirlerle konuşmak istemediklerini aktarıyor. Ne halkın değerleriyle kavga edeceklerini ne de inanç üzerinden siyaset yapacaklarını ifade ediyor: "Belli inanç ve ideolojiler yan yana getirilemez, hep karşı karşıyadır diye bir önyargımız yok. Toplumun gelenekleriyle, değerleriyle ve inançlarıyla barışık; ama bunları iyiye doğru götüren, geleneklere de teslim olmayan bir anlayışımız var. Bu değerleri dikkate alan; ama tamamıyla bunlar tarafından kuşatılmadan gelişecek bu hareket. Yerlilikten evrenselliğe ulaşacağız. Biz bir ideoloji ve din referansçılığı yapmıyoruz. Bir ideolojinin dar gömleğine kendimizi sokmak istemiyoruz."

Yeni Siyaset'in felsefesini anlatırken Yunus Emre ve Yahya Kemal'in şiirlerine atıf yapan Günay, "Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım" ve "Kökü mâzide olan âtiyim" dizelerindeki anlayışı kendilerine ilke edindiklerini anlatıyor. Türkiye'nin "büyük barışını" gerçekleştirmeyi hedefledikerini belirtiyor ve ekliyor: "Türkiye'yi germeyen ama barıştıran, kaynaştıran doğrularda halkın tümünü buluşturmaya çalışıyoruz. Bizimki bir sentez hareketi, bir toplumsal uzlaşma, bir büyük barış hareketi olacak. Türkiye'de sağ-sol ayrımı, etnik tartışmalar, inanç üzerinden yapılan gerdirmeler derken insanlar öldü, zaman harcandı gitti, imkanlar ziyan oldu. Bunlarla uğraşırken temel sorunları kaçırdık. Yapay cepheleşmeler ve sorunları yaratanlar, devlete asıl görevlerini ihmal ettirmiş."
 
Zaman



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs